用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 9/7 號大家有無 plan A 同 plan B 架?
go

9/7 號大家有無 plan A 同 plan B 架? [複製鏈接]

Plan A:派到第一/第二志願, book 定枱慶祝

Plan B:

要陪仔女四圍撲, 叩門, 零慶祝活動。
大家會將 profile 整定幾多份呢?

即係六月又要 book 定位, 但又要整定幾份 profile  
   10    0    0    0

小泳 發表於 13-5-28 23:16

A計劃-------
今年派到頭一、二、三志願都book定檯啦,唔好對叩門咁大期望好了。

B計劃
-------
我諗要預計當日行程,最多可能都係四、五間。所以最多五份。其餘的留待夜晚回家後才預備了,有可能派得好的時候一份都用唔著的。

唔駛咁誇張麻,要六月book定位!不過就真係要回家休息、休息先。我相信沒人能在放榜前一晚睡得好的了!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:小泳 的帖子

上年我無book定枱,只預一份叩門文件用不着,八點半已收到喜訊Call埋嫲嫲飲茶,跟住行街shopping, 希望今年你們也順利

小泳 發表於 13-5-28 23:16
睇完呢個POST驚多幾成, 重有年幾好大壓力

引用:Quote:小泳+發表於+13-5-28+23:16+Plan+A:

原帖由 DFSON 於 13-05-29 發表
睇完呢個POST驚多幾成, 重有年幾好大壓力
想當年我唔識驚大少學業上迫唔黎,順其自然,幸好他成績超穩定,比小四小五上學期還好煩腦只是找共識自行報咩校,解決後很暢順,成績無變,意願無變,可以跟自行排位順利過關,升中家長比學生壓力更大,要過成績,又要過實力(自行) ,最後還要策略加運氣

醒目開學勳章

簡直係人生一大挑戰!

加油, 希望一切順利~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:9/7 號大家有無 plan A 同 plan B 架

大家加油!

我已經打哂心儀叩門中學9/7叩門時文件及情況。

vincher  add oil...预祝心想事成!  發表於 13-5-29 18:59
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我仲未有凖備,叩門是否帶成績表已經OK? 因為我淨係想去番自行見過果兩間學校叩門.

如果plan a 第一時間返屋企睡覺,plan b 有幾日吾使返工

回覆:東東媽咪 的帖子

如果我仔個間叩門講明分開填表及不用影印自行已交文件,只須複印最後成績及証書便可

個人反而覺得要計劃派到哪間要叩門?? 如派了第2-3志願, 仍會叩門嗎??
上年有些中學要影印派位証的.  記得預備足夠數量的學生相.  遞表時, 莫忘攜帶文具如釘書機, 鉛筆, 原子筆, 膠水作備用.
如有second in, 頭髮一定要端莊, 不要時款. 女生長頭髮一定要束起, 前面夾好頭髮, 不是過眉. 留意各校筆試日期及公佈時間.
了解叩門中學理念, 以方便面試應對.  如入讀了本校英中, 如何能有效地適應英語??為何要叩門? 為何選擇本校??  

HappyEE  還有回郵信封及郵票  發表於 13-5-30 11:37

黃巴士 發表於 13-5-30 10:39
個人反而覺得要計劃派到哪間要叩門?? 如派了第2-3志願, 仍會叩門嗎??
上年有些中學要影印派位証的.  記得預 ...
都係時候留意定學校附近有沒有影印的地方了。如果以我自己為例,小朋友讀了六年書的地方,竟然真係沒有留意附近有甚麼影印的地方、最近的書局有沒有影印、幾點鐘開門(有d開好早,有d要到10點先開)等等。都係預先安排下好些。
:verycold: :verycold: :verycold:

其實最快影到印係學校, 如果真係派得好差, 不防一試搵老師希望影派位証叩門,

回覆:9/7 號大家有無 plan A 同 plan B 架

其實已準備晒像自行既資料外,仲有咩野會需要影印呀?派位証?畢業試成績?

wwyee 發表於 13-5-30 17:09
其實已準備晒像自行既資料外,仲有咩野會需要影印呀?派位証?畢業試成績?

...

除了派位証要即日甚至放榜後即時找地方去影印之外,其餘都可以預早準備好。可參考這裡:

我book定枱食buffet,得唔得都照食~

http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

若派到頭五志願, 我都滿意唔會去叩門, 除非囝囝好想。
‹ 上一主題|下一主題