用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Help 去美國定英國升較好????
go

Help 去美國定英國升較好???? [複製鏈接]

小女現就讀中四,她係香港想完成中五課程後便出國升學(即2014年),由於2個國家都無親戚,所以都唔知點好,大家可否幫忙比D意見呀!謝謝!!!
   3    0    0    0

引用:小女現就讀中四,她係香港想完成中五課程後

原帖由 Catherine1107 於 13-06-01 發表
小女現就讀中四,她係香港想完成中五課程後便出國升學(即2014年),由於2個國家都無親戚,所以都唔知點好, ...
我當初只考慮澳洲或英國,美國我唔會諗,因為感覺上美國學生太自由,又多槍擊事件,最後去英國傳統學校,以上只係個人意見

sancheng138  絕對贊同  發表於 13-6-4 23:30
shmilu_kio    發表於 13-6-1 23:22
smallfoothk    發表於 13-6-1 12:25
Ding

英國安全性較高,治安,交通配套及教育模式應比美國較好。除非心儀一些美國頂級學府及某學科。英國畢業普遍亦較受香港僱主應同。

Catherine1107 發表於 13-6-1 11:45
小女現就讀中四,她係香港想完成中五課程後便出國升學(即2014年),由於2個國家都無親戚,所以都唔知點好, ...

或試申請一些英國名中學如 St Paul's Girls , Westminster 等

專業課程 prefer 英國 (回港執業易d),business 我prefer 美國多d (除咗Virgin 老闆,個人覺得英國人做生意麻麻地)。

多謝大家的意見,因囡囡佢自己目標想考一些較top既大家,有人話去美國既話可以係香港完成中五便可入美國一些學院,然後可便可直接入大學,不用考公開試。而且美國較多top既大學,但都認同英國較安全及學生較乖,所以都唔知點揀

回復 Catherine1107 的帖子

而家要讀埋中六拎埋張中學畢業証書才可以入美國的社區學院,除非夠18歲。

回復 acdad 的帖子

昨天去教育展,Agent話有啲CC收中五17歳。

回復 missk28 的帖子

有無講边間cc? 据知好似華盛頓有間但都要先修一個High school completion program,換言之而家中五並唔可以當High school completion.

回復 acdad 的帖子

我先後check過3間Agent, 資料如下:
Agent 1 - 完成中五17歲可入CC (位於Seattle)Agent 2 - 16歲可入CC (另一間位於Seattle)

Agent 3 - 18歳才收。但如果𢦓績好16歲可以申請,但成績要好好嗰種(又是位於Seattle)

但三間Agent都冇提及High education program...是什麼來的?請問喺邊度讀?讀幾耐呢?

Thanks

我都有查過關於美國"High School Completion Program" , 只有華盛頓州 CC 才收未完成中學課程的學生 (香港中五學生可申請, 小女同班同學九月會出發, 所以資料應該正確), 你可次參考以下其中兩間CC的官方網站:
http://hs.highline.edu/apply.php
http://www.greenriver.edu/academics/pre-college-and-basic-skills/high-school-completion.htm

回復 alee810 的帖子

噢原來如此!當時兩間CC代表都冇提及呢點,多謝你們的資料。我哋仍未決定考唔考DSE好,考咗又未必有大學收,不如早一兩年過去讀CC。但唔考第時嘅CV有冇影響呢。大家可分享下嗎?

英國, 香港教育制度仲是英制的影子
good but not good enough

本來我都係打算考完DSE先送阿女去加州讀CC, 但係越來越覺得香港教育制度好有問題, 因此決定今年送阿女去英國讀A-Level, 小女年頭考左IELTS, 成績OK, 所以唔想留港浪費時間, 中文科又令女兒十分困擾, 自信心受到極大打擊, 另外,通識科IES 亦佔用太多學習/休息時間, 所有假期用來補課, 香港中學生比上班族更辛苦, 壓力好大. 雖然話送阿女出國讀書, 但有逃避現實感覺

引用:回復+missk28+的帖子 本來我都係打算考完D

原帖由 alee810 於 13-06-06 發表

本來我都係打算考完DSE先送阿女去加州讀CC, 但係越來越覺得香港教育制度好有問題, 因 ...
都唔係逃避,本來我無打算送個仔去英國,但上年開學後發覺香港教育制度好大問題,師資也差了,老師們只關心成績,每日功課起碼都有7份,隔日默書,放學也要補課,連星期六都一樣要返!因為要谷成績考TSA!個小朋友跟本無空閒時間去玩。所以辛苦D決定送佢去英國!

Ding

alee810 & Ding
恭喜兩位做了決定。我衣加十五十六唔知點好!唔係逃避嘅,只係想搵條啱子女的路線而行。請問兩位子女係咪完成中五才去英國?一兩年後又要考A level, 壓力唔大嗎?

引用:回復+alee810+的帖子 alee810+&+Ding恭喜

原帖由 missk28 於 13-06-07 發表

alee810 & Ding
我個仔去讀yr7

Ding

小女今年中五, 九月到英國讀A-Level, 壓力一定有, 不過相信比留港考DSE信心大啲, 希望阿女珍惜呢個機會啦

小兒在香港讀完中四就去UK  "A Levels",  因為以佢d 成绩難以在港上心仪大學..

多謝大家分享!如果比呀仔揀,佢都想早啲出去讀書唔洗再對住中文。但上US high school怕佢冇人管束易學壞。頭痛!
‹ 上一主題|下一主題