用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 選國際學校你最著重什麼?純屬分享,無對錯 ...
樓主: GentooMama
go

選國際學校你最著重什麼?純屬分享,無對錯 [複製鏈接]

引用:我認為國際學校唯一的好處是自由選擇的空間

原帖由 Choisumwong 於 13-05-28 發表
我認為國際學校唯一的好處是自由選擇的空間。小朋友可以用自己的學習進踱,父母有親子的機會。這想法是一半 ...
Totally agree. We can hardly achieve real ethnic mix in hk. I would say the curriculum and padegogy respect more the natural development milestones of kids and place importance on nurturing thinking skills.

我希望小朋友可以享受和喜愛學習, 保持求知的好奇心!

tcbobo 發表於 13-5-25 16:05
好多時都係學校選你而唔係你選學校(那些明顯不受歡迎的學校例外)
我覺得華人學生多就最好, 香港家長管教比 ...

好多時都係學校選你而唔係你選學校(那些明顯不受歡迎的學校例外) ==> 十分同意.

我覺得華人學生多就最好, 香港家長管教比較嚴, 學生會乖d, 那些鬼仔鬼妹轉校快, 佢地d行為我唔想comment啦, ==> 目測依家環境, 十分有保留, 眼見所謂乖d嘅學生, 係大人面前就會, 大人後面就..我亦唔想comment啦.

師就要西人多的好, 教中文的就要源自國內的好 ==> 十分同意, provided that 佢地識教. 朋友喜歡搵乜乜物物國家隊教佢地仔女各項運動. 但本人就覺得搵教國家隊嘅教練先係正路.

引用:+本帖最後由+tcbobo+於+13-11-19+13:42+編

原帖由 tcbobo 於 13-05-25 發表

好多時都係學校選你而唔係你選學校(那些明顯不受歡迎的學校 ...
超認同

我覺得孩子細的時候,選擇國際學校是對的。每年小學見家長,我小兒的老師都會說小兒不專心上堂,好像每天在發白日夢。老師其實不比本地老師好好多,,對小朋友的認識,尤其是資優的小朋友其實很少。本人好在看了很多關於栽培孩子的書,又相信自己孩子的能力。小兒小學愉快地過去,到中才發力讀書,名列前茅。今年還考到英國頭十名的中學,很難得了。

當你遇上一間學校每天有8~10樣功課、每星期中·英默、一年4測4考、就知LS 和IS 的分別。
‹ 上一主題|下一主題