用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Help 去美國定英國升較好????
樓主: Catherine1107
go

Help 去美國定英國升較好???? [複製鏈接]

我都覺得香港教係存在好多問題。我同亞女都唔想做白老鼠,所以都諗住啦。

我都覺得香港教係存在好多問題。我同亞女都唔想做白老鼠,所以都諗住啦。

Catherine1107 發表於 13-6-2 01:27
多謝大家的意見,因囡囡佢自己目標想考一些較top既大家,有人話去美國既話可以係香港完成中五便可入美國一些較top既大家,有人話去美國既話可以係香港完成中五便可入美國一些學院,然後可便可直接入大學,不用考公開試。而且美國較多top既大學,但都認同英國較安全及學生較乖, ...

美漢槍殺父兄襲大學4死

回復 missk28 的帖子

如果已出现行為問題,兒女梗係要留响身边教,不过去美國鎮仔做交換生,學坏机會不大,但捨得与否,見仁見智了。
有些父母為兒女大學教育铺路,骨肉提早分離,讀完大學,又是否必定成龍成鳳?就算是成了材,又与父母兄弟姊妹關係如何?最後怨句、 何必當初!
美國有子女弑父弑母,難道香港沒有? 唔比打机打老豆老母耐唔耐都有,想想子女的價值觀受甚麽人影响最大罷。

回復 acdad 的帖子

唔好誤會,不是話任何人,只是有感而發,而家個世界好似子女學業大個天,但係讀書目的係乜呢?

引用:回復+missk28+的帖子 如果已出现行為問題

原帖由 acdad 於 13-06-10 發表

如果已出现行為問題,兒女梗係要留响身边教,不过去美國鎮仔做交換生,學坏机會不大, ...
我無寄望去留學可成龍成鳳!只因為有感香港教育愈來愈差,教育係教導小朋友明事理辨是非,可惜現行教育只懂吹谷為應付考試,想入一些好學校,入學試也要文武雙全,令到每個小朋友也要學東學西!沒有時去玩,去休息!每天看著兒子放學後又要補課,回家後趕功課,溫默書的樣子也不由得心痛起來!

資訊發逹,現在留學也不見得骨肉分離,每日 video call 都也可以,難道留在身邊一定會孝順,跟兄弟姊妹關係好嗎?與父母關係親切與否是由細陪養出來,我亦有見本來母子關係疏離,但留學後而變得親密,因為不是日日見,當獨自一人時便會想起以前種種,慢慢便變得掛念親人!

你說現在父母都看重學業成績!這也難怪他們,社會做成,因為現在入職門檻愈來愈高!沒有學歷跟本連見工機會也沒有,當然讀書不成也有很多工可以做。但有能力的,都仔女可以學多點,見多點!

有家長講槍殺父母,我相信他的重點是在後者的槍擊大學!

Ding

其實我都唔係話要咩成龍成鳳,都係個女想出去外國見識下,亦有感而家香港教育真係唔想再講,所以想比亞囡出去試下。

昨晚就是問咗呀仔佢讀書究竟想要啲咩和將來想做什麼?
但佢未能夠即時回答。我話比啲時間佢再想想!因為佢冇淸晰嘅目標,所以我哋作為父母都唔知CC係咪真是啱佢!

可能始終女仔係早熟d,所以亞女已經好清楚咁同我哋表示要出國,如果唔係小朋友既意願就真係數諗清楚先,始終都要用好多資金。錢用左都唔緊要,最驚兩頭唔到岸咋。

可能始終女仔係早熟d,所以亞女已經好清楚咁同我哋表示要出國,如果唔係小朋友既意願就真係數諗清楚先,始終都要用好多資金。錢用左都唔緊要,最驚兩頭唔到岸咋。

如果走加州CC絛路要考慮多樣,Agent 話現在UC只在Fall semester 收Transfer students,換言之CC學生少了修科彈性,如果有某科或某學期出現問題,至少會遲一年才轉到入四年制大學的第三年,如果在大學第三年主修科的Prerequisit courses 開班不夠,則更難於四年内畢業。
不过最近亦有成功例子,有朋友女兒FH入Berkeley,剛剛行完畢業典禮。

acdad
謝謝你的資料,我預計都係去英國多d

回復 Catherine1107 的帖子

唔使客氣,不过我地接觸过的美國人和英國人之中,始终都係喜歡美國人的真誠坦率多些,英國人始终放自己於其他人種之上,尤其香港曾是英國的殖民地。不过英國寄宿學校多,始终令家長放心好多。

謝謝提醒!請問你有冇理想的CC?唔知有冇記錯呢〜你話遲啲讓女兒讀CC,計劃有冇改變呀?

考慮埋其他因素,加上加州CC都要讀完IB Y13至收,應該唔會行CC同 Public school 呢條路了。
等讀埋Y13考埋SAT至走,條路似乎會闊D,过几個月过去Claremont 睇吓咩環境。

如果你都想安排個女去加州CC,香港比較多人去的Foothill 和De Anza我前一兩年去睇过,Campus 就一定係Foothill好好多, Acadamic 當地人話De Anza 好D,仲有一間係Diablo (DVC), 三間公佈出来的數字都唔差,但永遠睇唔到真正數字的基數。

missk28  多謝提供的資料!  發表於 13-6-12 14:39

引用:多謝大家的意見,因囡囡佢自己目標想考一些

原帖由 Catherine1107 於 13-06-02 發表
多謝大家的意見,因囡囡佢自己目標想考一些較top既大家,有人話去美國既話可以係香港完成中五便可入美國一 ...
中五畢業可以去美國讀CC,要自己同學校聯絡,要小朋友打電話同學校傾,熟左就一般會收,好人性化。
讀完一年或兩年一般CC,校內成績好,可以報大學,名校未必要托福,SAT都可免。
考美國大學對就業相對有利,歐洲就業一潭死水。美國公司多,就業機會也相對多。
有能力考名校,讀名校(有錢)肯定讀名校。不是學到什麼,而是關係网問題。當然不是其他學校不好,只是道路曲折多的,是選擇的問題。

acdad  請問你係指边個州的cc收中五生?  發表於 13-6-16 18:43
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:acdad謝謝你的資料,我預計都係去英國多d

原帖由 Catherine1107 於 13-06-11 發表
acdad
謝謝你的資料,我預計都係去英國多d
英國好多畢業就失業,值得嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題