用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求: 小二轉校流程
go

求: 小二轉校流程 [複製鏈接]

本人計劃幫小兒轉校,昨天收到現在的學校通知繳交書簿費,請問各位曾替子女轉校的家長, 能否分享一下經驗呢?
我是否應先繳交舊的書簿費呢? 因為我怕轉校不成, 怎辨 ?HELP !!!
   0    0    0    0

回覆:Trista0816 的帖子

我都係打算今年考小二插班,尋日都收到繳交書簿費通知,不過學校有寫明如果係28/6 前退學有得退款,我諗住only交簿費,不過之前已經交左$500留位,係無得退,我都驚到時考唔到就無書讀

醒目開學勳章

回覆:Trista0816 的帖子

簿費可以交,課本可以出外買,唔交可避免轉校後,課本不能退錢,到書店又換不到東西。

醒目開學勳章 王國長老

引用:簿費可以交,課本可以出外買,唔交可避免轉

原帖由 Yukyuk 於 13-05-31 發表
簿費可以交,課本可以出外買,唔交可避免轉校後,課本不能退錢,到書店又換不到東西。

...
課本吾介意無左折扣,總會買到,而家吾買住都得。簿費拖住先,無得拖咪交lor。到時拎d簿抄寫下啦

醒目開學勳章

回覆:Charlotte_mom 的帖子

當年轉校,簿費可完退回。

回覆:Yukyuk 的帖子

我都無留意幾月幾號退學可以退款喎!不過我都打算先交簿費!希望大家轉校成功!明天又到小一放榜,真係勾起我上年的難忘回憶!

醒目開學勳章

Trista0816 發表於 13-5-31 22:23
我都無留意幾月幾號退學可以退款喎!不過我都打算先交簿費!希望大家轉校成功!明天又到小一放榜,真係勾起 ...

我是在暑假期間才決定轉校的,八月頭發信去心儀小學(私校)申請插班。考完筆試後,八月中後期確實新學校取錄,才辦退學手續。

祝各位順利!

回覆:求: 小二轉校流程

想當年亞囝小二下學期轉校,書蒪費已交,冇辦法,書有些相同可以用返、簿可用來做默書或數學草稿

‹ 上一主題|下一主題