用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小定福附
樓主: atirw
go

宣小定福附 [複製鏈接]

回覆:atirw 的帖子

我囡囡讀緊福附小一,佢都係要逼先做功課的人,但都算跟到冇問題。福附係全英普小學,除了中文科之外,其他科都係英文教(包括PE)。又唔需要學生一定要學一種樂器或運動。
老師方面:是一明外籍加一名本地老師的雙班主任制。
考試方面:上學期唔使考試,但好多quiz。
功課方面:數量我覺得適中,每日的最後半小時係功課指導,有家長話他的小朋友可以在那半小時完成晒。
課程方面:每個星期五有多元智能科,可選四樣科目或運動學習,內容好廣泛。中文因為普通話上課,所以會先用晒所有中文和普通話課堂,來先完成普通話課之後才正式上中文科。(最近才知真係有補底班,是上課前的半小時;8:00-8:30)
校內活動方面: 有童軍,學游泳,田徑等等。下學期會舉行一次校內英文演出同一次普通話演出。

我咁長篇大論不是想hard sell 福附。只希把所知的和大家分享一下。

九宣派位理想是不容置疑, 2012年DBS-19, DGS-6, SPCC-10等等, 不一定要樂器, 唱歌也可,但如果入得九宣不學樂器,便有點浪費,九宣的音樂/運動/成積是她派位理想的原因,世上沒有不勞而獲的事情!

二選一,我選九龍塘宣小。

回覆:宣小定福附

多謝大家意見,我同老公傾完,佢覺得語文好緊要,佢話英文語境是家裏不能給的,所以都可能讀福附了,今天同學派位很多都派得差,自已已很幸運了。話說阿仔你見佢個人,真係不討好,但佢考試十幾張紙只是錯幾個,中默考試幾十字都全啱,我自已都覺得神奇,所以兩難,是否比佢考間更top的好呢?只是怕越迫越咼。

引用:我囡囡讀緊福附小一,佢都係要逼先做功課的

原帖由 wongfu1968 於 13-06-01 發表
我囡囡讀緊福附小一,佢都係要逼先做功課的人,但都算跟到冇問題。福附係全英普小學,除了中文科之外,其他 ...
很多謝你意見,無考試我都好驚,有quiz 好些,佢應該啱讀福附。

引用:九宣派位理想是不容置疑,+2012年DBS-19,+DG

原帖由 CL0214 於 13-06-01 發表
九宣派位理想是不容置疑, 2012年DBS-19, DGS-6, SPCC-10等等, 不一定要樂器, 唱歌也可,但如果入得九宣不學 ...
他唱歌真是五音不全,已觀察了一回了

‹ 上一主題|下一主題