用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 31網 德信 循道排位
go

31網 德信 循道排位 [複製鏈接]

有冇人對這兩間學校有多些了解?見BK家長甚少提及該兩所學校,大家在統一派位時該兩所學校的排位如何?有冇是首志願呢?

7    0    0    0

我會排循道先因有聨係中,不防去佢簡介睇下合chemistry否。

回覆:31網 德信 循道排位

循道for sure, 有聯中。

不知道兩所學校的校風如何?大家可以賜教嗎?

Push ••••••••••••

引用:有冇人對這兩間學校有多些了解?見BK家長甚

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-26 發表
有冇人對這兩間學校有多些了解?見BK家長甚少提及該兩所學校,大家在統一派位時該兩所學校的排位如何?有冇 ...
lovely babe, 你派位1St choice 選左循道定德信?我仔自行入左德信,同你仔仔一樣考到德雅,我重十五十六。

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-05-26+發

原帖由 puibb 於 13-05-26 發表
lovely babe, 你派位1St choice 選左循道定德信?我仔自行入左德信,同你仔仔一樣考到德雅,我重十五十六。 ...
恭喜唒,自行就入了,15分定20分入?
我統一有填該兩所學校,不過不是排它們第一呀!
我其實對呢兩間都有興趣,但真係好少人提及,想了解多些也不能!
咁你本身對德信認識有多少,可以分享下嗎?

循道如不是排第一, 相信是無機了, 德信去年有人排第二都入唔到, 今年競爭仲大左.

德信是大班教學, 一班33-34人, 全男, 活潑男孩子, 所以老師都好嚴厲, 注重品德, 功課不多, 默書測驗都係同出面差不多, 可接受.

引用:Quote:原帖由+puibb+於+13-05-26+發表lovel

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-26 發表
恭喜唒,自行就入了,15分定20分入?
我統一有填該兩所學校,不過不是排它們第一呀!
我其實對呢兩間都有興 ...
31網太多選擇,循道出名兼是龍校。
德信在一尾,感覺上填第1志願必入,但放第二較危。此校屬5強之一,有著優勝之道;要用家分享當中細節。

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-05-26+發

原帖由 dannyyau302 於 13-05-26 發表
31網太多選擇,循道出名兼是龍校。
德信在一尾,感覺上填第1志願必入,但放第二較危。此校屬5強之一,有著 ...
我當年讀油天,當時油天同循環係呢區數一數二,不過當年油天就被睇高一線,不過循道同德信也是歷史猶久的好學校,相信入得去讀也不錯!不過我諗循道都好谷同好多功課!

去年亞仔有個女同學入左循道, 小兒就入左德信, 有次見到傾開, 家長說功課是幾多和幾谷, 因佢有個大女也是同校, 說很努力也是每年都係試升, 同學之間競爭也大.

引用:去年亞仔有個女同學入左循道,+小兒就入左德

原帖由 大件仔 於 13-05-27 發表
去年亞仔有個女同學入左循道, 小兒就入左德信, 有次見到傾開, 家長說功課是幾多和幾谷, 因佢有個大女也是同 ...
大件仔,你好,想問問德信點解轉全日制後,仲喺得一校舍?油天循道都有千禧校,唔眀點解佢冇新校舍?
還有,本身我比較擔心阿仔讀男校,因為男生實在太活潑了,我好驚成班男仔聚埋一齊就係粗粗老老聲大大,我好想知道德信仔受唔受約束㗎
而睇網頁話校長榮休,咁嚟緊邊個做呀?
還想一問學校的學習風氣如何?小朋友喜歡返學嗎?
謝謝你!

回復 puibb 的帖子

請問德雅多吾多男孩子讀?佢地中学要再考其他学校。

回復 LOVELY-BABE 的帖子

關於校舍問題, 我曾經聽一些高年級的家長說: 學校好似同政府申請過, 但新批校舍位置好似不在31綱, 但學校不想離開31綱, 所以拒絕左, 相信未來最大機會是原校重建.
下年由男性副校長做校長, 暫時睇唔到有乜改變.

其實, 一班咁多人, 總有人百厭, 有人文靜, 相信, 男女校或全男都有相同情況.

小兒很喜歡返學, 佢時常說老師很有愛心, 又好照顧佢地, 學校好注重品德, 小兒在這年學到很多好的品行回家

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 關於校舍問題,+

原帖由 大件仔 於 13-05-27 發表
回復 LOVELY-BABE 的帖子

關於校舍問題, 我曾經聽一些高年級的家長說: 學校好似同政府申請過, 但新批校舍 ...
重建校舍,都好大工程喎!
德信平時多唔多活動比男生?學校是否活動教學?還是傳統教學加專題研習?係咪普教中?
不好意思,又麻煩你

重唔重健, 都係估下啫.

我只知有小童軍, 平時星期四下午是聯課活動, 有一些活動玩,( 星期五放2:00下午比小朋友自己去學課外活動, 只是1,2年級)

不是活動教學, 是傳統教學, 大班, 二年級普教中

引用:Quote:原帖由+大件仔+於+13-05-27+發表去年

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-27 發表
大件仔,你好,想問問德信點解轉全日制後,仲喺得一校舍?油天循道都有千禧校,唔眀點解佢冇新校舍?
還有 ...
新學年德小將會由郭副校長上任,年青有為,之前專責學生升中,校網屬油尖旺區,派位歷年都不錯!大部份家長心儀的中學九華及聖方濟,其他亦派得不錯的中學!
校風不俗,男仔都聰明,老師大致都不錯!
除學術要保持成績外,留意一體一藝方面發展,將有好的出路,如被男拔、喇沙、九華等拔尖入讀,歷年都有很多成功例子呢!
所以德小亦是一所不錯的男校選擇!

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-05-27+發

原帖由 jandtfamily 於 13-05-27 發表
新學年德小將會由郭副校長上任,年青有為,之前專責學生升中,校網屬油尖旺區,派位歷年都不錯!大部份家長 ...
咁請問學術程度如何?有冇外籍老師英文?
謝謝分享

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

有外籍老師教英文會話,學術程度屬band1&band2,全級前嗰批學生都入到好好嘅band1中學。留意學校主科並不如其他名小咁谷,重要係家長自己私下幫小朋友增值,別期望只依賴學校是不足的。尤其將資源放在小朋友強項中,增加日後升中之競爭力才重要!

引用:有外籍老師教英文會話,學術程度屬band1&ba

原帖由 jandtfamily 於 13-05-28 發表
有外籍老師教英文會話,學術程度屬band1&band2,全級前嗰批學生都入到好好嘅band1中學。留意學校主科並不如 ...
即係課程合適,而欲更上一層樓的話,家長也要好好配合,為仔仔加強訓練!
謝謝你!

‹ 上一主題|下一主題