用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何取得宗教分
樓主: ahqq
go

如何取得宗教分 [複製鏈接]

回覆:如何取得宗教分

Charlotte媽,你講得好啱,福音之門常為人類而開,想信主嘅方法都唔一家要入教會學校,我小朋友都一早領洗,我地有返主日學,但最後我冇為有多5分宗教分而入教會學校,因為佢哋應該返主日學會開心好多。

噢……我按左手指指icon係因為我覺得太多人為左5分而領洗了,既然想認識主,倒不如的起心肝上主日學同慕道班,主嘅家庭成員一定好歡迎你。

我估係父母一响小朋友出世要返教會安排自己受洗
吾係急功近利攞分嘅遊戲
其實學十樣嘢,in20幼稚園,搬屋,interview班......
都吾夠信教實際
但係父母吾信無計,無付出又要回報,返教會係要幫人
學嘢....K3 3級琴人有5級,starters 人有movers......
浪費時間,不如去吓旅行,做吓義工,游水打波
入到小學,做多兩版補充攞多兩分好過練兩個鐘琴
驚細路壞不如教佢明事非

我有朋友當年以前讀基督教學校,但冇領洗,直至小朋友開始要報小學要宗教分,她重新再返會再受冼,依家不知幾虔誠。如有啲jm所說,有時D野安排好奇炒,有時播左種唔係即時發芽,接觸神每人嘅道路都唔一樣,有唔同嘅途徑,你地唔好覺得人地全部來𠱓分啦。

回復 ahqq 的帖子

樓主,既然你這帖子題目清清楚楚寫住「如何取得宗教分」,你又怎可避免別人覺得你是為了取宗教分呢?

樓主,我亦有幾位客人當年是為了小朋友入謮教會而信主,雖然次序調亂了,但也不失是一個認識主的途徑,直到現在他們也很積極參與教會的聚會,是一個真真正正虔誠的基督徒,你說讀書時已接觸過,相信種子早已播下。只要你真心認識天父,相信祂們亦等著你回來呢

對呀,不論什麼原因入教,神父/天主都會好歡迎,最重要係之後嘅信德,主佑!

我今日都打左去聖堂,將我嘅case告知他們,佢地話好歡迎我到來,不論甚麼原因,甚麼途徑,只要到達便好了。我亦有張呢個Post各jm的意見和他們傾談,他們說自已事,自已做,自已明白便夠了。很多謝呢2日pm我的jm,唔該晒

回覆:ahqq 的帖子

當然,自己事,自己明白喇,神父是善良的,就算面對虛偽都希望對方回頭是岸。BTW,如果你係有心想小朋友入讀天主教教會學校,點解你唔一條心淨搵天主教教會學校資料嘅?你好似連其他教會,保良局等學校都好有興趣播。

引用:當然,自己事,自己明白喇,神父是善良的,

原帖由 cornybear 於 13-06-03 發表
當然,自己事,自己明白喇,神父是善良的,就算面對虛偽都希望對方回頭是岸。BTW,如果你係有心想小朋友入 ...
我係有問過保良局學校資料,咁又點,唔問得咩。我問學校資料有乜野唔啱,我仲問過其它教㑹咩,我真係唔知喎。聖堂D人的確好有愛心,好友善,是大愛。你地鍾意講乜都好,唔係善意的,我亦唔會放在心上。你們要作針對性說話,隨便你們。如聖堂所說,自已事,自已做,自已明白就好,毋須向他人交代。我今日同佢地傾完好舒服,亦唔會再作回應,晚安

歪理當道理•••••••••世風曰下,道德淪亡。要信,就自己一早信咗啦。可必要三歳毫無判断能力就去幫佢入會。功利成咁

既然傾完係舒服,回答就唔駛話人唔善意喇,一笑置之已經可以做到神父想要嘅嘢。反觀你呢幾年搵嘅學校資料,就睇到你幾有心向主。不過真係真心信主都好,因為讓神父教導慕道者大前提係唔需要為宗教分而行。主佑。

如之後全心歸向,我覺得都0K,人總有過去嘅,但我識有人堅令我反感,佢同時返天主教同浸信會,到自行先決定用邊張領洗紙

回覆:louisvuitton 的帖子

LV,呢類人真係無言,太功利了。

ahqq 發表於 13-6-1 13:32
返2年,咁我咪趕唔切報小學前同佢領洗

what a bad mind! 領洗 is for apply school? :;pppp:

Bao.Jin.Dup 發表於 13-6-2 22:59
Charlotte媽,你講得好啱,福音之門常為人類而開,想信主嘅方法都唔一家要入教會學校,我小朋友都一早領洗 ...
charlotte媽講得冇錯,神父話不管你來慕道的目的是什麼,只要你肯來!福音之門歡迎你.不要以為取那5分容易,其實2年的慕道班能堅持上完也不是一件容易的事.有些堂區係可以接受5歲前小朋友跟父母領洗的,其實也佩服那些為5分的媽媽

Bao.Jin.Dup 發表於 13-6-4 08:40
LV,呢類人真係無言,太功利了。

係呀, 跟住另一個仲話自己蠢左, 冇同時返2間, 基督教已趕唔切領洗...
口講話想返善會, 但次次約佢返都唔得閒, 算啦...
‹ 上一主題|下一主題