用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 a仔睡眠问题
go

a仔睡眠问题

请问各位有冇类似问题 我地成家人都比搞到好疲劳 有冇好建议啊 多谢!

回覆:a仔睡眠问题

我仔今早4點半起身,不睡覺,到7點才睡,但是要上學。我都很頭疼。

你指的睡眠問題係點? 半夜成日醒, 定係好早起身?

我囝係早起身個隻, 每天都是6點多便起床, 無論佢夜晚幾點訓, 都係咁上下時間起身, 所以我要逼我囝盡量早訓, 但係都係俾普通小朋友訓得少, 佢9點入房, 都要成10點先訓著, 計落都係得8hrs左右

引用:你指的睡眠問題係點?+半夜成日醒,+定係好早

原帖由 fishcowcow 於 13-05-30 發表
你指的睡眠問題係點? 半夜成日醒, 定係好早起身?

我囝係早起身個隻, 每天都是6點多便起床, 無論佢夜晚幾點 ...
系难入睡 成日半夜醒 醒来就玩几个钟

我個都係成日兩三鐘就痕醒, 要成個鐘先瞓得番。

引用:我個都係成日兩三鐘就痕醒,+要成個鐘先瞓得

原帖由 idak 於 13-05-30 發表
我个也痕 不断抓 然后就醒了

引用:我個都係成日兩三鐘就痕醒,+要成個鐘先瞓得

原帖由 idak 於 13-05-30 發表
你個几大啊 有冇去睇医生

回覆:zhfl729 的帖子

我都想知

痕因為什麽?會吾會太熱...定濕疹

回覆:ka-sandra 的帖子

一般a仔都瞓得好差,我做咗:
-細個時bb床放在我床邊,自己好醒瞓,佢一旭就捉住佢隻手,因佢未完全醒,可以好快瞓番
-由2歲3個月起,無晏覺。反正要訓練又要返學。星期六日才有晏覺,到接近3歲時已全日頭唔瞓。
-因日頭太累,每晚8:45上床,9:00-9:30便瞓著。

回復 zhfl729 的帖子

都三歲半囉係濕疹, 有時會食咗敏感藥先瞓, 瞓前都會同佢成身搽晒cream, 都R都成床血, 重開晒冷氣同風扇, 之前試過係飯入面加小米, 好咗兩三日, 但做唔到日日食, 又好似唔係好得, D小米又唔放得耐, 之前都戒咗夜奶, 以家又要番, 晚晚係咁真係攰死﹗

idak 發表於 13-5-31 10:45
回復 zhfl729 的帖子

都三歲半囉係濕疹, 有時會食咗敏感藥先瞓, 瞓前都會同佢成身搽晒cream, 都R都成床血, ...

協康有失眠耳穴治療, 但唔係個個都有效, 我兩個仔去做過, 一個有效一個無咩效.

回復 dorisfan 的帖子

其實由佢BB果時已經係咁, 兩三點就起身, 唔知關唔關我大肚時, 晚晚等老公放工買宵夜比我食﹗

試下睇中醫。我自己果個,就幫佢介甜,汽水。

夏天又好,凍天都好,我會俾7星茶佢飲,一個星期都食一次龜糕。

你睇下你果個會唔會體溫較一般小朋友高;同埋會好忟憎。

如果會既,係肝火盛,涼茶之類真係少不得。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

試下睇中醫。我自己果個,就幫佢介甜,汽水。

夏天又好,凍天都好,我會俾7星茶佢飲,一個星期都食一次龜糕。

你睇下你果個會唔會體溫較一般小朋友高;同埋會好忟憎。

如果會既,係肝火盛,涼茶之類真係少不得。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回復 chowqv 的帖子

我個偏食得好緊要, 我都試過比龜糕佢食, 吐番出來, 唔好話涼茶, 水都唔願飲多啖﹗我有時等佢唔覺將d菜粒放入d飯度, 佢連飯都唔食, 要睇唔到有綠色先食﹗

回覆:a仔睡眠问题

佢未返學?

回覆:idak 的帖子

有無驗食物敏感?

回復 myson727 的帖子

我都想試, 但唔知邊度好?

回復 idak 的帖子

驗食物敏感IgG

http://hkbiotek.com/chi_t/C_AFC.html

我仔就透過醫生診所,寄D血去外國驗IgG4