用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何取得宗教分
go

如何取得宗教分 [複製鏈接]

本人中學只是讀過天主教學校,但沒有領洗,小朋友現3歳,如何替他領洗取得天主教分?天主教是耍父母領洗定小朋友領洗?請指教

3    0    0    0

引用:本人中學只是讀過天主教學校,但沒有領洗,

原帖由 ahqq 於 13-06-01 發表
本人中學只是讀過天主教學校,但沒有領洗,小朋友現3歳,如何替他領洗取得天主教分?天主教是耍父母領洗定小 ...
是跟小朋友的!

如父母是教徒,小朋友三歲前可跟父母領洗!
三歲後要自己上慕道班,為期約兩年!

引用:Quote:原帖由+ahqq+於+13-06-01+發表本人中

原帖由 MissMusic 於 13-06-01 發表
是跟小朋友的!

如父母是教徒,小朋友三歲前可跟父母領洗!
返2年,咁我咪趕唔切報小學前同佢領洗

醒目開學勳章

回覆:如何取得宗教分

小朋友返主日學領洗,要小三才可以!

醒目開學勳章 王國長老

引用:小朋友返主日學領洗,要小三才可以! +

原帖由 louisvuitton 於 13-06-01 發表
小朋友返主日學領洗,要小三才可以!
我知係足4歲。我而家果間係,之前問過一間都係。不過非教友家庭有考慮,就算肯收都要有教友推薦

引用:Quote:原帖由+louisvuitton+於+13-06-01+發

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-01 發表
我知係足4歲。我而家果間係,之前問過一間都係。不過非教友家庭有考慮,就算肯收都要有教友推薦

...
四歲可領洗?

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-06-01+

原帖由 gloryglory13 於 13-06-01 發表
四歲可領洗?
足3歲可返主日學,但都要小三才可做修和聖事,領洗,領聖體

醒目開學勳章 王國長老

louisvuitton 發表於 13-6-1 18:38
足3歲可返主日學,但都要小三才可做修和聖事,領洗,領聖體

都岩, 我女係小一開始上(中途插班), 同其他born catholic一樣, 小3初領聖體, 11-12歲領堅振

我聽講部份小聖堂,過3歲都可以跟媽媽領洗,但媽媽都要2年慕導期,另外領洗後都希望各教友,多返善會、祈禱、彌撒!

引用:我聽講部份小聖堂,過3歲都可以跟媽媽領洗

原帖由 louisvuitton 於 13-06-01 發表
我聽講部份小聖堂,過3歲都可以跟媽媽領洗,但媽媽都要2年慕導期,另外領洗後都希望各教友,多返善會、祈禱 ...
邊間小聖堂

如果父母也不是教徒,嬰孩是返幾耐教會才可有宗教分呢?

引用:Quote:原帖由+louisvuitton+於+13-06-01+發

原帖由 gloryglory13 於 13-06-01 發表
邊間小聖堂
唔會打正旗號,神父有能力俾大過3歲嘅嬰兒領洗,多參與聖堂活動,或2夫婦一齊慕導,做多D信德出黎,到時再試下問神父俾唔俾啦!

引用:如果父母也不是教徒,嬰孩是返幾耐教會才可

原帖由 Moonlight819 於 13-06-02 發表
如果父母也不是教徒,嬰孩是返幾耐教會才可有宗教分呢?
大部分聖堂5歲可入讀主日學,要父或母係教友或是慕導者,但就算5歲就入讀,如未跟父母領洗,最快小三可領洗!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+13-06-02+發

原帖由 louisvuitton 於 13-06-02 發表
大部分聖堂5歲可入讀主日學,要父或母係教友或是慕導者,但就算5歲就入讀,如未跟父母領洗,最快小三可領洗 ...
我一家都吾係教徒。當初因為我女問我好多宗教問題,我決定俾佢返主日學。想搵學校收都吾易的,因為主日學都係義工教,好滿下,我都要靠朋友「保送」至有個位。佢係小二開始上的。上到佢九歲既復活節領洗。以我所知無捷徑,除非小朋友細細個父母已經上慕道班帶埋小朋友做嬰兒領洗

引用:Quote:原帖由+louisvuitton+於+13-06-02+發

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-02 發表
我一家都吾係教徒。當初因為我女問我好多宗教問題,我決定俾佢返主日學。想搵學校收都吾易的,因為主日學都 ...

為左入讀教會學校而急於領洗攞分,現今既價值觀果然改變晒。小朋友見到父母咁做,又認為呢種做法係啱,將來嘅社會真係想像唔到會變成點。其實你哋究竟知唔知領洗嘅真正意義係乜嘢呢?

引用:為左入讀教會學校而急於領洗攞分,現今既價

原帖由 Bao.Jin.Dup 於 13-06-02 發表
為左入讀教會學校而急於領洗攞分,現今既價值觀果然改變晒。小朋友見到父母咁做,又認為呢種做法係啱,將來 ...
你做乜要手指指,又時真係要通過呢D途經返慕道班先可以認識到天主教,可能到時我係真心受洗呢?同時我小朋友若真的入左天主教學校認識到天主教嘅教義,真心向主呢。依家只不過係步伐上次序唔同,你冇須咁勞氣手指指

醒目開學勳章 王國長老

我間church個神父講過,吾好理佢慕道原意係為左討好女友好,老公迫好,為左5分好,吾重要,重要係日後既信德。如果你真心想認識天父,吾好拘泥於果5分,教會大門隨時為你而開。我都係讀左十幾廿年教會學校無信,而家又因為帶女返church而信左,教埋主日學tim。天父既安排係好奇妙的,撒落既種子未必一朝一夕發到芽。祝大家內心有平安,主佑!

dancingpooh    發表於 13-6-5 01:51
‹ 上一主題|下一主題