用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 排緊S位,如果要轉 I 位條隊係咪都係用舊number 排? ...
go

排緊S位,如果要轉 I 位條隊係咪都係用舊number 排? [複製鏈接]

如題。因為我個社工都唔清楚,我心急想知。謝謝。

1    0    0    0

回覆:排緊S位,如果要轉 I 位條隊係咪都係用舊number 排?

我仔2008年時係可以,都係社工跟。但現在S/E/I 位都緊張,有冇改制就唔清楚

回覆:排緊S位,如果要轉 I 位條隊係咪都係用舊number 排?

要醫生簽紙,社工才可跟進

引用:要醫生簽紙,社工才可跟進 +

原帖由 why-me 於 13-05-24 發表
要醫生簽紙,社工才可跟進
謝謝。要醫生簽紙係咪要再去CAC 排期見醫生呢?抑或社工聯絡CAC 搵醫生簽便可?

可用旧號碼排,我官塘个社工話要再安排見CAC医生評估才可以,要约医生要時间,要转服务要早D搵社工,但 I 位对小朋友的支缓最少,小朋友能力要高一点才行,你小朋友用到飲管未?我的方法帮到你吗?

引用:可用旧號碼排,我官塘个社工話要再安排見CAC

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-05-25 發表
可用旧號碼排,我官塘个社工話要再安排見CAC医生評估才可以,要约医生要時间,要转服务要早D搵社工,但 I 位对 ...
其實我都好奇怪CAC 個醫生話I 位日日都有一小時言語治療?!佢見到我今年一月時

引用:可用旧號碼排,我官塘个社工話要再安排見CAC

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-05-25 發表
可用旧號碼排,我官塘个社工話要再安排見CAC医生評估才可以,要约医生要時间,要转服务要早D搵社工,但 I 位对 ...
謝謝你教的飲管教法,試緊仲未係好得。佢對奶樽個情意結太深了。

i 位唔多訓練, 如果唔係都唔會面試,面試唔得, 派咗都可以唔收

引用:i+位唔多訓練,+如果唔係都唔會面試,面試唔

原帖由 checkylam 於 13-05-25 發表
i 位唔多訓練, 如果唔係都唔會面試,面試唔得, 派咗都可以唔收
乜 I 位要面試咩?我以為社署派間學校就要收啦。

係要面試, 致於係唔係一定收就好似唔係, 因為呢度都有一位jm係咁的情況, 我都覺得好奇怪,

引用:係要面試,+致於係唔係一定收就好似唔係,+因

原帖由 checkylam 於 13-05-26 發表
係要面試, 致於係唔係一定收就好似唔係, 因為呢度都有一位jm係咁的情況, 我都覺得好奇怪,  ...
謝謝。

都唔明CAC 個醫生點解講到I 位有好多支援,佢話每日都有一小時一對一。如果唔係我之前在私人評估排了s位,佢一定要我轉i位了。

回復 Vichang 的帖子

外面的機構通常會重手寫得比较严重,這樣才能早些排位,等CAC一般都要等到真的覺得嚴重才會轉介,我兒子就連CAC也覺得嚴重,所以才獲轉介排 E 及 S 位.

如果私人評估已排S位,小孩個案file 在社署社工。如果之後,政府CAC 再評估,建議排I位,又如果家長同意以政府報告作準排I位,小孩個案file 轉到另一個叫醫務社工跟,舊number 照用排I位服務。小孩file 仍跟社署社工。

家長可選擇不轉排I位,保留CAC 報告,在二月派位前才向醫務社工用CAC 報告轉I位。

家長亦可以決定永遠不轉l位等派s位。

引用:如果私人評估已排S位,小孩個案file+在社署

原帖由 pyalisa 於 13-05-27 發表
如果私人評估已排S位,小孩個案file 在社署社工。如果之後,政府CAC 再評估,建議排I位,又如果家長同意以 ...
Thx! 你講得很詳細!我而家就係呢個case, 唔同之處係CAC 個兒科醫生個report 內沒有寫佢嘅意見想派咩位,佢只寫了'之前在私人評估已排s + e . 但係佢口講就話I 位都啱囝囝。

我呢幾日問左社工和老師,佢話囝都係讀s 位好。

‹ 上一主題|下一主題