用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
樓主: elbar
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)   [複製鏈接]

回復 Bluegene 的帖子

Sorry 誤會咗。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Bluegene 的帖子

可能我是機會主義者。有機制比你申請減免而又合資格,不是偷呃拐騙, 申請有什麼問題?至於歧視這問題,好多時都是家長自己先入為主。不知不覺間令小朋友也覺得自己被歧視。相當部份是由家長造成。我會教我小朋友忽視那些無理或惡意的批評。如果唔係將來如在社會立足。有機會為什麼不去一間相對比較好的學校呢?如果是拿獎學金或減免去讀大學,唔通又唔怕比人歧視嗎?大家一直說直資中學是貴族化,大學何嘗唔係?大家忘記了太陽財務的廣告嗎?中學和大學都要有人收你先可說歧唔歧視的。

我相信最大問題係,點解政府要整一個咁唔公平的教育政策????
直資可以收學費,同時又得到政府資助,直資可以有的資源遠遠多過其他官津校,政府推出呢個政策,根本就係在"卸膊"...
好聽D係容許辦學自由...但實際上係帶頭製造不公平...
政策上直資有好多優待,根本就係叫D官津校去做二流學校...
以我所知,唔少有優秀才能的小學尖子,係會被直資名校提早招收了,地區名校收到的,都及唔上直資...
我只係想問,點解要咁唔公平??
五改三,明明就係想減少標籤,懶平均化,但實際上呢? 就推出直資制度,繼續造就精英!
咁當初仲咩要夾硬由五改三?
以往五組別之中,BAND1都係精英中的精英,但改為三組,就迫原本的BAND1收到D能力不及的學生,又要怕咁樣做冇精英,又搞直資出黎...
諗起都嬲!!

jessimm 發表於 13-5-30 14:03
講到底皆因直資可偷步收生

完全跟足政府指引,點算 "偷步" 呢?

其實,不是直資偷步,只是政府不准官津學校公布自行取錄的結果。正是政府類似的種種無理干預(5 Bands 變 3 Bands、不准公布自行取錄結果、隨意縮班、隨意減叩門位....等),逼使一些津校走向直資。

Band5 發表於 13-6-1 22:02
低下階層應唔應該報直資,真係見仁見智!其實家庭收入多少才可獲減免,是否有清淅的公佈呢?(可能我少留意 ...

很多直資都會清楚列明,不同的家庭收入可獲減免多少學費。

有些直資更會在校網上設計了 Fee Remission Calculator,數目一清二楚:
例如:http://www.ghs.edu.hk/sec/fee_remission_calc.htm

引用:可能我是機會主義者。有機制比你申請減免而

原帖由 tttw1 於 13-06-04 發表
可能我是機會主義者。有機制比你申請減免而又合資格,不是偷呃拐騙, 申請有什麼問題?至於歧視這問題,好 ...
其實k3同P6學生對歧視理解有限,家長心態肯定係會決定性。有幾多真正基層家長有遠見有胆去硬闖?多數有書讀,近近地,冇學雜費,口碑幾好就得。

回復 Bluegene 的帖子

如你所說,我相信你父母是有遠見和膽量的一群.起碼令你有機會接觸較好的教育.撫心自問,你會多謝還是埋怨你父母當初的決定?我相信你會多謝吧,對嗎?

回覆:Bluegene 的帖子

所以學校都會有歧視發生,就唔係直資先有,合法收生又唔可以講係偷步,之前講LS,华仁係津贴學校,係政府比錢伛又可以有七成以上直升中學,官小有名官中留幾拾個位,算唔算係公平?

吾係話歧視,有時係自己無隱。
講我自己實例:
我有個頗富裕朋友,佢好好無嫌我寒孫,成日叫埋我一齊同埋佢班best friend行山,我初時都無乜嘢,但每次行山佢哋嘅話題就係去遊英、美、歐,買幾千蚊對行山鞋等等,我跟本都答吾到咀,當我介紹佢哋話幾佰蚊嗰隻都好好,但佢哋又同樣答吾到我咀,因為佢哋認為平嘢無好。試過佢哋被蚊咬,我俾支蚊怕水佢哋用,佢望吓就寧晒頭,後來我話係由美國訂返黎有機蚊怕水,佢哋先敢用。雖然佢哋表面態度個個都好好,但難免多少都感受到佢哋有點兒睇吾起我哋所用嘅嘢,我認我不好受。

可以大大聲話人哋怕人歧視嘅人係自己攞黎,咁你哋又有無設身處地咁真正企喺呢班窮人嘅位置去感受過?敢問一句你哋自己有無真正遇過呢d情況呢?

loved 發表於 13-6-4 21:56
吾係話歧視,有時係自己無隱。
講我自己實例:
我有個頗富裕朋友,佢好好無嫌我寒孫,成日叫埋我一齊同埋佢 ...
這種情況在其他官津,如LS, QC, BPS, MCS, KC ... 都會出現,並不是直資獨有。將來讀大學,或出來工作亦會有同樣情況。

其實這是學生和家長心態的問題,首先要做到自己不看輕自己。

你再富有,亦有人比你富有;你再貧窮,亦有人比你貧窮。

Bluegene 發表於 13-6-4 20:16
其實k3同P6學生對歧視理解有限,家長心態肯定係會決定性。有幾多真正基層家長有遠見有胆去硬闖?多數有書讀 ...

好失禮,父母學識少,我小中學真係只係有書讀,近近地,冇乜雜費,好似幾好(唯一係冇學壞,冇留班)。

回覆:www 的帖子

我個仔間小學係屋X入面近十年每屆有2至3名入spcc,學校每年十月中左右會請返D畢業生回校包括Qc,kc,鄧X堅,6至7間有名氣女校,约十幾間,回校解答小六學生同家長問題,再間中學幾個有F1,有F4,5,係當面問D畢業生係禮堂,家長都係問spccD同學有無比人下,D人有無歧視你,今年我係現場,伛地幾個都話無,校園生活開心,最開心係比小學少工課,我地小學都幾多功课,重点係我地小學升上去的大都是囉學費減免

Jackieson  你地小學做得好好, 可以釋除家長的疑慮, 令家長更加認識某d學校. 讚!  發表於 13-6-5 11:07

回復 cathyming1 的帖子

可否分享是那區的小學?

回覆:e12340 的帖子

可以,南面

回覆:cathyming1 的帖子

其实學校安排好好,祗有畢業生親身講係最好,係個禮堂到一圈圈,有D問女校,有D問港同,有Qc,Kc各有心頭好。

引用:其实學校安排好好,祗有畢業生親身講係最好

原帖由 cathyming1 於 13-06-04 發表
其实學校安排好好,祗有畢業生親身講係最好,係個禮堂到一圈圈,有D問女校,有D問港同,有Qc,Kc各有心頭好 ...
Good arrangement.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

www 發表於 13-6-4 22:05
這種情況在其他官津,如LS, QC, BPS, MCS, KC ... 都會出現,並不是直資獨有。將來讀大學,或出來工作亦會 ...

無錯,LS,QC呢類學校都有呢個情況,但相對貴族直資,呢類學校嘅學生大都較平民化,相反可能係少數經濟能力好好嘅學生可能同其他平民化學生相處變得有點不適應。
講到大學或工作,選擇朋友時會較多空間,到時可以選擇同自己差不多水平嘅人做朋友,點可以用中、小學咁細空間相提並論。
在世上心理質素好優質嘅人吾多,可以响任何情況下都可以調節自己心境一點不易,我不能確保小兒能做到,如失敗對佢有壞影響更大,況者係咪一定要讀到名直資先可以做到醫生,律師?

回覆:ANChan59 的帖子

其實华仁,LS都有好多有錢,哈哈但係都唔夠強國人有米,唔好理伛咩名校,收得你個小朋友正明伛能力有過人之處,要相信伛交際能力,千三個申请点解選你?唔好淨講spcc,其他QC,LS,华仁,KC,好小看錯,咩,歧视,下人,暴力边D學校最有機會發生,大家想想,晚安。

回覆:【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)

也許這篇報導, 或多或少的能解除某些家長的疑慮...

引用:也許這篇報導,+或多或少的能解除某些家長的

原帖由 asinai 於 13-06-05 發表
也許這篇報導, 或多或少的能解除某些家長的疑慮...
看不淸,可否Post條link?thanks

‹ 上一主題|下一主題