用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友學緊ICE HOCKEY? 請指教
go

有無小朋友學緊ICE HOCKEY? 請指教 [複製鏈接]

有無學緊ICE HOCKEY既家長呀?
   0    0    0    0

學ICE HOCKEY好漫長,
因為hockey 鞋係冇刀頭刀尾,
要學成年basic skill 先可以學渣棍
仲有d gear 幾貴, 因為過左beginer 要自己買好d gear
d鞋半年至九個月左右換一次
我個仔學左年幾

回復 mch411 的帖子

係呀?我仔岩岩開始學想知佢係點樣升班呀, 你仔係邊度學呀?

mega ice
大約 $230 一堂
冇試考, 亞sir覺得你ok就會調班
之前一對一 9個月, 進步好慢
跟住join 到 group, 多d人小朋友反而有心機玩

我仔都係係mega ice學呀. 不過佢岩岩開始學左幾堂, 一對6, 可能佢地成班都係3歲多d, 所以而家都係學基本溜冰先, 我諗都有排學...hehe, 而家亞仔就$260/堂, 半小時,

如果學落有興趣要買私家鞋, 頭盔, 正式elbow pad, shin pad,
防跌褲, 如果到渣棍就要買埋 盔甲, 護頸, 護陰,
真係要個旅行o急先夠用

係呀我帶亞仔去時見到好多都係拉喼呀, 亞仔而家好似好鐘意,
希望佢keep住啦. 因為見呢樣運動幾好, 我而家都想買頭盔比佢,
因為覺得用果度覺得...衛生方面.....haha
不過都等亞仔學多排先...
我想問你仔仔而家都係半小時一堂?

MEGAICE hockey 應該 $231 一堂 45分鐘,
一個課程大約7-8 堂, 最少要買5堂

你仔仔高班D所以45MINS, 我仔仔半個鐘呀, 佢話一個COURSE 就5堂,
半個鐘好快過......我見有D哥哥, 8,9歲好勁...!!

回覆:有無小朋友學緊ICE HOCKEY? 請指教

請問有冇暑期班,因為我個仔都話鐘意,佢今年5歲!

sumchanma 發表於 13-5-29 15:32
請問有冇暑期班,因為我個仔都話鐘意,佢今年5歲!

http://www.megaice.com.hk/images/stories/2013_Summer_Camp_-_Web_leaflet2.jpg

csiusin 發表於 13-5-29 15:29

你仔仔高班D所以45MINS, 我仔仔半個鐘呀, 佢話一個COURSE 就5堂,
早半個鍾落場玩, 學完玩多陣至走, 會快進步好多

回復 sumchanma 的帖子

佢應該有架你可以打去問下, 因為之前我問佢佢話無班,
咁岩有一日我又心血來潮打去問咁岩就果個星期有一班開,
所以即報左呀, 你都打去問下丫,

係啦第日等亞仔叻D就可以咁.
因為佢之前係太古學左一個COURSE溜冰
其實而家都唔係好識溜呀, 本身之前都係想學HOCKEY
但佢無位咁岩太古有位學溜冰所以比佢上住先,
上左一個COURSE佢MEGA ICE有位.
所以果邊就無再學直接係MEGA ICE學,

唔叻都要落去場跌, HOCKEY 係要跌先會識,
我眼見冇熱身同有熱身, 起初分別不大,
但過左幾個月就好大分別,
所以有心學就快D買防跌褲同SHIN PAD, ELBOW PAD,
HOCKEY 手套

係呀?因為我仔學左幾堂..而家都係教佢地溜冰技巧,
我想問裝備係邊度買呀?

1) megaice 有
2) D教練有時攪團購,
3) 自己上網訂, 不過好複雜
4) 如果有美加親朋戚友, 叫佢地代貫帶番HK
5) 有間叫"帝國" 搬左去MEGABOX附近D工業區
6) 二手

我上網睇見有d係淘寶買, 但我又唔敢驚d質量唔好,
但見唔多有地方買, 希望到時教練幫手買啦..
你仔跟邊個教練呀?我仔跟果個叫亞癲呀....haha

hockey equipment 好少 MADE IN CHINA,
所以淘寶買反而貴幾倍, 你SEARCH "HOCKEY GIANT"
"HOCKEY MONKEY"  "PUREHOCKEY" 睇睇
不過美加係唔比直接出口, 你要將D貨送去其他物流公司,
再由物流公司SEND比你, 好複雜架

嘩..原來咁架....咁真係要等教練呀.
係呀我見淘寶都唔平, 仲要未計人仔既滙率呀.
等我去睇下先, 到時要買都可以知邊度有呀,
你仔學左成年係咪已經係衝得好快呀?
你仔仔幾大呀?
‹ 上一主題|下一主題