用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?
樓主: LPN
go

請問有冇細B 變超大B 而後悔既case? [複製鏈接]

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case?

我係12月大b, 我大學畢業時幾羨慕的同學細我足足一年,多的時間呀。仲有我的超細同學,都好叻㗎,所以我唔會比小朋友做大b

唔係唔想比小朋友做細B, 係細B去考幼稚園,熱門嘅九成唔收細B, 有幾間連表都唔收,除非你識人否則做細B只可以揀無咁熱門嘅學校。至於大人一年方面,我相信今時今日一班有十個八個超大B, 唔會好似以前我地讀書咁,得一兩個咁突出,所以我無擔心過

jaycee_mami  not really, 我仔今年k3, 全級只有1名超大仔only  發表於 13-6-3 21:36

前年幫阿仔報N果陣,無一間收(係連表都唔收),我都好氣餒,但上年考K班,考八間有五間收,唔收果D都係九龍塘果D學校,今年九月入讀我最心儀的學校(呢間都有幾千人考), 老實講,細B真的好難做全班最叻果個(尤其係男仔), 但中等成績我已OK架啦! 但我唔想阿仔REPEAT同其他人差太遠,一直都有個向前追的心都唔錯呀!太叻上堂時好悶架

咁真係各有各好, 做細b又驚佢第人比人恰, 做大b又驚佢唔鐘意大人一截

絕不應同超大B有優勢,一切看小朋友能力,能力可以的就給他讀,我以前班中叻的都是同年十二月出世的同學

真的要看小朋友的能力....我沒有regret at all, 因為我囡囡做細囡時寫字好辛苦, 根本佢d小肌肉未ready, 而家就得心應手好多...

九月尾出細算是細b嗎?

除非很標青或弱,沒有專業知識,幾歲小孩不易看到他們的能力,我建議:做大B,k2照考小學,有offer就跳班上小一。
Ps
我身邊有幾個不同eg:
很叻的12月細B,考到名直g,
repeat1年做大B的,成績由中下變全A
Repeat左進步不大

以前人少, 現在人多, 想入好學校, 唔做大B唔成事, 唔好攞20年果套同現在比,
我知當年sars 果幾年有錢就有名校讀..現在連交form 都ban 你...
現在出名直g, 一條龍都講到明唔收細B
到時你入唔到名校而上唔到名大學你就後悔, 呢幾年好多人出世,
好彩我細仔今年一月出世, 避左班強國人...

好多人常常講,如果細B跟得上就比佢地做細B。好可惜,依家的環境,只係跟得上係唔夠,但當做大B而能做到特出果批,我會傾向做大B。

回復 MrBeast 的帖子

MrBeast,
k2照考小學,有offer就跳班上小一>> 請問有冇聽過成功例子呢? 另外, 其實如果冇讀過k3就上小一(直g/私小), 會唔會都追得好辛苦呢? 畢竟skip左一年o既課程. (當然講緊咁幸運k2考都有小一offer啦~~)

謝謝!

deniseL 發表於 13-6-4 11:39
回復 MrBeast 的帖子

MrBeast,

有的,在ek見過一個eg(當然不能verify), 印象中個mami收到offer同kg講即跳上k3.  
如是我自己,除非是神或很好的一條龍,否則我諗我都唔會跳,一路做大B便算。只是提供多一個option考慮。

我自己係細b,成長路上無特別問題
我細仔現在做細b讀緊N班
同老師討論過要否repeat或將來repeat,佢的意見係佢ok,不用考慮,但因為細b,始終在班上較被動,無中b哥哥咁主動,當然也與性格相關
朋友細b上左三個月學,學習就通知左要留班,因為追唔到
個人意見:
唔介意PN學費,可以先做細b,唔得,學校自然會通知

回覆:gloomy1115 的帖子

Agree, 而家根本唔到你揀,除非細b非常標青,否則熱門學校跟本好難爭,而且而家11,12月b做大b common好多,唔同20年前。自己之前interview親眼見,某算是頗名幼,班房貼了學生按生日月份貼的相,11月,12月,1月,2月最多人,之後遞減,去到6月得好少人,7-10月更是一隻手數得哂。

醒目開學勳章

回覆:請問有冇細B 變超大B 而後悔既case

多謝大家意見

我仔係細B,11月尾,k1,今年下半年完全跟到,無疑最初上半年未ready但好明顯下半年跟足晒,主要睇小朋友自己能力
但問心我都未知升小一會點

升小一有些學校一樣喜歡收大b.

引用:認識1位朋友在港島區名女校由幼稚院讀到中

原帖由 vandr 於 13-06-02 發表
認識1位朋友在港島區名女校由幼稚院讀到中七畢業。 因為是超大女,所以讀書時期一直都很介意自己是全班最" ...
我就係例子,我由細到大都係一條龍女校,好介意,尤其中學時期

如果一心想入熱門幼稚園、直資小學,做超大機會會好啲。

現在讀書環境真唔同二十年前,大B已十分普遍,到了細b在K2時要開始呈分比小學,你就知擔心及影響性之大

‹ 上一主題|下一主題