用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?
樓主: LPN
go

請問有冇細B 變超大B 而後悔既case? [複製鏈接]

我記得之前係度睇過一個 CASE, 大約話小朋友係細 B 變超大B, 初初冇咩野, 去到中學大細B 差已經冇差距時, 佢跟唔上, 要 REPEAT.  結果, 本身已經大人一年, 再 REPEAT 就再大人一年.  佢就好恨亞媽當年要佢做大 B 了.  其實大家都要諗吓, 以前都有啲人要考兩次會考先上到中六, 高考又兩次先入到大學.  所以如果超大 B 唔好彩考唔到, 入到大學大人幾年, 佢真係唔好受架.  個人意見, 如果跟到, 最好都係留返個 REPEAT QUOTA 比佢中學好啲.

引用:我記得之前係度睇過一個+CASE,+大約話小朋

原帖由 chanwendy 於 13-06-04 發表
我記得之前係度睇過一個 CASE, 大約話小朋友係細 B 變超大B, 初初冇咩野, 去到中學大細B 差已經冇差距時,  ...
坦白地說,比起擔心到中學時要唔要repeat,at this stage我更關心小朋友可唔可以入到好嘅幼稚園、小學。。。

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

重有,如果小朋友要repeat,最要恨嘅,應該係自己點解唔努力讀書。

bigheadchiu 發表於 13-6-4 17:06
重有,如果小朋友要repeat,最要恨嘅,應該係自己點解唔努力讀書。
Good question, 我見過一兩個k3的細B,已識話自己唔叻,乜都話做唔到,自信全失,你話就算佢repeat左,會唔會成績變好呢? 所以如果唔太sure, safest bet 係k1或pn做大。

我讀中學時, 我覺得班中大B心態上沒有多大問題, 但留班的同學反而有點介懷.

留班一定唔開心, 因好同學知道.

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-6-4+17:06+重

原帖由 MrBeast 於 13-06-04 發表
Good question, 我見過一兩個k3的細B,已識話自己唔叻,乜都話做唔到,自信全失,你話就算佢repeat左,會唔 ...
我都有朋友個女,K3,告訴別人自己全班成績最差,是因為她全班最細。我都贊成做大仔的,而且愈早做愈好。

另外,我讀U時全班都是尖子,即會考差不多全A那些, 全班60人又真係冇乜細仔(有一兩個),反而超大仔就不少。我識啲超大仔嘅男仔全都覺得自己做大仔很好,反而女仔則的確有些會介意自己大。

引用:重有,如果小朋友要repeat,最要恨嘅,應該

原帖由 bigheadchiu 於 13-06-04 發表
贊同!

男孩子的語言發展比女孩子慢,做細B上到小學好蝕底。

bigheadchiu 發表於 13-6-4 17:06
我主要想講的唔係普通 repeat, 而係入唔到 u 而 repeat, 入唔到 u 唔一定考得唔好, 有時只係唔夠人好啫. 就正如上年 dse 中文死咗好多人, 唔通你又話嗰啲人唔好好讀好中文咩?  又或者有人公開試會出手, 第一年衰咗, 第二年考得好返, 呢啲 case 咪浪費咗細個時的 repeat 囉.

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-6-4+17:06+重

原帖由 chanwendy 於 13-06-05 發表
我主要想講的唔係普通 repeat, 而係入唔到 u 而 repeat, 入唔到 u 唔一定考得唔好, 有時只係唔夠人好啫. 就 ...
其實不同嘅家長對點叫努力讀書、成功都有不同定義,所以不同要求嘅家長會有不同嘅選擇,冇話對或錯。

Jane1983 發表於 13-6-1 22:56
以小朋友發展需要去決定是否做超大B,而吾係以考某一間學校為目標去repeat,後悔機會低好多。 ...

同意
同埋現在講後不後悔還算早

醒目開學勳章

引用:Quote:Jane1983+發表於+13-6-1+22:56+以小

原帖由 minirat 於 13-06-05 發表
同意
同埋現在講後不後悔還算早
多謝意見,其實我一開始問既原意係想請有小朋友repeat K1 既家長分享,可能寫得唔清楚。

睇到好多意見, 真係獲益不少

回復 LPN 的帖子

我小朋友將會在另一間幼稚園做大仔讀K1, 我都心大心細左好耐, 自己都曾經覺得佢應該可以應付, 但結果係佢某些方面真係明顯落後於人, 連老師都說他知道自己不及人, 表現出不投入學習(吾掂部分). 我(跟功課)和班主任都覺得做大仔會好些, 但學校主任同爸爸(不是他跟功課)就覺得可以繼續, 因驚他會覺得悶. (註: 是有學卷的普通幼稚園, 不是名校)

醒目開學勳章

回覆:vyvy 的帖子

而家佢讀緊K1, 完全跟到,但學校著重學術多於品德,所以想佢嚮一間著重品德既學校讀。

而家學校日日都講升K2 , 佢日日番黎講,所以諗住暑假俾佢讀多d 暑期班,希望佢快d 忘記以既學校。

都有擔心佢會悶,不過出年間學校出名教小朋友教得好,希望搞得佢掂。

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我仔12月中超細b,我不爭九龍塘個幾間,因連form都不收,亦不要求他考第一,讀書興趣最緊要,無興趣的話,就算好成績都很難20+年都保持到;不過我自知仔仔發展同大b中b有差距,為他選了happy school,打算讀不來才轉造大b。

Heyheyjoyjoy 發表於 13-6-7 00:33
我仔12月中超細b,我不爭九龍塘個幾間,因連form都不收,亦不要求他考第一,讀書興趣最緊要,無興趣的話, ...
小孩很簡單的,他們做到,有成功感,就會有興趣, 至於讀書興趣,不能單靠學校,家庭的培養更重要。
假設性問題:你會如何evaluate到讀不來呢?by definition, happy school 都唔會想給太大壓力家長和小孩(況且有些小孩到K3也真能開始追到同齡),咁by the time u realize 要做大,可能its too late as all the damage has been done ,咁之後你就會話做大B無幫助。

我個11月細囡讀緊學卷K1, 佢己經話悶, 初開學都好主動, 會舉手答問題, 最近老師話佢好少舉手, 阿囡也說過, "好簡單", "好悶" ... 所以, 就算小肌肉較弱, 暫時也不會重讀了

引用:我個11月細囡讀緊學卷K1,+佢己經話悶,+初開

原帖由 hobby 於 13-06-07 發表
我個11月細囡讀緊學卷K1, 佢己經話悶, 初開學都好主動, 會舉手答問題, 最近老師話佢好少舉手, 阿囡也說過,  ...
你意思係你囡囡在班中係細b,但覺得課程好淺,對嗎?

‹ 上一主題|下一主題