用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 心儀德雅, 但仍有憂慮~! 放100%心?
go

心儀德雅, 但仍有憂慮~! 放100%心? [複製鏈接]

我和先生都心儀德雅, 品德樸實,活動不過多又可專心讀書.
但另一方面有祟真Offer, 活動學術活動多完化,小學排位42比德雅高, 總是有它優點.

為了小朋友好, 照理應該相信對學校感覺而不是排位.
我們對祟真感覺一般, 但德雅從未有開放日或簡介會, 未真正接觸過校長老師.
對德雅的資料, 全都是網上收集, 大家放100% 心嗎??
請分享.

0    0    0    1

引用:我和先生都心儀德雅,+品德樸實,活動不過多

原帖由 amybryan 於 13-05-27 發表
但另一方面有祟真Offer, 活動學術活動多完化,小學 ...
有個小朋友讀崇小,未夠一年轉校,因晩上會因為學校的事而發惡夢,返到屋企都去唔到廁所,忍到要看醫生!

引用:我和先生都心儀德雅,+品德樸實,活動不過多

原帖由 amybryan 於 13-05-27 發表
但另一方面有祟真Offer, 活動學術活動多完化,小學 ...
崇小排位42?
咁德雅排第幾?
用咩標準來排?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我個女都有祟小OFFER, 但本人覺得崇小太商業化, 係講座度個校長只不停甘SELL 間小學有幾多NET, 同埋加加埋埋D什麼拔尖班, 一個月無8千都走唔甩~ 我見祟幼好多都唔會揀番祟小, 一黎可能$$$, 二黎實際又唔係真係好好成績~我唔知道你既小學排位係邊度睇到, 我睇小學通常都睇埋佢升中頭3志願既百分比~ 德雅有97%係頭3志願, 成績真係唔錯~ 加上有親友讀過, 德雅D小朋友真係好乖, 好純, 程度又唔抵~ 唯一學校做得唔好既係學校唔HARD SELL自己, 所以無乜人會揀佢又或者覺得佢唔夠"名"校~
三個人, 一 條心 :-)

那排位只排到1-50, 德雅未見名次.
排名由學術 設備 校舍 師資 視學評估 教學成效 校外比賽 等等 作百分比排位.!
雖然應該不是教育局應可之排位, 但可作資料性比較~~ (有錯請更正, 謝)

amybryan 發表於 13-5-28 10:19
那排位只排到1-50, 德雅未見名次.
排名由學術 設備 校舍 師資 視學評估 教學成效 校外比賽 等等 作百分比排 ...
係唔係 "教育競爭力評比"個網? 如果係, 完全係得談笑啦, 連SFA 都無排名

<更正> 應是小學教育競爭力評比排名.
www.hkpep.com/2013/xx50.php#.UaHxNaMri2f

呢個網真係, 完全覺得係學校比左錢既

Onelokgor, 你說得很有道理. 升中頭3志願既百分比也非常重要.
有親友讀過就會更清楚此學校, 也能放心些.
我的仔仔若要升中入"夢"想中學, 一定要加把勁了.

小學教育競爭力評比排名<---我都搵唔到祟小喎, 但好多好既小學都唔入流, 你當係一個參考好啦

引用:我個女都有祟小OFFER,+但本人覺得崇小太商

原帖由 onelokgor 於 13-05-28 發表
我個女都有祟小OFFER, 但本人覺得崇小太商業化, 係講座度個校長只不停甘SELL 間小學有幾多NET, 同埋加加埋 ...
認同,祟小太商業化同急功近利也是朋友女兒轉校的原因!

引用:+應是小學教育競爭力評比排名.+www.hkpep.c

原帖由 amybryan 於 13-05-28 發表
應是小學教育競爭力評比排名.
www.hkpep.com/2013/xx50.php#.UaHxNaMri2f
呢個排名連我住果區都有一間入到50位,無疑果間小學係區內算不錯,但又未算係最受歡迎。入到 band 1 都有 over 50%, 但冇直屬中學,點會排名仲前過德雅?

其實我都中意果間,但佢而家發展到四測兩考,真係夠哂競爭力!

橫掂都谷,我讀德雅穩陣好多!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

amybryan 發表於 13-5-28 10:46
應是小學教育競爭力評比排名.
呢個報告, 係幼稚園, 升小, 升中各板都討論過, 都係果句: 認真你就輸了
而且呢份報告應該係俾強國人睇

如果係女, 德雅我相信應該比崇真好, 直屬學校為女校, 校風較純潔.

感謝各位分享. 我也會只作成資料性比較及參考.
相信德雅當真是一所好學校, 也真從來無見到一句的批評.
我9月入讀的是仔仔, 來年的是囡囡, 希望也可一併入讀吧!

引用:Quote:原帖由+onelokgor+於+13-05-28+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-28 發表
認同,祟小太商業化同急功近利也是朋友女兒轉校的原因!
agree! 我兒讀祟幼,係超級急功近利,重話自己係基督教學校,哎

做人至緊要開開心心 :-D

奇怪!
我在這邊箱說"從未見到有對德雅的批評", 那邊箱即有新主題批評"德雅老師勁差", 究竟是善意提醒定惡意攪鬼?

引用:+奇怪!+我在這邊箱說"從未見到有對德雅的批

原帖由 amybryan 於 13-05-31 發表
奇怪!
我在這邊箱說"從未見到有對德雅的批評", 那邊箱即有新主題批評"德雅老師勁差", 究竟是善意提醒定惡 ...
我同你諗法一樣,真係聞所未聞,百思不得其解

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

其實又有乜所謂!你覺得啱讀咪讀,唔啱咪轉校囉!讀得咁受氣為乜!

回復 angeemama 的帖子

I totally agree with you
‹ 上一主題|下一主題