用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣
樓主: moonychan
go

資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣 [複製鏈接]

moonychan 發表於 13-10-10 13:02
有時遇到一D唔公平對待,比如人地吾乖又得..我一吾乖又比人閙

我細個同我囡而家都係咁諗. 阿囡一二年級已經問我, 入特別室老師可以著鞋佢哋學生要除鞋, 係咪唔公平, 歧視,階級問題...(我囡只係疑似資優)

引用:我都想呻下!我仔在學校品學兼優,絕對係老

原帖由 bbalau 於 13-10-10 發表
我都想呻下!我仔在學校品學兼優,絕對係老師眼中既好學生,每日都會有無謂吵吵鬧鬧的時候,好難頂。有一日 ...
我都試過咁諗,亦試過俾我仔質疑我,話我教錯佢功課,翻箱倒櫃咁揾證據證明我錯有時真係令我好氣餒

浩霆豬豬 發表於 13-10-11 00:28
我都試過咁諗,亦試過俾我仔質疑我,話我教錯佢功課,翻箱倒櫃咁揾證據證明我錯有時真係令我好氣餒 ...

唯有亞 q d諗, 佢咁認真都係好事, 起碼好過懶理所有野, 你話點就點.......

add oil

bbalau 發表於 13-10-10 23:39
我都想呻下!我仔在學校品學兼優,絕對係老師眼中既好學生,每日都會有無謂吵吵鬧鬧的時候,好難頂。有一日 ...

你都好, 仔仔品學兼優, 起碼成績令你安慰先.

我仔仔成績只係一般, 有時都無奈, gifted 又點, 成績都唔係話好好, p1~p.2 仲咁多情緒問題跟尾, 有諗過轉校, 但去到邊我估都係差唔多. (但佢學校係好深, 有時同身邊朋友 share 下同年級學緊乜, 咁我仔都已經學晒, 安慰自己讀normal 小學可能會成績出眾d)

我仔仔而家成熟左, 雖然佢都係唔會話成日咆書果 d style, 見佢開開心心就算了......

add oil

回覆:資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣

同路人!大家一齊加油!

引用:覺得好似好無助.+仔仔明明不是頑童,+但在校

原帖由 moonychan 於 13-05-28 發表
覺得好似好無助. 仔仔明明不是頑童, 但在校被 LABEL 了.

好痛苦. 現小二. 小一情況更差, 現小二已經進步不 ...
我個仔同你個仔exactly一樣,我最怕就係收到老師電話話佢喺學校同人嘈,同學好心提醒下佢又勁發脾氣,情緒易波動,同埋好容易俾同學夾埋話佢,跟住佢情緒變得一發不可收拾,結果又俾人罰。

laiyuen 發表於 13-10-14 00:41
我個仔同你個仔exactly一樣,我最怕就係收到老師電話話佢喺學校同人嘈,同學好心提醒下佢又勁發脾氣,情緒 ...

你仔仔幾大呀??

我仔仔小一 至 小二最嚴重. 而家小三, 我感覺佢成熟了點, 冇乜闖禍, 亦明白多 d 上堂要點, 轉堂要點.

引用:Quote:laiyuen+發表於+13-10-14+00:41+我個

原帖由 moonychan 於 13-10-15 發表
你仔仔幾大呀??

我仔仔小一 至 小二最嚴重. 而家小三, 我感覺佢成熟了點, 冇乜闖禍, 亦明白多 d 上堂要 ...
我個仔讀緊小二,佢對人既批評非常敏感,有時只係提下佢唔好做某d野,佢都會好大反應,會鬧人。其實佢又的確有時好論盡,而班上既同學有時會提佢,尤其係有d女仔會不斷話佢呢樣果樣,跟住佢會話返人,結果引發駡戰,令到同學唔鍾意佢。我己不斷提醒其實同學係好心提佢,如果人地講既內容係啱既咪聽囉,唔好介意人地既語氣,不過講極佢都唔接受。

回覆:moonychan 的帖子

你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無用咩方法幫佢?

引用:你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無

原帖由 laiyuen 於 13-10-15 發表
你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無用咩方法幫佢?
用了不少錢,其實係由k2 開始發展有少少問題,但當時冇特別處理,因學習冇問題,成績唔錯,只係排親隊都出事,因為佢極心急,成日爭排頭位,所以發生好多推撞!我捱到佢6歲去私家評估,是 gifted, test 之中 cp 發現佢對聲音好敏感,又論盡,所以建議做埋感統評估,亦有少少感統問題,但不以亞氏及 ADHD! 我將報告比哂學校,但幫助不大,p1 & p2 我仔都有被罸,D同學仔見佢比老師講得多,都會定左佢形!其實同學仔咁多咀去話我仔,我覺得果D更跩!我上過感統 training, 聖基道的專注力小組,另外我避開大部分同學間 gathering! 仲有,我寫字條放仔仔筆袋,寫正面說話,錫佢面珠,攬佢多D!而家小三,同學都成熟了!我先鬆口氣!零爭執

版主

moonychan 發表於 13-10-16 09:53
用了不少錢,其實係由k2 開始發展有少少問題,但當時冇特別處理,因學習冇問題,成績唔錯,只係排 ...

由k2 開始發展有少少問題 -- > 可唔可以分享吓係D乜o野?

我個仔讀緊K2,學校第一次評估,佢分數好高; 老師打電話o黎傾,都話佢上堂好積極,好關心老師、同學。

但係呢幾個星期每日返o黎都同我講返學好悶,佢識晒D o野。

K1時佢上堂好有興趣,但升K2後成日話悶、無以前咁期待返學,仲要求我每日都要俾佢參加課外活動,問我點解唔可以所有活動都參加。

我其實好掙扎,宜家星期一至五佢都有課外活動(total: 6),但係佢成日都覺得好悶; 話想學多D o野。我唔想佢學太多o野,

我星期六、日我就帶堅找0上堂,帶佢去郊遊、做吓運動、去吓公園、一齊整o野食,我想佢relax、伸展一下。

babyislove 發表於 13-10-16 10:38
由k2 開始發展有少少問題 -- > 可唔可以分享吓係D乜o野?

我個仔讀緊K2,學校第一次評估,佢分數好高; 老 ...

由k2 開始發展有少少問題 <----- sorry, 打錯字, 係 發現 有小小問題先岩......

引用:+本帖最後由+babyislove+於+13-10-16+10:47

原帖由 babyislove 於 13-10-16 發表
唉!我仔都係咁㗎,而家小三已經好忙,但佢除咗冬泳外,全部興趣班都話鍾意,星期一至四放學都忙到嘔,仲要返嚟做功課,四,六兩日仲要學兩樣,佢完全唔覺辛苦㗎,仲叫我加埋鋼琴,我唔睬佢咋!佢都唔俾自己停落嚟嘅,但係坐定定做功課就唔多合作,成日做做吓就自己玩、遊魂

版主

moonychan 發表於 13-10-16 11:10
由k2 開始發展有少少問題
你仔仔K2時係點?

我唔知應該點處理。

我只係不斷鼓勵佢用心上堂,如果已經識o既可以再練習,或者幫其他同學仔。

版主

浩霆豬豬 發表於 13-10-16 11:33
唉!我仔都係咁㗎,而家小三已經好忙,但佢除咗冬泳外,全部興趣班都話鍾意,星期一至四放學都忙到嘔,仲要 ...

你個仔幼稚園時係點ga?

我個仔好鍾意做功課,仲叫我地買練習俾佢。但係佢唔太喜歡抄寫功課(都會自動自覺做),比較喜歡D 動腦筋功課。

佢都有靜o既時間,學完o野會主動返o黎練習(e.g., phonic、普通話),同埋成日睇書。

引用:+本帖最後由+babyislove+於+13-10-16+12:13

原帖由 babyislove 於 13-10-16 發表
我個仔由細到而家都被人懷疑係過度活躍症,幼稚園時除咗百厭又無乜特別喎,更唔發覺佢有乜專長,不過二年級開始鍾意做重組句子同閱讀理解,但唔鍾意寫字,唔鍾意睇書,最鍾意睇電視,尤其關於恐龍,最近鍾意睇科學實驗,鍾意將啲玩具拆開自己砌返,或自己加啲創意重新做過一件

版主

引用:Quote:原帖由+babyislove+於+13-10-16+發表

原帖由 浩霆豬豬 於 13-10-16 發表
唉!我仔都係咁㗎,而家小三已經好忙,但佢除咗冬泳外,全部興趣班都話鍾意,星期一至四放學都忙到嘔,仲要 ...
请問佢幾多歲去做test?
我教幼、小、中、大学既朋友都叫我盡快带個仔去做test, 否則到佢唔想返学就遲。

引用:Quote:原帖由+浩霆豬豬+於+13-10-16+發表唉

原帖由 babyislove 於 13-10-20 發表
请問佢幾多歲去做test?
我教幼、小、中、大学既朋友都叫我盡快带個仔去做test, 否則到佢唔想返学就遲。

...
無得快喎!認可嘅test係要六歲先做得,我仔做時七歲半

版主

引用:Quote:原帖由+babyislove+於+13-10-20+發表

原帖由 浩霆豬豬 於 13-10-20 發表
無得快喎!認可嘅test係要六歲先做得,我仔做時七歲半
我都係咁樣同佢哋讲, 等6歲再考慮

twchiang 發表於 13-9-22 14:08
其實細路仔哄唔聽,駡不聽,就連打也不怕未必係資優兒童獨有嘅問題,不過資優兒童通常(1)有好強嘅原則同公 ...

你講呢d 特性, 咁似我個細仔, 自尊心好強, 轉數好快, 有時我都招架唔黎, 但我仲未諗佢係咪資優, 而且仲係細, K3 年尾先夠5歲, 而覺得去親做 test 都實會話係資優
‹ 上一主題|下一主題