用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣
go

資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣 [複製鏈接]

覺得好似好無助. 仔仔明明不是頑童, 但在校被 LABEL 了.

好痛苦. 現小二. 小一情況更差, 現小二已經進步不小, 但佢地諗法係異於平常小朋友, 所以
我自己都不懂如何幫助他. 只懂叫佢轉堂時 "BOOK 低" 唔好理人, 其他人做頑皮事可能人地
精明點, 所以老師不發覺, 仔仔的性格不好, 覺得唔公平, 點解佢做就冇事, 自己又走去試,
卒之次次奶野. 已經叫佢唔好理閒事, 但佢心內有好大既怨氣. 覺得為何自己做就唔得. 人地又得.
我話佢知, 唔岩既事就人人都唔可以做, 只係人地好彩 OR 識睇眉頭眼額, 而佢唔做就一定唔會錯.
可惜, 次次仔仔都好似唔想明呢點. (佢選擇唔明呢一點)

我覺得老師某程度上都係有 D LABEL 佢了, 小一已經咁, 好不容易話佢知, 上小二就可以重新做人, 但可惜, 同學間會
話佢, 或是覺得佢跩, 聯同其他人會話佢. 但仔仔如投訴, 是多事者.

我只想仔仔開開心心, 不介意他成績好與否, 什麼資優, 真的是憂多過優.

有冇過來人可以傾下. 打打氣.

到幾時, GIFTED CHILD 先會冇咁多煩野攪出來?

TKS

5    0    0    0

回復 moonychan 的帖子

我仔在國際學校唸書,在Year 1及Year4都遇上傳統型的老師,喜歡乖乖不駁嘴的學生,結果可想而知。

生命就是這樣的了,不用煩惱; 無論資優不資優,人總要面對不同的困難。看輕鬆一點吧。

moonychan  TKS~ ^^  發表於 13-6-25 12:10

我女都資優十adhd,現踏入青春期都帶來(我們、老師、社工)很多煩惱!
你首先教他怎樣保護自己,這條路真係好漫長!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

回覆:資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣

小兒小三,  不單止給同學“蝦“, 聯同大半部份同學取笑他, 現在連校長也“針對”他。
對住這樣的學校, 除了唔開心之外, 甚麽也沒有了。

我仔都有類似情況 佢依家小一 遇上傳統嘅班主任 三日唔埋兩日就寫手冊 一係又收曬佢啲文具 唉~ 佢據理力爭 老師又話佢駁咀 罰多兩罰 我都係期望佢出年遇上體諒啲包容啲嘅老師 等佢返學開心啲

加油

資優兒童,知憂家長。

共勉之!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

加油,大家一起努力

今日又寫手冊 玩文具 留放學

我女初小時都會這樣。其實你仔老師收文具都冇錯,一個包容既老師都會收文具、寫手冊。因為無論什麼學生都要遵首課堂上規則,有獎有罰,寫手冊通知家長就是後果。這些小朋友更需要清楚知道那些事情是不對,會影響別人。一定要多同老師溝通,起碼令老師知道你在家都有處理。你話你仔有據理力爭,想問佢用什麼理由?你又說"老師又話佢駁咀 罰多兩罰",罰佢什麼????
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

剛剛又收到班主任電話, 我都好氣餒...

各位家長,加油!不要氣餒

今天發生2件事
1)轉薄變飛薄。由第二個位飛到第四個位。佢話是意外喎。
2)上中文堂話好悶,拿了膠水出來塗抽屜。

唉,點算,現在才小一,有排捱。

Timothy_mama  唉,我個仔返咗個0月,已經開始話上堂好無聊,
重要係自己個筆袋到出數學題俾自己計  發表於 13-11-19 19:40

引用:覺得好似好無助.+仔仔明明不是頑童,+但在校

原帖由 moonychan 於 13-05-28 發表
覺得好似好無助. 仔仔明明不是頑童, 但在校被 LABEL 了.

好痛苦. 現小二. 小一情況更差, 現小二已經進步不 ...
我無同仔check資優,但同你情況一樣,又係小二

Same here, I never check him but I know he is a bit advanced in some area.  一直係幼稚園都好開心, 點知, 上到 K3, 仔如到個比較傳統既老師 + 間幼稚園顛左, 係咁教小學既嘢.  

你可以想像, 要教 K3 小朋友, 小學課程, 佢地用既方法時不斷 repeat, repeat 再 repeat!  結果, 個仔日日叫悶, 之後開始搗蛋, 投訴不斷.  同大家一樣, 我不斷同呀仔講, 上左小學就好 ga la!  

唉, 我都唔知係唔係.  所以, 我好小心搵小學.  

真係知憂!!

回復 boyboy2006 的帖子

死得, same same same to me!  我個仔 K3 only!  

請問樓主同老師溝通時,他們只是提出小朋友的問題,還是有幫忙解決的方法呢?

不要氣餒加油!加油!加油!加油!加油!加油!加油!My girl is in grade 5, but she had similar issue in grade 2 and 3.....

cornmimi 發表於 13-5-28 19:39
小兒小三,  不單止給同學“蝦“, 聯同大半部份同學取笑他, 現在連校長也“針對”他。
對住這樣的學校, 除 ...

好明白有多大壓力.......
‹ 上一主題|下一主題