用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的媽咪,派到邊間
樓主: 魚王
go

16區的媽咪,派到邊間   [複製鏈接]

回覆:kwokbobo 的帖子

Any comment on ming tak?

Ryan-Mammy 發表於 13-6-1 16:34
西灣河基灣
有機會做同學仔

回覆:kwokbobo 的帖子

聖馬可小學前身係聖巴西流,佢曾經同聖馬可中學接龍,所以改名做聖馬可小學,但只接龍一年就斷龍,接龍果年影響聖馬可中學好深,人地係地區名band 1英中,佢接龍果年收嘅學生根本跟唔到中學嘅程度,所以斷咗龍,咁你認為呢間小學好唔好?

回覆:bertbert821 的帖子

唔知你向邊度得知“師資不錯”,我眼見嘅係老師都無心機教,唔知今日開幾班小一,我只知某年呢間小學自行收生只收到7份表! btw呢間小學無英文書,只有老師印嘅paper做教材!

引用:Quote:原帖由+都都女+於+13-06-01+發表加班

原帖由 魚王 於 13-06-01 發表
咁你私小邊間
大坑真光

RebeccaJason  恭喜晒,間學校勁多人考。  發表於 13-6-2 07:58

回覆:HebeYick 的帖子

梁李都ok嘅,不過可以試叩門,每年2測2考,英文書用welcome to english,程度一般,功課都幾多,但學校好多資助(可能新移民/單親較多),但升中一般,今年小六選校,全級考20幾老師已經話係band 2生!

回覆:都都女 的帖子

想問下真光小多唔多男仔讀?我有諗過幫細仔試考

引用:唔知你向邊度得知“師資不錯”,我眼見嘅係

原帖由 eviza_snow 於 13-06-01 發表
唔知你向邊度得知“師資不錯”,我眼見嘅係老師都無心機教,唔知今日開幾班小一,我只知某年呢間小學自行收 ...
超詳盡!我仔冇乜cert.所以一早知叩門你望,之前蘇小,漢華收,我揀左蘇小做back up, 如今覺得幾明智之舉

引用:聖馬可小學前身係聖巴西流,佢曾經同聖馬可

原帖由 eviza_snow 於 13-06-01 發表
聖馬可小學前身係聖巴西流,佢曾經同聖馬可中學接龍,所以改名做聖馬可小學,但只接龍一年就斷龍,接龍果年 ...
請問係邊一年斷龍?

引用:梁李都ok嘅,不過可以試叩門,每年2測2考,

原帖由 eviza_snow 於 13-06-02 發表
梁李都ok嘅,不過可以試叩門,每年2測2考,英文書用welcome to english,程度一般,功課都幾多,但學校好多 ...
唔好意思,請指教, 派左中原慈善基金, 請俾意見

引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+13-06-02+發表

原帖由 chiandjoyce 於 13-06-02 發表
唔好意思,請指教, 派左中原慈善基金, 請俾意見
聽聞係韋理下午校轉過去,不及韋理原校

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

引用:Quote:原帖由+chiandjoyce+於+13-06-02+發

原帖由 CreativeAccount 於 13-06-02 發表
聽聞係韋理下午校轉過去,不及韋理原校
即糸一定扣門

引用:想問下真光小多唔多男仔讀?我有諗過幫細仔

想問下真光小多唔多男仔讀?我有諗過幫細仔試考
舊年有9個男生,聽D現任家長親說真光好在品德教得好,男仔有禮貌……而且可參與任何校隊因為男生校隊一定係佢地幾個組成,所以出去考中學時佢地個profolio一定很靚

回覆:CreativeAccount 的帖子

韋理都唔錯,每年2評估(中英數),2考試(中英數常),評估唔落成績表,1-3年級用storybook教英文,4-6用new magic呢本,功課唔算多,程度一般,考頭30-40左右可入band 1英中,較多入band 2中學,但小朋友讀得好開心,老師有heart,學生都好純好乖!!

回覆:都都女 的帖子

見今年16網派成咁,好擔心下年仲差,但真光都幾難入,我果個仲要係細仔,想搵私校做back up都好難,btw你女女好叻!

引用:韋理都唔錯,每年2評估(中英數),2考試(

韋理都唔錯,每年2評估(中英數),2考試(中英數常),評估唔落成績表,1-3年級用storybook教英文,4-6用n ...
我諗你搞錯左 ,樓上jm講既係柴灣環翠入面間救世軍。

回覆:chiandjoyce 的帖子

有得叩真係要叩,佢係比原校果間差距都幾大下!!加油!

回覆:namibb 的帖子

Oh really???我講緊杏花村果間,柴灣咩咩中原果間差好遠,如果派到中原,真係要盡力叩

引用:有得叩真係要叩,佢係比原校果間差距都幾大

有得叩真係要叩,佢係比原校果間差距都幾大下!!加油!

引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+13-06-02+發表

原帖由 namibb 於 13-06-02 發表
我諗你搞錯左 ,樓上jm講既係柴灣環翠入面間救世軍。

‹ 上一主題|下一主題