用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上緊邁步5天密集訓練既請進!油麻地果間 ...
go

上緊邁步5天密集訓練既請進!油麻地果間 [複製鏈接]

囝囝6月就2歲,想俾佢去上5天密集,有冇媽咪上緊油麻地果間,覺得點樣,唔知阿仔會唔會一直想拉我走,依家去佢果度做50分鐘感統到後尾果10分鐘佢都會想拉我走,唔知3個鐘佢頂唔頂到,有經驗既媽咪分享下!!

1    0    0    0

回覆:上緊邁步5天密集訓練既請進!油麻地果間

若小孩不能安坐,有Step 1 , 2, 3. 起初要一對一直至小孩能安坐才可入小組一對三,再一對六。

回覆:pyalisa 的帖子

其實我都係咁諗,我係佢果度做評估時佢都係咁講,去左幾次,佢知道左我老公份公人工唔高,知道左我地依家係低收入家庭就話我知,叫我入小組可申請資助,依家我全識媽咪,治療阿仔D錢都係未生佢的存既,入小組可申請半年資助,但係我知阿仔依家仲未可坐定定,我都有同朱姑娘佢講,但佢地好似好想我入小組咁,又話曰日去會好D,我都知曰曰去會好D,我依家最驚既就係入到去會影響其他小朋友,入左去如果唔得咁點算好!心好矛盾,又想有資助又驚唔得!!

回覆:上緊邁步5天密集訓練既請進!油麻地果間

我諗其他D小朋友無話影唔影響,差不多情況的小孩會放在一起訓練。
佢哋有主教助教,哭得勁,會有地方比佢冷靜返。小孩適應一個環境是要比D時間。

回覆:pyalisa 的帖子

3個鍾,家長可陪同嗎?

應該唔可以,有你在他身旁更難控制,因為我讀的主流N班小朋友都會有父母在身旁而哭鬧得特别利害,我兒子在其他機構S位上左差不多3個月和我分手才唔哭,但他進了課室也能適應,叫得你入組,他們也應覺得可以,你為他着想也要捨得他去適應.

我仔以家2歲半,剛上左一星期密集式2-4人小組班,阿仔返左2日已經好快適應左啦,我覺得step d姑娘同ee都好nice,地方又乾淨,不過價錢真係貴左d....不過一分錢一分貨,我以家呢班3個小朋友1個姑娘1個ee,有時2個tim,我覺得very good,仲有佢地個感統室又大又靚,阿仔第一次去已經好開心.如果有能力呢間我覺得唔錯,不過我能力有限,好快就會轉去協康讀.

回覆:bbymc11 的帖子

我因為係老公一人做野,算係低收入家庭,邁步話可以申請到半年資助,聽你咁講放心左好多,依家阿仔岩岩先2歲,有半年資助,後半年自己出都ok,希望呢一年可以幫佢入主流低班再加E位,一諗到前面條路,好漫長

回復 新手好媽咪 的帖子

大家都要努力

請問可否pm 這個五天密集課程給我?{:1_1:}

其實Step真係好出名, 但價$聽聞好貴, 想請教咁訓練要預幾$一個月?

回覆:lalalili 的帖子

9月份起,6人小組$9000/月

‹ 上一主題|下一主題