用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 s位係全曰,請問E位係咩制?
go

s位係全曰,請問E位係咩制? [複製鏈接]

各位媽咪,知唔知E位係點架?返半天定系一天,每天做D咩呢?請知既媽咪指教!!

1    0    0    0

回覆:s位係全曰,請問E位係咩制

E位一星期兩、三日,每次一個鐘左右,主要係教你點返屋企教個仔,唔係返學形式

回復 新手好媽咪 的帖子

唔同中心有唔同安排,有的除小組訓練外,亦有個別言語治療 (ST)、物理治療 (PT) 、職業治療 (OT)、其他訓練;都要因著個別需要而安排訓練。

建議唔好為方便將全部訓練集中一兩日完成,比多啲時間休息一下、學習效果會更加好。 PT 同 OT 放埋同一日做有時真係幾攰、不過見到有啲小朋友又OK 喎,所以都係多啲留意吓自己嘅小朋友嘅反應同問問治療師嘅意見囉。

回覆:Letter_lalaland 的帖子

咁返E位系唔系到左2.8歲就可以好似普通小朋友一樣返半天制果D幼兒園,報幼稚園系唔系同普通小朋友一樣?例如2014.9月要讀,系唔系2013,9月後就要開始揾幼稚園?報果時系唔系要話小朋友既情況嗎?會唔會一般都唔收呢?好擔心!!

香港嘅幼兒教育並非強制教育,父母可因應需要安排子女入讀幼兒園、幼稚園、遊戲班、甚至留在家中教育至六歲才入讀小學。

要入請受政府資助的早期訓練中心 (E 位),則需要經以下轉介人士向中央系統作出申請
         •        社會福利署/非政府機構之個案工作員或康復服務單位社工
         •        社會福利署/醫院管理局之醫務社會工作員

經醫生評估後,醫生會按兒童需要轉介往社署屬下的 服務單位。

http://www.rehabguide.hk/evaluation_ss.php?id=1

搵多D幼兒學校,給孩子好狀態去面試,我找了我十幾間,才有一間肯收我兒子讀N班,面試時無講,入學才講,還有3個月時間,再努力找吧.私人S位也是一個選擇,因為8,9月N班開學,會多一些位出來.

引用:搵多D幼兒學校,給孩子好狀態去面試,我找了

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-05-27 發表
搵多D幼兒學校,給孩子好狀態去面試,我找了我十幾間,才有一間肯收我兒子讀N班,面試時無講,入學才講,還有3個 ...
唔讚成收左先至講,搵多幾間係好,但要面試前講明,因為講左,面試完學校都收,証明佢地可以配合。入左學先講,真係中途被請離校。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:s位係全曰,請問E位係咩制?

E位長寫係早期教育中心。要被專業評估後才可輪候。以輪候日期慢慢等,隊長的地區和中心等到五歳都可以無。

E位,你當係補習中心,一星期上一陣。同幼稚園同幼兒園一D關係都無。

如果小朋友讀E位,家長是需要周圍搵一間願意收小朋友讀書的幼稚園或幼兒園。

‹ 上一主題|下一主題