用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的媽咪,派到邊間
樓主: 魚王
go

16區的媽咪,派到邊間   [複製鏈接]

yukilampuishan 發表於 13-6-5 16:10
唔該. 但係:
首先我仔係培理 (不過佢k1), 暫時小朋友比我感覺好活躍, 唔多like做太耐既功課,自己揸得15分,  ...
我細仔都差唔多情況,培僑小班及活動教學好似較合適,不過杏花村韋理都唔係行傳統教學果套,所以兩間我都OK, 不過由於我由K1 已留意培僑,掌握佢資料較多,加上我真係孖仔及住佢隔離,培僑變左係我不二之選,如果我住杏花村,可能結果又有少少唔同。
我聽過某些家長講座,請了崇真, 基灣及明德三位家長講感受(都是三年級),基灣唔講,因為都預左壓力大, 但冇預期咁恐怖,明德比較冇咁大壓力,但係按年級加強中, 所以到四五年級都會谷,崇真家長就表現得較輕鬆,因為果位家長唔BUY 太細個谷小朋友,認為咁樣較適合,所以睇你要些什麼。

三間中培僑壓力可能較大,當然冇柴米,基灣,丘佐榮這些東區一線頭的學校咁甘
阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

回覆:16區的媽咪,派到邊間

我就是去過培僑開放日,十分認同校長的教育理念,再加上身邊朋友的口碑,連班主任都認為培僑比較適合小兒。好大膽放棄左丘佐榮舊生這5分。真係好好彩第一志願入左。

引用:想深入了解培僑小學的家長,+可以到這個網址

原帖由 hui916 於 13-06-05 發表
想深入了解培僑小學的家長, 可以到這個網址下載其"十年尋夢"的故事:

http://www.pkps.edu.hk/poster/2010 ...
好多左校都獲行政長官乜獎物獎!學校評估報告都寫得好好!不要太看重這些!不過培僑好有進步!但功課都不少,7-8 樣。

回覆:16區的媽咪,派到邊間

不如我另外開個forum講下扣門秘訣,大家支持一下!

引用:不如我另外開個forum講下扣門秘訣,大家支

原帖由 魚王 於 13-06-05 發表

魚王 發表於 13-6-5 17:36

good!!!!

咁明德又會唔會好過培橋?

原來好多培僑朋友仔, 感恩, 抽到第一志願, 囝囝九月入讀培僑

好的。支持

引用:咁明德又會唔會好過培橋?

原帖由 yukilampuishan 於 13-06-05 發表
咁明德又會唔會好過培橋?
培僑好d

支持,

‹ 上一主題|下一主題