用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 畢業試
go

畢業試 [複製鏈接]

開始溫書未?最多係常識科,不知從何入手
   0    0    0    0

我自己的做法是讓囡囡從小一開始,每天晚膳後溫習最少 1 小時 (不包括做功課時間),將當天老師教過的內容溫習一次,然後一起外出散步。

小三後每晚都要做指定數量的中、英、數補充練習,然後一起外出散步。

她的同學有些從小一學始,每晚看完半小時新聞後,每天都要溫習和做補充練習,然後在 10 時前睡覺。

回復 憫父 的帖子

談何容易, 兒子不配合, 每每將功課拖都極慢來做, 完成功課已是時候睡覺了, 只因他感到與其早些完成功課 , 你又會要求溫習,不如拖慢來做, 家長便沒時間要求更多, 更加不用做多額外的功作,父母的心意佢不明白, 每每要溫習時不停爭拗, 究竟為何?
六年來的煎熬已經受不了, , 現只能祈盻不好學壞,長大些自己懂事

halriys  很明白.  發表於 13-6-15 11:05
kcbeauty    發表於 13-5-27 12:46

畢業試是不重了

香港既小朋友真係辛苦,做完學校功課原來仲有父母既功課,唔知係唔係我要求低我儘係要求仔做晒學校功課,拉下樂器,9點上床訓,默書擺星期六.

撫心自問,從來讀書寫字都係好苦悶的事情,要小朋友好比心機去做好一樣好苦悶的工作實在係好難。在學校專心聽書,放學專心做好功課,不要讓唔明白的東西隔夜、累積已足夠。閒時讓他做他喜歡的事。看書,就讓他看最喜歡的書,他才會投入;活動,就讓他玩最喜歡的活動,他才會盡全力;休息,就給他最充份的休息,他才會得到滿足。身心平衡係小朋友對學習還保留興趣的一大關鍵。讓他每天精神抖擻地上學,帶著微笑回家吧!

文仔媽  是我的理想!  發表於 13-6-1 22:29
黃巴士  AGREED MORE.  發表於 13-5-28 12:58
Meikin  說得好!  發表於 13-5-28 09:50
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-5-27 16:25
撫心自問,從來讀書寫字都係好苦悶的事情,要小朋友好比心機去做好一樣好苦悶的工作實在係好難。在學校專心 ...

講得好;但眼見小朋友成績跟唔上,唉....都係走回舊路....催谷也!!
再講,讀書名列前矛果班小朋友,甚至琴棋書畫;又會是放軟手腳、做佢地鍾意嘅事??

其實作為父母,看在眼裡,早上六時多起床;返學至下午四點回家,立即開始家課補習到六、七點;
食飯後再做未完的或溫習,到近十時沖涼上床已是十點半有多,
星期一至五如是,六、日好彩不用默書考試才稍鬆鬆,否則加班

我做佢都辛苦,肯定唔差過你返工!!
心想小朋友的童年就這樣過???
香港的教育制度,.....掂呀.....

回覆:虫虫主人 的帖子

成績好學生自然自己懂努力應考,但成績麻麻又不會因畢業試考得好對叩門有幫助,我會讓他自由發展,迎接升中新挑戰

考完第三次呈分試已經係大局已定,每日做完功課就打机、What's App、傾電話、睇下書,跟住問下暑假有乜野玩,佢話而家D同學(包括考前幾名)都係咁,什麼畢業試可以話無乜壓力,加上六年班D小朋友開始反叛同青春期,做家長嘅反而要了解佢地嘅心/身理變化,同樣都係一個煩惱的問題。

其實都知道畢業試不太重要,不過縂是不想考得太差

kitbebe  AGREE  發表於 13-6-1 08:57
‹ 上一主題|下一主題