用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網,派了那間?
樓主: hihileung888
go

95網,派了那間?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

waitingbaby2006 發表於 13-6-2 11:14
好似好多人派了梁x德,我女是其中一個.
你有無去叩門?

回覆:waitingbaby2006 的帖子

我個仔都係,呢個係第九志願。
我地會試叩門,希望有機會。

你呢?

引用:同意。入度邊間小學,是純派位,講彩數,關

原帖由 cmt1010 於 13-06-02 發表
同意。入度邊間小學,是純派位,講彩數,關間小學咩事。
係,有間小學標榜自己學生在某中學入U,真係不太關小學事,學校升中有几多b1位才重要,連三分一也沒有的反而要考慮,新校可比時間觀察,但舊校有機會殺校,可能六年後會更差的

回覆:tedghost 的帖子

狀元中學都無咁高調几好笑喎

回覆:95網,派了那間?

我囡入咗天主教聖安德肋小學,係第一志願,請問各位入此校係第幾志願,此校新校長好唔好?

安格斯媽媽 發表於 13-6-2 13:48
狀元中學都無咁高調几好笑喎

yeungko 發表於 13-6-2 14:53
我囡入咗天主教聖安德肋小學,係第一志願,請問各位入此校係第幾志願,此校新校長好唔好?

...

點解入左仲問??唔係做好功課??
以我所知,上年呢間排第4都入到

引用:Quote:yeungko+發表於+13-6-2+14:53+我囡入

原帖由 1仔1女 於 13-06-02 發表
點解入左仲問??唔係做好功課??
以我所知,上年呢間排第4都入到
今年出生率多左,有朋友排第二都入唔到

chris41383 發表於 13-6-2 15:13
今年出生率多左,有朋友排第二都入唔到

係多左,但唔係多好多
呢間第2都入唔到有D誇張??
唔通個個都怕入到2X,早就選次熱費事同人爭?

回復 hisuki00 的帖子

我係第七,都會試下叩門。
hello

最近帶咗小朋友去參加景天同將天嘅課程體驗, 覺得景天攪哩個活動, 攪得唔錯。景天介紹課程時話, 小班教學(16-25人), 小一有三個班主任, 有一個係NET班主任, 全校有三個NET,校長同老師都好友善。同一個小二嘅家長傾過, 佢話個女原本係宣基讀, 阿女讀得唔開心, 同佢轉咗黎, 阿女就變得好鍾意返學。至於殺校問題, 我都問過, 佢地話早幾年佢地D仔女入學, 都好驚, 不過近年出生率上升, 已經好好多喎!  

至於10A狀元方面, 聽校長講, 景天以前分上下午班, 上年班有有一個郭捷彬入咗皇仁, 下午班(亦即現在的將天)有一個李奇光入咗觀塘瑪利諾。  

聽完景天簡介後, 都有D心動想比我小朋友係度讀, 不過校舎真係細D, 同舊D, 又近垃圾站, 同屋村!

希望以上資料幫到大家

saidorma    發表於 13-9-17 18:21
katherinelum    發表於 13-6-3 11:07

引用:最近帶咗小朋友去參加景天同將天嘅課程體驗

原帖由 Ima2008 於 13-06-02 發表
最近帶咗小朋友去參加景天同將天嘅課程體驗, 覺得景天攪哩個活動, 攪得唔錯。景天介紹課程時話, 小班教學(1 ...
學校大小不是問題,我仔在觀小(牛頭角道) 畢業,比景天還細一倍有多,他讀得很開心,升中放慕德做保險線問他是否介意沒有大校社,他也沒有問題,最重要學校好便可

最近帶咗小朋友去參加景天同將天嘅課程體驗, 覺得景天攪哩個活動, 攪得唔錯。景天介紹課程時話, 小班教學(1 ...
Thx

多謝你的資料

回復 chris41383 的帖子

我都一樣排第二,但入不到。派左聖公會基德。有沒有人知依間學校如何?

回覆:95網,派了那間?

呢兩年搜集所得,將軍澳5大熱和5次熱如下:

大熱:
1)將軍澳天主教
2)保良局馮晴
3)保良局黃永樹
4)宣基
5)將軍澳循道衛理

/////

5次熱:
1)梁潔華
2)聖安德肋
3)坑口港澳信義會
4)信義會明道
5)東華三院王余家傑

另外有一間有傳殺校,但EK每年都有人勁讚的,果間差不多上開來既JM都知
希望以上資料幫到大家。(利申我自行階段已入了心儀學校)

回復 bebesoky 的帖子

不好意思!我唔知道!不會是基德嗎??

除上述10間, 尚有田家炳開足30班
優才, 播道, 真道, 陸慶濤 四間直資較受歡迎

引用:Quote:1仔1女+發表於+13-6-1+22:59+狀元小

原帖由 tedghost 於 13-06-02 發表
舊年佢拉哂banner話佢出左十優狀元, 仲上埋電視
純粹路過,咁刻意標榜,會唔會太假,其實會吾會弄巧反拙:;pppp:

引用:回復+bebesoky+的帖子 不好意思!我唔知道

原帖由 asc210 於 13-06-02 發表
回復 bebesoky 的帖子

不好意思!我唔知道!不會是基德嗎??
不是,你留意下就知,講到超勁架

‹ 上一主題|下一主題