用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呂中VS保一
go

呂中VS保一 [複製鏈接]

如上題.沙田浸信會呂明才中學同保良局第一張永慶邊間好D?請各位比下意見。
   1    0    0    0

回覆:何晶晶 的帖子

反正兩間都係好學校,揀間返學方便!

回復 何晶晶 的帖子

我比較喜歡保一的校舍環境比較開揚。但保一在學術上比較催谷,適合受到壓力、受到谷的同學。相反沙呂比較著重均衡發展,適合自主能力強的學生。呂一的家長亦經常怨對學校太多課外活動,學生卻非常喜歡這類的學習情緒。但保一的家長卻偏愛學校這種模式但卻苦了學生,有利也有弊。
從家長角度出發就選保一,從同學的角度出發就選沙呂啦!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:回復+何晶晶+的帖子 我比較喜歡保一的校舍

原帖由 ohnono 於 13-05-27 發表
回復 何晶晶 的帖子

我比較喜歡保一的校舍環境比較開揚。但保一在學術上比較催谷,適合受到壓力、受到谷的 ...
其實,呂中課外活動不是太多,當然,參加校外比賽前,練習會較多.不過,呂中校舍就真係細,擴建工程到現在還未開始.

引用:回復+何晶晶+的帖子 我比較喜歡保一的校舍

原帖由 ohnono 於 13-05-27 發表
回復 何晶晶 的帖子

我比較喜歡保一的校舍環境比較開揚。但保一在學術上比較催谷,適合受到壓力、受到谷的 ...
同學們返呂中又真係冇乜壓力!

那邊間較好??小女三次呈分平均第6。

但兩間都唔同區,六年級唔係已選哂學校咩?

樓主是否自行時揀選了這兩間,現正在等待放榜。

唔同區都唔出奇既,將軍澳都有同學往沙田返學。黃大仙算是有好多同學跨沙田區上學,可能交通都算方便,一過ATV就直去獅隧。我估樓主都是近保一而又喜歡沙田的學校。

何晶晶  你說得十分對 ......謝 希望可分享意見  發表於 13-5-28 13:27
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題