用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網,你派第幾志願?
樓主: gcf_cyrena
go

91校網,你派第幾志願?   [複製鏈接]

回覆:91校網,你派第幾志願?

16志願,聖華,對呢間學校一啲印象都無

引用:16志願,聖華,對呢間學校一啲印象都無 +

原帖由 jemanfong 於 13-06-02 發表
聖華聽朋友講。。。我諗你要準備叩啦

引用:16志願,聖華,對呢間學校一啲印象都無 +

原帖由 jemanfong 於 13-06-02 發表
聽社工講過,如有特殊需要既學童,佢都推薦佢地入讀聖崋,信義等學校,因照顧好d,對佢地支援大,亦係共融學校,所以班上會有較多不同需要學生,課程上不可單一過深!

nc2000 發表於 13-6-2 16:14
Agreed!鄰居A讀培基小學b2,考培基書院reject ,waiting list 都冇!鄰居B讀沙呂b3生,考培基書院直情冇inte ...
agree and thanks

回覆:mcbb88 的帖子

我小朋友都係沙胡,第二志願,我只知小班教學,同埋話老師好勤力

koala小寶寶  同學!! 你好呀!!  發表於 13-6-3 09:56

請問是否所有津貼小學課程深淺程度也是差不多呢?

miemiemie 發表於 13-6-2 10:30
我喺沙田住左十五年,學校方面我都算熟,
同埋我有D朋友仔係做教育方面既野
,所以會熟D,有時傾開
培基呢?

tammy0419  英文好好,因佢地注重英文架!  發表於 13-6-3 10:22
miemiemie  同埋數學都係英文題  發表於 13-6-3 08:32
miemiemie  好好架!又係名校,可能會讀得辛苦D  發表於 13-6-3 08:18
OasisMa  一線小學, 口啤很好, 可惜我沒有这個彩數...  發表於 13-6-2 23:53
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

請問蕭小好嗎? 可以比些意見嗎?

gcf_cyrena 發表於 13-6-2 14:09
Jojkwok,咁你入左第幾志願?派左邊間?

好彩派到第一 : 朱正賢

回復 bobo2001 的帖子

Total agree~~
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

引用:Quote:原帖由+tammy0419+於+13-06-01+發表m

原帖由 mei76cy 於 13-06-02 發表
我C6世是舊生但都沒有要主風,直入沙胡了。
87年畢業的
我92呀! 係師妹呢!:)

引用:請問蕭小好嗎?+可以比些意見嗎?

原帖由 fungbb07 於 13-06-02 發表
有人話好,有人話吾好!!!

gcf_cyrena 發表於 13-6-2 18:45
Sandy:想問下平時返學功課係咪好淺?我抽獎中,但唔係太熟這間學校,想知多點背景?多唔多新移民?我上網睇 ...
gcf_cyrena ,
你話佢very good我又唔覺得囉!佢唔算好差,一般啦!
大多數老師有愛心,校長一般。學生都好乖的!
是活動教學。學校著重紀律,1年3次考試,有幾次測驗(唔o係好記得)!
多唔多新移民就間間一樣咋啫但我見d新移民d小朋友都好乖的
課餘活動唔比其他學校多,星期六上興趣班,可以參加或唔參加(有付費/免費的選擇)!
入學後學樂器,無指定要學,但開學後有學樂器通告派,比出面平d,如學會星期五放學後學!
平時返學功課唔o係出面講得咁(好淺),o係一般啦,唔算深。

我大女讀P.2,細女讀P1,我2個女都有寫障。我大女讀p1時教佢老師好,有愛心,教得都幾好!
但升上p2就我女果斑教英文科老師已換了第3個啦我就好唔滿意,因主科o係有影響o架,我女英文科差咗!
開學2個月左右老師自動離職(教得唔係好o架啦),請返嚟嗰位仲衰,教得唔係好o架啦,日日上堂"帶"住口罩教書唔會除囉,教到復活節後換咗e家呢個老師就好啦,但太遲啦,學期都就嚟完了!常識科老師一般,班主任有愛心,教得非常好(有教阿女其他科)!
細女p1今年睇得出學校開始提升,多功課,好多時7-8樣功課,教佢數學科老師一般,班主任一般,教英文科老師開學教2個月左右就用代課老師教到1月先返(老師去進修)!教常識科老師有愛心,教得好!

kinyee125  請問是那所學校  發表於 13-6-5 11:37
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

回覆:nc2000 的帖子

我兩個舊同事和你朋友一樣。a入了港島b1小學,而b入了b2小學,升中時a讀不上派了b3中學,而b因為容易年年考頭3名,入了b1中學。所以要了解升中遊戲規則,每一所小學都會有小朋友入b1中學, 所以另願在b2學校做叻嗰個,好過在b1唔上唔落。仲有小朋友在b2讀得好,佢會有信心及喜愛讀書,除非小朋友在b1學校ok

MimiChun  蕭小好多BIG 6  發表於 13-6-10 23:56
MimiChun  當初, 我們為仔仔選蕭小就是這個原因, 估不到老師咁無EQ, 搞到小朋友不開心. -_-  發表於 13-6-10 23:55

王國會長

回覆:fungbb07 的帖子

我仔現讀蕭小,可見我history分享

王國會長

引用:請問蕭小好嗎?+可以比些意見嗎?

原帖由 fungbb07 於 13-06-02 發表
去睇下我history

引用:Quote:原帖由+mei76cy+於+13-06-02+發表我C

原帖由 tammy0419 於 13-06-03 發表
我92呀! 係師妹呢!:)
我C6都住沙田30幾年,是瀝源邨首批居民,讀主風83年畢業,跟住入呂明才。而家連阿仔今年主風都畢業啦,準備升中。所以對沙田學校真係熟到"難"。而我就住沙田20幾年。其實沙田既小學同中學都好好架,各位家長派到差既吾好氣餒呀!

tracy668899 發表於 13-6-3 07:44
我C6都住沙田30幾年,是瀝源邨首批居民,讀主風83年畢業,跟住入呂明才。而家連阿仔今年主風都畢業啦,準備 ...

其實沙田大部份小學都好好,
唔會差得去邊,就算成績唔出眾既學校但校風都唔係差。
個人覺得小學都無問題,反而係中學選校小心D,

同埋邊間學校都有好有唔好,
就算名校都未必無壞學生,
唔出名既學校又未必無好學生,
所以入得好唔好既學校,大家都需要多D關心升初小既仔女,
尤其情緒方面,而家係講緊一班廿幾人,唔再係幼稚園,'一班十幾個,
可能小學老師未必有咁多時間去關注到個小朋友,
同埋未必個個老師都做到如家長所願,
所以需要大家家校合作

回覆:tracy668899 的帖子

請問你崇真學校如何?小兒派了這間,網上沒有太多資料,我又唔識人係到讀,可唔可以分享下?謝!

‹ 上一主題|下一主題