用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣
樓主: moonychan
go

資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+laiyuen+於+13-10-15+發表你

原帖由 moonychan 於 13-10-16 發表
用了不少錢,其實係由k2 開始發展有少少問題,但當時冇特別處理,因學習冇問題,成績唔錯,只係排 ...
請問你小朋友K2 時,仲有咩性格浮現出嚟呀?

曾經在這裡為樓主加油, 現在也希望能在這裡叫自己加油

很少在這版發言, 因我家傻仔過埋農曆年才5, 未夠秤做IQ Test.
我研究左佢兩年幾, 如無意外佢應該係阿氏寶寶
.
做緊小三數學workbook, 中英文字未算過目不忘, 但都可以自己睇書, 講野麻麻…不懂事, 無乜同理心, 成日撞聾(check過耳仔正常), 鍾意跑跑跳跳, 人迫人, 拎滕條出黎未打落佢身都仲係笑騎騎…

我無因為懷疑佢係阿氏而寵佢, 但我了解佢, 好多時佢未必識表達但我明佢點解咁做, 我會解釋佢聽.
3聲唔聽我就會丙佢, 但有時望番其他小朋友, 其實有病無病都係咁, 我又會有d覺得自己太苛刻

最令我傷心的是佢老豆, 自己唔去了解就咩都怪左個仔先, 叫一聲唔聽就凶就打, 咁當初唔應該生仔, 養隻狗算喇; 動物園d大笨象都係日日俾人丙先有咁既表現, 你要個仔係咁咩??; 話個仔激到佢咁, 佢好憎個仔, 幾十歲人同個5歲靚仔計較, 我叫佢真係要週圍同人講...

唔係有事時都有同佢講過個仔應該係阿氏(我擔心佢將來受欺凌), 我無要求佢去了解, 或者未確診我自己都唔想label, 但佢一句係我唔需要去了解mouth:" />……學術出色時, 游到自由式&背泳25m時就放上網, 以為為自己沾光, 但到個仔令自己尷尬時, 就發哂火; 呢個世界邊有買魚腩唔搭魚頭??

因為佢唔了解個仔, 我會理個仔多d, 佢對住細女 - 一個趺入凡間的天使: 懂事, 聽話, 乖巧, 嬌嗲…佢愈承受唔到個仔, 我地既磨擦就愈來愈多… 但又怨個女無哥哥學野咁快, 兩歲半仲未識1+1=2mouth:" />(細女已經係歲半識顏色, 英文字/數字, 兩歲零踩3輪車; 不過哥哥果時已踩四輪車)

相識到現在, 每次嬲過就算了, 從沒有要佢tum, 因我珍惜每一段關係, 我珍惜這個家…會因為一個資優阿氏傻仔令個家裂開嗎??

我應該會這幾個月捉個仔去評估, 由專家同佢老豆傾下, 希望會好d

回覆:傻太 的帖子

加油,不要氣餒。唔開心就上來呻下啦,我哋會支持你

回覆:傻太 的帖子

加油!

回覆 傻太 的帖子

你好
見到你的貼文,,請教一下
在那可以check到小朋友是否亞氏保加症和資優兒童?
價錢多少?
小兒8歲,有以上2項的特徵,返學唔開心
謝謝你幫忙

引用:回覆+傻太+的帖子 你好見到你的貼文,,請

原帖由 CHRISTYVILLY 於 14-01-07 發表
回覆 傻太 的帖子

你好
我唸住去協康

蕊展計劃 - help Asperger children and parents
http://www.ied.edu.hk/aspire/aspire_3.html
‹ 上一主題|下一主題