用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 31網 德信 循道排位
樓主: LOVELY-BABE
go

31網 德信 循道排位 [複製鏈接]

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

我只從學校網上個份報告得知德小呢幾年收生質數及中,英,數成績下降,quite Sad .以往入九華,聖芳濟有成五,六十人,上年得二十多但派band 3 如新民,余振強,信義等真的不少,令人擔心

做人至緊要開開心心 :-D

引用:我只從學校網上個份報告得知德小呢幾年收生

原帖由 puibb 於 13-05-28 發表
我只從學校網上個份報告得知德小呢幾年收生質數及中,英,數成績下降,quite Sad .以往入九華,聖芳濟有成五 ...
沒錯!去年德小派位是歷年比較差的一年,但相信今年又會回勇,最重要是自己的實力,就會抽不好也可扣回心儀中學呢!温馨提示:除學術成績外,多更強一體一藝的競爭力,因好多band1校要睇埋課外活動的表現,並不只單憑校內成績。

回覆:jandtfamily 的帖子

我真係想栽培小朋友但吾想小朋友成日參加各類比賽去為左成功,舖路入名中,大世俗化影響佢身心發展,請問德中必收德小band 1 ,2生嗎?還是像祟幼上祟小仍要千tui百選?thank you

引用:我真係想栽培小朋友但吾想小朋友成日參加各

我真係想栽培小朋友但吾想小朋友成日參加各類比賽去為左成功,舖路入名中,大世俗化影響佢身心發展,請問德 ...
德小上德中九成都收!只不過大部份band1同學都唔想上德中,寧願揀其他名band1中學呢!地區交通亦是不㨂德中的其中一個原因。

回覆:jandtfamily 的帖子

thanks for all your info and comments :) all are v useful to us. would u mind sharing the qualities of the parents there? 多吾多新移民呢?

引用:thanks+for+all+your+info+and+comments+:)

thanks for all your info and comments :) all are v useful to us. would u mind sharing the qualities  ...
家長學歷程度有高有低,不同職業都有,甚至有醫生、律師....等,部份爸爸是old boy。新移民家長也有佔少部份,程度同樣有高低,部份是優才或投資移民,當然也有一般小家庭呢!

回覆:31網 德信 循道排位

由於這兩所學校網上今日都冇提供叩門資料,我今日致電去問,先打去德信,校務署的人答我如果叩門,聽日就可以嚟,我問要帶什麼?佢答甚麼也不用帶,人到就可以,我不相信之後再問多次是否要預備如註冊証,選校表的文件,怎知她說:你人到就得,學校咁耐歷史,唔興搞咁多花臣,啲人成日問完又唔到,你嚟咗先講啦!
啊!仲滿腦疑問的我真係O咀
之後我再致電循小,接聽阿姐又係答得好妙,同樣問佢叩門嘅嘢,佢話:8號前交嚟就得,我問要乜資料,佢話:你鍾意比乜就比乜!我再問要交黃綠選校表嗎?佢答:你叩得門即係之前嗰啲唔啱心水,你唔比我地睇都冇問題格 ,總之你想比乜就比乜!
哎,又令我0曬咀!
奇怪奇怪!

so funny ! 我自行交表之前都打過去德信,都係話自己 學校咁耐歷史....xxxxx,但好有禮貌咁話

引用:so+funny+!+我自行交表之前都打過去德信,都

原帖由 puibb 於 13-05-31 發表
so funny ! 我自行交表之前都打過去德信,都係話自己 學校咁耐歷史....xxxxx,但好有禮貌咁話

...
係囉!我而家諗番覺得好爆笑!
我上年都有打比德信問學校有冇搞open day?個職員又係答:學校咁耐歷史,係人都識啦,唔洗搞咁多嘢!

但我心唸,真係除左知道貴校歷史遺留下既一所傳統男校,對其他真係一無所知。尚且,以前同而家幾十年,老師,課程幾番新,怎可一概而話。個時重慘,無乜bk家長識

希望你聽日吾洗扣門,派到第一志願la!

引用:希望你聽日吾洗扣門,派到第一志願la! +

原帖由 puibb 於 13-06-01 發表
希望你聽日吾洗扣門,派到第一志願la!
Thx!
其實我都預咗係讀私校成數較多!

我都係,對德雅小學小班2:25及淳樸校風特別鍾情,但一想到德信有中學back up 好似好d

引用:我都係,對德雅小學小班2:25及淳樸校風特別

我都係,對德雅小學小班2:25及淳樸校風特別鍾情,但一想到德信有中學back up 好似好d

...
仲未瞓?

三個細路入睡後先係我既私人時間,而家一早又起忙碌過

引用:三個細路入睡後先係我既私人時間,而家一早

三個細路入睡後先係我既私人時間,而家一早又起忙碌過
三個,多大了?咁你一定好忙碌!

好彩你已中籤,不用再等等等呢

循道校風好好,學生好純,放心就讀吧!
每天的功課也好多,一定要有心理準備。
但學生都是讀得很開心的。

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-05-27+發

原帖由 jandtfamily 於 13-05-27 發表
新學年德小將會由郭副校長上任,年青有為,之前專責學生升中,校網屬油尖旺區,派位歷年都不錯!大部份家長 ...
謝謝你分享這資訊,我正考慮是否給小兒轉去德幼。請問往績,聽聞德小派中分佈很不錯,三成派去九龍華仁,是否真確呢?其他又派往哪裡呢?多少聖方濟中學呢?謝謝你

請問德小是否有一班精英班,才可以考入名校如華仁丶聖芳濟?

引用:請問德小是否有一班精英班,才可以考入名校

原帖由 ellen_l 於 14-05-31 發表
請問德小是否有一班精英班,才可以考入名校如華仁丶聖芳濟?
每年都有非精英班學生派到/考到呢類學校架喎!!!

‹ 上一主題|下一主題