用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
樓主: elbar
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)   [複製鏈接]

引用:Quote:pchui2046+發表於+13-5-30+13:55+回

原帖由 jessimm 於 13-05-30 發表
講到底皆因直資可偷步收生
如果間直資唔得,你估有冇人“偷步“去報呢?

引用:回復+pchui2046+的帖子 有錢子弟讀書一般,

原帖由 woodst 於 13-05-30 發表
回復 pchui2046 的帖子

有錢子弟讀書一般, 可能環境做成, 唔駛憂柴憂米, 唔駛擔心將來揾工, 父母又唔提點, ...
屋村都有唔讀書。咁又係咪環境做成呢?其實任何階層都有叻與唔叻既人存在。

tttw1 發表於 13-5-30 14:06
如果間直資唔得,你估有冇人“偷步“去報呢?
名校就可以偷換概念 + 語言偽術?

引用:Quote:pchui2046+發表於+13-5-30+13:55+回

講到底皆因直資可偷步收生
直資校是自主收生,談不上"偷歩"。

回覆:CHAN-2 的帖子

所以有人提議,官津自行收生可提早公佈結果,與直資/私校同步爭好學生!!

花老爺  贊成!!!支持!!!  發表於 13-5-30 18:27
Jackieson  讚成!  發表於 13-5-30 15:29
CHAN-2  Good suggestion! Hope the authority will respond to improve current situation.  發表於 13-5-30 15:23

引用:所以有人提議,官津自行收生可提早公佈結果

原帖由 sukitelfold 於 13-05-30 發表
所以有人提議,官津自行收生可提早公佈結果,與直資/私校同步爭好學生!!

...
呢個方法可以解決目前問題。但長遠是如何改革教育制度。

引用:Quote:tttw1+發表於+13-5-30+14:06+如果間

名校就可以偷換概念 + 語言偽術?
我唔明你所講既偷換概念是指什麼?請指教。

pchui2046 發表於 13-5-30 13:55
回復 KK07 的帖子

說得對,我地唔係講緊d國際學校,因為有錢嘅都會送仔女去個d學校然後出國去,唔需要面對 ...
你睇到嘅正正就係點解直資中學無直資小學咁"貴族化"嘅原因.

在小學面試, 除非係好突出嘅少數人, 否則一個5歲嘅小朋友, 有幾多"潛能", 係好難知道嘅, 不過, 佢屋企有幾多資源可以培育小朋友就比較易睇到.所以無可避免响大部份情況下校方都睇家庭實力. 不過到左中學, 校方要搵d讀得/跑得游得/彈得唱得嘅叻學生,為校爭光, 而經過左6年小學階段, 通常呢d學生都已經有一定成績見到, 所以相對比較容易比直資中學發現, 不過呢d叻學生又未必一定家境富裕, 所以就可以"溝淡"直資小學貴族化嘅情形.

不過, 我同意有實力嘅學生唔好因為家境差而放棄考直資嘅機會. 因為如果成功考到而又有學費減免, 其實即係會得到比官津和私校更多的教學資源. 一份努力, 加倍收穫, 別放棄吧!

原帖由 Mukchilee 於 13-05-30 發表

在小學面試, 除非係好突出嘅少數人, 否則一個 ...
完全同意。所以我覺得津/官小&直資中這條公式應該可行。

tttw1 發表於 13-5-30 16:06
完全同意。所以我覺得津/官小&直資中這條公式應該可行。
咁又好似唔係咁好.......如果小學全官津, 一推"國民教育"就避都無得避..........

tttw1 發表於 13-5-30 15:26
我唔明你所講既偷換概念是指什麼?請指教。
我記得某某BK家長"ANCHANXX"已講過直資慨念的原意

回覆:【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)

奇怪在一條龍小學可以直升中學公平嗎?講津貼學校,华小每年超過七成升上华中公平嗎?官立小學有傳统官中留位公平嗎?华小同全港官立小學唔係直資,係香港政府資助,問題係所有小朋友都可申請,家長有無幫小朋友爭取,华小,軒小,南官,LS,有幾多位,結果都係大抽奖,派位,小學大抽奖,到中學又大抽奖,原來大家都喜愛抽奖。

回覆:jessimm 的帖子

重係唔係好明。你PM我吧。Thanks.

引用:Quote:tttw1+發表於+13-5-30+16:06+完全同

咁又好似唔係咁好.......如果小學全官津, 一推"國民教育"就避都無得避..........
我意思是家長自己用這條方程式。並不是全港只有官津小。

回復 woodst 的帖子

Ok,過唔到自己,只可以怪自己,唔可以怪別人或學校。

woodst  是的, 不應該怪學校, 只怪教育局  發表於 13-5-31 17:16
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:elbar 的帖子

漢代黃巾軍起義後,地方政府陷於癱瘓,「察舉制」難以維持。曹魏時經陳群建議,實行「九品中正制」。後來,官員等級定為九品也是由此形成。當時門閥勢力很強大,中正官本身就是世族中人,就像察舉徵辟制時豪強大族子弟必然會成為察舉徵辟對象一樣,這時的世族子弟也必然被列入高品,出身低微的士人只能列入低品,這就是諺語「上品無寒門,下品無世族」的由來。到了隋唐,才轉用更加公平、客觀的科舉選拔形式,取代了「九品中正制」。

http://hk.chiculture.net/1003/html/d10/1003d10.html

引用:漢代黃巾軍起義後,地方政府陷於癱瘓,「察

原帖由 ccpsg 於 13-05-30 發表
漢代黃巾軍起義後,地方政府陷於癱瘓,「察舉制」難以維持。曹魏時經陳群建議,實行「九品中正制」。後來, ...
SPCC中學約一半是小學上,一半是中學上,而中學上的並不看上品或下品,而是看成績或特出表現。

在小學面試, 除非係好突出嘅少數人, 否則一個 ...
agree

回覆:NatalieBaby 的帖子

spcc 中學我相信不少是較基層的學生, 但相信spcc 小學應沒這麼多基礎學生.

‹ 上一主題|下一主題