用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
樓主: elbar
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)   [複製鏈接]

「門口架架名車,個個司機管家接送」

呢個描述就肯定誇張啦。 就算喺某名校放學時間見到學校門口,附近好多「車價都超過50萬, 有d仲係司機揸車」... 計計數, 俾你見到100架車,呢個想像出嚟都好「賓墟」咁既場面;一間學校一般都有800-900個學生,咁一架車接一個學生計算,都係11-12%,俾你有些車接2個學生,都係15%吧!

orangebb  很好的分析!  發表於 13-6-6 19:55

回復 KK07 的帖子

你數口好精!

KK07  因為我要做精明C9嘛!  發表於 13-6-6 18:47
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

九龍區某官小放學,當年小一幫阿仔叩門時就真係見過這樣的車隊。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 www 的帖子
1. 現在討論的是直資學校,xxJS 是私校,與討論無關。這私校的直屬中學是直資學校,但只要你親身去學校附近看看,你會發現絕大部分學生是坐港鐵、巴士、小巴 上學。

2, 在dbspd, st.paul co-ed primary的情況,在津校MCS primary, LS primary 亦會出現。不是間間官津有咁嘅場面,更不是間間直資有咁嘅場面。

3. 即使以上的個別例子,亦絕對未至「門口架架名車,個個司機管家接送」咁誇張失實!
我對1 & 3 的意見: 我計埋dgjs, 係因為佢同中學係一條龍, 所以基本學生來源和co_ed, dpspd無分別. 貴唔貴族係睇窮學生對富有學生嘅比例 (不過唔好問我咩係窮, 咩係富, 即係如果財爺只係個小中產, 咁年薪少於百萬應該有資格攞綜緩) 另外,如果全部100%學生都坐林寶, 勞斯呢d名車返校 (50萬嘅車到時相對可能只係垃圾), 我又真係唔知點形容間學校........

對2的意見: 試下同時搬dbspd, st.paul co-ed primary, MCS primary, LS primary, dgjs去深水埗校網, 取消世襲, 十年之後, 你估情況會點? 邊d最受影響?

回復 ANChan59 的帖子

自己多年觀察,我傾向相信所有直資學校都嚴格執行Blind Admission Policy, 先收生,後減免。

對於你的看法, 我部份同意, 亦有部份不同意. 如果你只是指直資中學都嚴格執行Blind Admission Policy, 我同意. 不過如果你的看法包括接龍直資/私立小學, 我只會說就算小學校方嚴格執行Blind Admission Policy, 一樣會貴族化

既然SPCC,DxS收得,BPS或英華女校,皇仁或英皇,不是也很大機會嗎?

---------------------------

雖然有人當了官津學校係下等學校,但都唔好真係當BPS、英華、皇仁和英皇流架,一樣係好難入。坦白說,在呢個世界窮人一定比富人多,窮人叻既都唔少,再加埋一些放棄上品的貴族同學,競爭唔好以為一定比直資少,一定比較易入。皇仁有接近700份自行申請,收得43個同學,你計一計個比例真的不比SPCC易入。

orangebb  說得對, 好的官津都10幾人爭一個自行位!  發表於 13-6-6 19:56
Yanamami  絕對喺!  發表於 13-6-6 14:16
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 Mukchilee 的帖子

對於你的看法, 我部份同意, 亦有部份不同意. 如果你只是指直資中學都嚴格執行Blind Admission Policy, 我同意. 不過如果你的看法包括接龍直資/私立小學, 我只會說就算小學校方嚴格執行Blind Admission Policy, 一樣會貴族化

你問得好,當時是以直資中學為藍本。

由於接龍直資及私立小學,未有第一身經驗,所以你可能正確!可否解釋多少少,如何有機會貴族化!

多謝指正。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:説到歧視與包融:在學校而言,雖不反對中下

原帖由 ANChan59 於 13-06-06 發表
説到歧視與包融:

在學校而言,雖不反對中下階層入讀,但是沒有理由克意爭取你們或硬性預留一定數量學位給 ...
是否先收生,後減免,相信與是否歧視沒有太大關係,减免儲備只是—個pool,是誰用了學校沒有興趣知道,反而用得太少,更會被批評!

引用:既然SPCC,DxS收得,BPS或英華女校,皇仁或

原帖由 ohnono 於 13-06-06 發表
既然SPCC,DxS收得,BPS或英華女校,皇仁或英皇,不是也很大機會嗎?

---------------------------
絕對同意!放棄直資Offer去博自行,是個很困難的決定,今年的機會是相對大一點吧!到了今天,既已成定局,只有選擇樂觀些!

回復 LittleKidult 的帖子

當曰小兒有幸分別於 SPCC .QC及 KC面試 ,  被 SPCC 取錄而放棄自行及大抽獎 ,有感於大抽獎

對家長及學生均做成巨力 ,亦怕運氣不滯曰後需扣門.所以直資學校預先通知取錄是另一群中下

層家長要高攀的原因 !只有兒女曾參予升中派位才可感受 ! 屋邨小學家長的睇法
.

屋邨仔 發表於 13-6-6 14:06

當曰小兒有幸分別於 SPCC .QC及 KC面試 ,  被 SPCC 取錄而放棄自行及大抽 ...
請教一下,你的孩子入讀SPCC後,有否改變你對直資學校的看法呢?

無乜特别 , 好多同學早上於金鍾搭巴士下午食飯盒 !

Jackieson  果架直頭係校巴  發表於 13-6-6 16:12

回覆:屋邨仔 的帖子

是否真的高攀?

唔覺高攀咗 , 外校生多來自唔同小學唔同階層 , 相處融洽 .

屋邨仔 發表於 13-6-6 15:47
唔覺高攀咗 , 外校生多來自唔同小學唔同階層 , 相處融洽 .
Wonderful, as expected.

屋邨仔 發表於 13-6-6 15:47
x2
..................

屋邨仔 發表於 13-6-6 14:06

當曰小兒有幸分別於 SPCC .QC及 KC面試 ,  被 SPCC 取錄而放棄自行及大抽 ...
我地差唔多, QC, SJC, SPC, 驚大抽獎抽唔到而比成績低過佢既入到, 唔甘心!(佢有考5x既同學抽到入去)

回覆:LittleKidult 的帖子

我地學校都係有5個QC都係考十幾至五十,仲要係轉地此入架,不過通常頭果幾位都係好想入s學校,伛地自行都收到QC信,有D去in不D無去,其實幾間都係好學校,唔冼比較,去边間都係好拉,我鍾意s係男女校。

cathyming1 發表於 13-6-6 16:56
我地學校都係有5個QC都係考十幾至五十,仲要係轉地此入架,不過通常頭果幾位都係好想入s學校,伛地自行都收 ...
因為自行時已經係同全港學生比較, 驚本身小學唔夠其他學校強, 自行兩間都唔得既就要靠運氣了, 唔想咁博, 咪試下讀囉, 諗住真係讀唔掂轉返出黎d band1/2都應該冇問題掛......
其實多d人讀直資, 其他同學咪多d機會入名津校,.........

其實自行收生時學校會呈上申請同學名單 , 教署會有該批同學的成績次第排名方便學校揀選面試學生 ,結果能面試直資及官津名校是同一批學生 ,因直資取錄後先公報而頭一批學生己揀走 , 名官津求其次再選下一批人 ,最後大抽獎入學的質素參次 ,名津校唯有加入直資行列自主收生令 惡性循還加劇 .

我認為只有自行收生取錄名單與直資收生一同公報 , 選讀直資或津貼學校家長可一併考慮 , 讓自行收生落選的同學加倍努力 , 自行成功的同學及家長放下心頭大石方為上策 , 亦減少寒門高攀的現象強化官津學校的收生源 !

‹ 上一主題|下一主題