用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼學生會考出面其他小學嗎?
go

民幼學生會考出面其他小學嗎? [複製鏈接]

如題: 民幼學生會考出面其他小學嗎? 還是一心一意上民小?
   0    0    0    0

It is hard to present all 300 MS K3 students to answer your question.  It depends on what kinds of students and what kinds of parents.  There is around 10 P1 students are non-MS kg in this year.

回覆:民幼學生會考出面其他小學嗎

見過屋企附近有學生由民幼去咗優才

民小好似只會收八成幼稚園生, 咁唔收的總要出去考其他的.

但民幼出去考其他小一會唔會冇優勢,雖然半龍但外人只會覚得你們博下而已?

我樓上個妹妹上年民幼畢業考到sfa

sysy474  sfa is which school .....thanks  發表於 13-5-30 02:01

聽講男仔多考英華

其實今年民幼的的學生有考到德望小學, 男拔,男拔,宣道, sfa, 高主教小學,英華等等的名小學.
其實考唔考到95%是睇小朋友本身和家長如何培育小朋友

引用:其實今年民幼的的學生有考到德望小學,+男拔

原帖由 fishmaruko 於 13-09-08 發表
其實今年民幼的的學生有考到德望小學, 男拔,男拔,宣道, sfa, 高主教小學,英華等等的名小學.
其實考唔考到95 ...
請問他們考到其他直資私小,是不是要自己勁谷和補習?

cchowls 發表於 13-12-10 12:53
請問他們考到其他直資私小,是不是要自己勁谷和補習?

其實無論讀邊間幼稚園去考直資私小,絕大部份都會在校外上很多興趣班和補習班,增值自己小朋友,亦會參加各種比賽,以證明自己小朋友在"體"和"藝"有出色的表現。
事實上,絕大部份民幼小朋友亦會報考其它直資私小,民小可視作不錯的小學後備,民幼的程度相比其它幼稚園不算淺,所以很多小朋友亦考得上名小學。

回覆:hltonlaw 的帖子

想請問民幼生有民小offer吾比參加大抽獎,那大抽奘放榜後叩門心儀津校可以嗎?

其實入得民生的家長都是有要求的,所以小朋友不會差,都有反咁上下,
選民生可說是可以講作騎牛揾馬

‹ 上一主題|下一主題