用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請分享:學左幾耐琴放棄
go

請分享:學左幾耐琴放棄 [複製鏈接]

想知道你們放棄左學琴的孩子,學左幾耐決定放棄?原因?屋企有冇琴?放棄後孩子心怎樣?

0    0    0    0

回覆:請分享:學左幾耐琴放棄

回覆:hoichingyim 的帖子

老問題,講明出口唔鍾意練琴,只喜歡學既過程。

引用:想知道你們放棄左學琴的孩子,學左幾耐決定

原帖由 可樂~ 於 13-05-30 發表
想知道你們放棄左學琴的孩子,學左幾耐決定放棄?原因?屋企有冇琴?放棄後孩子心怎樣?

...
練完一首歌比佢亂彈1分鍾作獎勵

想知道你們放棄左學琴的孩子,學左幾耐決定放棄?.....17年!
原因?.....去唱歌!
屋企有冇琴?.....年底搬走了!
放棄後孩子心怎樣?.....向新目標追求!

註:
只是放棄跟老師學、琴仍是繼續彈!

steamball  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 13-5-31 18:18
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

not my son, just a case
想知道你們放棄左學琴的孩子,學左幾耐決定放棄?.....15年!
原因?.....study!
屋企有冇琴?.....steinway!
放棄後孩子心怎樣?.....donno!

回覆:steamball 的帖子

咪玩啦!人哋都唔系講呢種level

有個case,一位女孩子有天分,起初學小提琴,好輕易,但學到四級對父母說不想學了,對小提琴沒興趣了。於是改學大提琴,怎知道學到四級又說沒興趣不學。再改學flute, 學到四級竟又再說沒興趣了,想不學。但今次她爸爸不准她停,堅持她一定要學下去。

她爸爸的看法是,女孩子學樂器,不用怎樣練習就交到功課。起初沒問題。但到四級時,樂曲開始難,技巧要求高了,不能再兩三下就做到。孩子不習慣練琴,覺得辛苦了就想不學。

我囝囝曾學flute, 學了九個月我就不再讓他學。因為他沒時間練習,我自己覺得只學不練,是浪費金錢時間。停學後的感覺是“輕鬆”。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:想知道你們放棄左學琴的孩子,學左幾耐決定

原帖由 可樂~ 於 13-05-30 發表

...
小女小一,學了二年,quit 了. 女兒本身音感弱,節拍差,又缺乏專注力.老師已經好有耐性教.但因為練極都弹得唔好(每星期弹三,四次,每次半小時),錯敗感很強. 所以她學得好唔開心,而老師亦反映女兒在退步中. 與其勉強冇幸福,不如放棄. 減輕大家的心理負担.

我仔8歲,4歲開始學,到現在仍是一級程度。氣餒中。

自己學左20+年琴, 老師話: 都差唔多嘞, 跟住就停
宜家個琴兩個女彈緊, 但阿大冇時間練, 又係鐘意學唔鐘意練, 有點拉牛上樹, 我就有點"雞肋"的感覺, 唔想佢放棄, 因為係佢要求學, 但有時間都唔主動練琴, 更何況功課多到透唔過氣既時候, 惟有放長假時, 追補一下

學琴呢家嘢好睇家長,如果你俾小朋友撿,九成九都唔會堅持。睇家長目的,如果你堅持唔到,會搵到好多籍口。我唔要求個仔彈得幾叻,以後做音樂為生,只要求佢堅持,因為我相信彈琴對專注力,大腦的發展,意志力都系好好的訓練,而且可以培養音樂修養。除咗督促仲有鼓勵,盡量安排機會俾佢表演,練得辛苦但有成功感,佢自然會enjoy, 有動力堅持落去。

回復 可樂~ 的帖子

學了四年,到現在仍是一級程度,難怪會感到氣餒。
相信你亦己分析了過程、也到了要作決定的時刻,
老師、家長、孩子三方面配合調協出了問題而己。
起碼還是知道問題要面對、沒有自我感覺良好!
孩子才八歲,還有許多其他活動可以為他好好安排。
作為家長當孩子在作決定或為孩子作決定的時候、
已不是甚麼Level的問題,而是到要作出學與不學決擇!
放棄17年的鋼琴、因只能二選一,而且選擇權交回給孩子,
如何決擇.....怎不頭疼!
所以經過考慮才貼文讓你參考。

三思而行、百折不回!

可樂~  謝謝你的!  發表於 13-6-4 16:18
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

學左八年幾仲繼續緊,當有一日冇能力再上就會放棄。
Discuz!

醒目開學勳章 王國長老

我女學左8年幾,繼續中。我對佢要求吾高,就係繼續。考琴間中做下。比賽就基本上年年去校際,除左呢d認真期,我吾介意佢慢慢學(當然最好吾好太hea啦學費貴呀女),練到交到貨就好,吾駛太完美,下下都操到咁fit好攰呢

學左3年多就無學. 佢每日都會練, 但屬亂練(以為自己係野田妹?), 堂堂比Miss鬧, 感覺係嘥錢, 嘥時間.

無學琴後, 有好一段時間, 完全無掂過個琴. 舊年學校有個活動揀左佢同個同學4手聯彈後, 佢漸漸又對彈琴有番啲興趣. 最近, 就日日擺番D琴譜黎彈.

通常學到4-5 級鋼琴唔學, 又學其它樂器, 到4-5級又唔學, 到年紀大D(因人而異), 有人廿幾歳先話再學, 我有D 成人學生, 佢地異口同聲都話, 細個放棄左, 而家好想學; 我有好多廿幾歳的朋友細個有學, 佢地都想學返, 可惜而家係工作戰鬥期, 佢地都後悔

我仔學了5年多,仍繼續,我沒有要求考試或比賽,也由他決定是否継續, 只要求他在每個星期彈一次歌我聽,他現在自己找曰本流行曲彈。

回覆:cherubic 的帖子

很多時候,基礎打得唔好,到五級後就感到吃力,固此一開始就找個專業老師尤為重要。

‹ 上一主題|下一主題