用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?
樓主: LPN
go

請問有冇細B 變超大B 而後悔既case? [複製鏈接]

回覆:aheihei 的帖子

是的,可能學卷課程始終較淺

回覆:LPN 的帖子

你個小朋友依家讀果間學術上強,k1已經識左唔少野,但要佢repeat k1重品德,我估學術較淺,學既野會好悶,未必有心機上堂。

回復 hobby 的帖子

我間學卷幼稚園, K1已經要寫中文字

請問是什麼學卷幼稚園, K1已經要寫中文字?

醒目開學勳章

引用:你個小朋友依家讀果間學術上強,k1已經識左

原帖由 twllc 於 13-06-07 發表
你個小朋友依家讀果間學術上強,k1已經識左唔少野,但要佢repeat k1重品德,我估學術較淺,學既野會好悶, ...
都有d 擔心,所以開呢個post 想聽下過來人意見。

回覆:LPN 的帖子

其實如果小朋友話上堂悶,應該係教學法問題,又或者係小朋友不投入,比如説,靈糧堂出名淺,但又不覺得有人話佢悶喎。

醒目開學勳章

回覆:feiji 的帖子

多謝提醒!我地個家庭醫生個小朋友讀靈糧,媽咪係FTM, 在家勁谷,最後入左St.Paul Boys. 當然有人會話因為Daddy 係醫生。。。但學校教得好同媽咪都應記一功

回覆:vyvy 的帖子

其實好多有學卷幼稚園k1已寫了

有些上學期已寫

回覆:feiji 的帖子

老師話佢投入,不過阿囡話好簡單,所以悶;但見上堂相片,她是得快樂的

引用:老師話佢投入,不過阿囡話好簡單,所以悶;

原帖由 hobby 於 13-06-07 發表
老師話佢投入,不過阿囡話好簡單,所以悶;但見上堂相片,她是得快樂的

...
例如邊d 學校?我想知!!

回覆:MissMusic 的帖子

你指k1寫字?出名唔出名都有,睇吓舊文會找得到,也有些學校不指定是要交的功課,也有學校安排為課外活動

回覆:hobby 的帖子

如這是2012年的

引用:同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸

原帖由 sugarnana 於 13-06-02 發表
同意女孩子長大後,對年齡較敏感,最怕不幸地要留班⋯變成大同學兩年,相信不好受。

...
絕對認同,我朋友而家三十幾,佢又係11月出世,到而家講番讀書野,佢都無意中提起點解媽要她遲一年讀書,所以一定有影響。

Conclusion: Boy if can't catch up, make it Big B; Girl, anyway make her a small b otherwise affect her personality.

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

我細囡都係12月BB,無得in...但我都諗住比佢in K1先,收就讀住先,唔得先repeat K1, 始終未知小朋友能力去到边。何況之後一年係龍年,競爭又大啲

引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+13-06-02+發表

原帖由 cloudwingwing 於 13-06-11 發表
絕對認同,我朋友而家三十幾,佢又係11月出世,到而家講番讀書野,佢都無意中提起點解媽要她遲一年讀書,所 ...
我記得以前睇個Post講過,囡仔好介意,其中一個因素係佢將來既同級中學大學既男同學,普遍都係細過佢,雖然或許只是數月之差,好難揾男朋友,即使嘗試,但都會比人取笑姊弟戀。

但是如果有好的K1收了, 會否考慮做大B? 同時到小學時大B 機會一樣高些.

JoyceNgYY 發表於 13-6-12 09:17
我記得以前睇個Post講過,囡仔好介意,其中一個因素係佢將來既同級中學大學既男同學,普遍都係細過佢,雖然 ...
咁女做大讀書咪會專心d,因冇人同佢拍拖,仲有可兇佢,如留班就一定嫁唔出,haha.

引用:Quote:原帖由+cloudwingwing+於+13-06-11+

原帖由 JoyceNgYY 於 13-06-12 發表
我記得以前睇個Post講過,囡仔好介意,其中一個因素係佢將來既同級中學大學既男同學,普遍都係細過佢,雖然 ...
反而男仔,如果做細仔,同班啲女仔都嫌佢細,唔會吼佢。:p

引用:Quote:原帖由+sugarnana+於+13-06-02+發表

原帖由 cloudwingwing 於 13-06-11 發表
絕對認同,我朋友而家三十幾,佢又係11月出世,到而家講番讀書野,佢都無意中提起點解媽要她遲一年讀書,所 ...
而家同以前年代唔同, 以前邊有咁多超大b, 個個都搵屋企樓下果間幼稚園, 而家龍校大把超大B.

‹ 上一主題|下一主題