用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 vs 蘇浙小學
go

九龍塘小學 vs 蘇浙小學 [複製鏈接]

請從升中校網, 教學質素等給些意見。
家住將軍澳,論距離,兩間都可接。小朋友專注力高、守規。

1    0    0    0

KTS 冇中學, 佢中學部已經同小學部脫軌,  蘇淅中學又唔掂,  兩間到時都要再揾過中學,  不過KTS 呢兩年都派得好, 宜且小功課

請問今年係咪改咗 in 3 輪?

Yanamami  兩輪~~  發表於 13-5-31 22:33
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

KTS is better.

回覆:FeeFee123 的帖子

如果地區不是因素,我選九龍塘小學。

如兩間到時都要再揾過中學,那KTS比較好。

引用:KTS+冇中學,+佢中學部已經同小學部脫軌,++

原帖由 dodo214 於 13-05-28 發表
KTS 冇中學, 佢中學部已經同小學部脫軌,  蘇淅中學又唔掂,  兩間到時都要再揾過中學,  不過KTS 呢兩年都派 ...
妳肯定少功課?我姨甥晚晚要做到11點咁算唔算少?而且派位百分之九十上Band1中學咁滯(當然包括直資)。
利申:KTS我冇

Yanamami  肯定  發表於 13-6-3 10:44

回復 terryctf 的帖子

不好意思,想請問你姨甥讀幾年級?

回覆:九龍塘小學 vs 蘇浙小學

KTS

引用:回復+terryctf+的帖子 不好意思,想請問你

原帖由 Panda_mother 於 13-06-03 發表
回復 terryctf 的帖子

不好意思,想請問你姨甥讀幾年級?
現在大一

那麼也是很多年前的KTS了,因為小兒是現在就讀的小一生,每天也不會多於五樣功課,所以想了解是不是高年級會忙很多,謝謝你的回覆。

dodo214  同埋佢最好就係冇 project 做,  冇考試測驗, 番學都好 hea 吓  發表於 13-6-4 14:51

回覆:terryctf 的帖子

咁相信轉變了,事實算少功課。

terryctf 發表於 13-6-3 08:17
妳肯定少功課?我姨甥晚晚要做到11點咁算唔算少?而且派位百分之九十上Band1中學咁滯(當然包括直 ...

我大女已F2,小學時都只是5~6樣功課,她亦是慢郎中,但都不用做到11pm。現在細女亦是4~5樣功課,她手快,多在功課堂做得8899.

dodo214  yes,  冇可能會做到 11pm,  就算温埋默書都 10:30pm 先搞掂  發表於 13-6-4 14:50

回覆:Yanamami 的帖子

謝謝分享,聽說北角東區升中校網都唔差,有張祝姍等band 1 英中㗎喎!也有一定人數考到直資。

有冇人可分享下蘇浙的功課量和教學質素?聽講老師嚴格,但有愛心嗎?小朋友喜歡返學?邊間深些

回覆:FeeFee123 的帖子

terryctf 發表於 13-6-3 08:17
妳肯定少功課?我姨甥晚晚要做到11點咁算唔算少?而且派位百分之九十上Band1中學咁滯(當然包括直 ...

我仔已小三,  小一小二佢在每日的功課堂都會做哂 D 功課先番,  小三佢自己懶,  每晚等我放工先做 (不過上堂都做了一些),  但咁都係一個鐘內完成所有功課

如果你姨甥每晚要做到11點,  一係佢就做得好慢,  一係好遲先開始做功課 law

[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

Yanamami 發表於 13-6-3 10:43
我大女已F2,小學時都只是5~6樣功課,她亦是慢郎中,但都不用做到11pm。現在細女亦是4~5樣功課,她手快, ...

dodo214  yes,  冇可能會做到 11pm,  就算温埋默書都 10:30pm 先搞掂.
中英默書每個semester各3次,仲唔計分(唔落成績表添)。Easy job。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+13-6-4+18:14+編

原帖由 Yanamami 於 13-06-04 發表
咁就好啦,KTS收了囡囡後,我們連大抽獎也放棄,決定留返比有需要的人。因為我和老公都好鍾意呢間學校,除了KTS升中派位好,去面試時見到每位KTS學生面上也帶著笑容,老師非常有耐性和愛心,比我感覺這所學校非常好的印象。
現在只希望囡囡能夠適應KTS學校生活,因為她都是慢幾拍的人。

POWAHBB 發表於 13-6-4 19:07
咁就好啦,KTS收了囡囡後,我們連大抽獎也放棄,決定留返比有需要的人。因為我和老公都好鍾意呢間學校,除 ...

不過聽聞來年P1會再深d。。。be prepared。。。

KTS 小學部 是okay 的。

KTS小學好OK, 中學就俾都唔好讀
_________________ 我們愛, 因為上帝先愛我們 :-D
‹ 上一主題|下一主題