用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 anfield報名一問
go

anfield報名一問 [複製鏈接]

anfield international kindergarden (per-k class) 係咪first come first serve base 㗎?

4    0    0    0

回覆:anfield報名一問

Yup

引用:Yup +

原帖由 bb8886 於 13-05-23 發表
Yup
如果無interview, 會否学生好參差呀?

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+13-05-23+發表Yup

原帖由 Babybaby2011 於 13-05-23 發表
May be.You should consider carefully.

So far I didn't see any terrible students in WP school. I think it depends on your lucky.

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+13-05-23+發表Yup

原帖由 Babybaby2011 於 13-05-23 發表
I dont think the interviews are to such great extent that they are able to identify and filter only "good" students.  In my opinion, there is no such thing as good or bad students.  I believe every child is unique, talented and gifted in their own way.  The key is whether the school is good enough to handle any types of kids in a recognised approach as well as to bring out the best in them.

jolalee    發表於 13-6-14 00:27

回復 minirat 的帖子

I share your views.
好多香港家長真係比d所謂名牌幼稚園洗左腦.果d所謂interview,見得小朋友幾分鐘,真係可以睇到邊個係龍係鳳!? 除非特別優資,我從來唔覺得有朋友會特別叻. 從來只有得到合適的培育 (家庭加上學校)才會較為優勝.

我小朋友係anfield kln tong讀,我所見的小朋友都是有禮純品的. 這絕對是學校的功勞. 上年christmas concert,最讓感動的是有幾個有缺憾的小朋友可在teaching assistant協助下可與其他小朋友一起上台表演, 這是anfield與大部分國際學校的共融政策, 亦是一般所謂名牌幼稚園沒有的胸襟 (不過可能在很多家長心目中這就是良莠不齊:;pppp:).

抱歉有d激動,但我總不明為何仍有家長會認為沒有interview就代表不好,易入. 難怪現在有幼稚園要有 second in, thrid in, 這其實亦是迎合家長的需要. 遲下可能會有written test.

JYFC    發表於 13-6-19 15:20
C-Line1127  can not agree more! ^~^  發表於 13-5-25 19:51

我有興趣報anfield, 我仔係 14 年入N班,係咪其實已經可以報?

gorbb 發表於 13-5-24 10:54

我完全同意你講的
成日有家長投訴本地教育制度變態,對小朋友好殘忍
我見到的事實(部分家長,人數亦不少)卻是:
對要單一面試的贊不絕口,話學校好認真
對group面試的就話學校兒戲,浪費大家時間
對唔需要面試的就話驚學生質素參次
根本是走火入魔的偏激唸法

同埋我非常同意你講,從來唔覺得有小朋友是特別呖,除非是優資
亦都唔會因為自己仔仔某d進度落後人地而憂心,或超前人地而暗地心喜
我地自己讀書出來做嘢甘多年都睇得唔少,小時了了大未必佳是真的
就算會考10個A都有結果成就一般的
人生是一個長跑,未到40歲(最快)都唔會睇到輸贏同成就
我覺得培養小朋友對人生正面的思想,品格等俾任何事情都重要
當然我不是話學業不重要,反而我覺得好重要
不過我覺得不需要在幼稚園階段就逼到他們甘盡
物極必反,逼可能會令她們失去學習的興趣,後果會好麻煩

我自己完全唔介意我仔仔同任何小朋友做朋友
這個世界咩人都有是事實,我唔會過份保護
關鍵是學校,因為始終得幾歲人仔,似懂非懂,好需要大人保護同引導
如果學校處理得好,我覺得無問題

CapricornO  Good concept!!!  發表於 13-8-29 22:38

WWM1124 發表於 13-5-24 11:06
我有興趣報anfield, 我仔係 14 年入N班,係咪其實已經可以報?

可以,要盡快報名,因為是first come first serve的

Haha,真係巧遇知音.

「小時了了大未必佳」我十分認同. 身邊真係有唔少這種例子. 有的小學被阿媽迫讀書,少時名列前茅,但可惜失去學習興趣及不懂自我尋找讀書方法,會考時連升中六都沒有資格. 有的一向讀書不錯,入四大,可惜一生只活在父母的蔭下,畢業十多年冇份工做得長,連一份正式的長工都沒有.

與你一樣,我都覺得學術好重要 (等同品德),但冇必要幼稚園就開始谷學術.我亦從來唔會羨慕人地話有小朋友幾多歲識d,或擔心自己小朋友落後於人. 上天是公平的,就算是優資,於某一樣地方超前,總有另一樣野落後. 我有朋友好為兒子學術能力超前而自豪 (佢讀某名幼,佢話連老師都讚小朋友學術好),但在我來看,這小孩的同理心及情緒控制能力卻遠遠落後於同齡. 不過這可能是一般家長及學校不重視的. 而我自己則覺得均衡發展更為重要.

同埋,我都是從來唔介意小朋友同邊一類人做朋友,這亦是學習與人相處的一部分. 依家有多人話有大學畢業生不懂與人相處,正正是因為少時被父母拑制,只可以與父母心目中 "志同道同"的人做朋友. 到出來社會工作後,才驚覺原來世界有不同類型的人, 且天外有天, 人外有人.

有朋友的兒子讀名幼k1, 個個月輪流開生日party,你做公主我搵魔術師. 家長間的話題是比較學術成績及老師評語. 我絕對不希望我的小朋友在這種氛圍下成長.

fanfanbb  Well said. I am learning and adjusting myself.  發表於 13-7-7 11:50
minirat  I couldn't agree more!!  發表於 13-5-24 17:51

謝謝。剛打去問左,今日立即寄去拿form 先。

簽名被屏蔽

引用:回復+minirat+的帖子 I+share+your+views.

原帖由 gorbb 於 13-05-24 發表

我Buy anfield 所以我女今年會入學。人是很奇怪,貴=好,多人爭=先至好。

gorbb  anfield真的是好學校, 孩子一定獲益良多!  發表於 13-5-24 18:17

playgroup 我報左, 七月上。但係九龍塘,咁 N班黃埔有沒有  priority?

WWM1124 發表於 13-5-24 16:46
playgroup 我報左, 七月上。但係九龍塘,咁 N班黃埔有沒有  priority?

照我所知,兩間分學是獨立運作的

回復 lui 的帖子

My daughter will attend this yr per-k at Kowloon tong

gorbb 發表於 13-5-24 10:54

Absolutely agreed! How much it can tell from an “interview?”given the kid is so young.
You will appreciateyour kid has different mood over the day.
I hate interview and found it is nonsense.

WWM1124 發表於 13-5-24 16:46

Me too me too.  Going to attend their summer camp this July.  See you )

minirat 發表於 13-5-24 17:51
照我所知,兩間分學是獨立運作的

Yes both schools are independent though under the same name.  I called and asked before.  
‹ 上一主題|下一主題