用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自行及統一派位都無報有ADHD問題?
go

自行及統一派位都無報有ADHD問題? [複製鏈接]

阿仔今年升小一,自行及統一派位都無報有ADHD問題,怕影响派位,因聽人講如派得唔好,想叩門都無可能,另外,我應該到派位學校上報定待學校發現去評估?
   0    0    0    0

回覆:3625 的帖子

係咪已經去咗估評估?如果係,學校到時係查到的。因為都係安排見心理學家,同做評估,跟住會send去政府。因為我之前政府同學校做評估的時間差不多,所以我就知。

回覆:自行及統一派位都無報有ADHD問題?

如果未評估(還在等待中),統一派位又冇報,現在可以聯絡教統報上去嗎?

其實當初見亞仔成日坐唔定同多嘢講,但係學校未有投訴,我們自行去政府評估,評咗係ADHD及自閉譜系,不過就無上報自行及統一派位,唔報都會查到?咁會唔會影響派位及叩門機會,入咗學校會唔會要你退學?

引用:其實當初見亞仔成日坐唔定同多嘢講,但係學

原帖由 3625 於 13-05-22 發表
其實當初見亞仔成日坐唔定同多嘢講,但係學校未有投訴,我們自行去政府評估,評咗係ADHD及自閉譜系,不過就 ...
點解唔報呢?自行係計分,叩門都唔打算同學校講?到時學校未必有支援俾小朋友。

如果行為上,學業上出問題,學校又唔知,煩既都係家長,何苦呢!我咁唸,學校收生,都要你情我願,隱瞞唔係一個好做法。如果一早報左,佢地收得,會同教處申請一筆少少既錢黎幫學生。而且等老順有所準備。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:3625 的帖子

我小朋友都係adhd,依家中一拉,記得當時自行同統一時我冇報,你有係政府做評估,佢會自動同你sent去教統局及學校作支援,學校一定知的,至於中學就自願性質比吾比,比我選擇係入左學校先同佢地講,吾會叫你退學,統一無法子佢一定收拉,自行同叩門係佢地揀學生,你可諗下,我仔入左知道左比支援佢,一,二年級我可以用惡劣黎形容佢,後來知道點支援佢由成績吾好至到佢畢業,都算比D成績我睇下,所以都好睇果間學校架。

BeBe媽媽  更正:小一  發表於 13-5-28 10:15
BeBe媽媽  請問你小朋友小百時有冇食藥呀?謝謝  發表於 13-5-28 10:15

引用:阿仔今年升小一,自行及統一派位都無報有AD

原帖由 3625 於 13-05-21 發表
阿仔今年升小一,自行及統一派位都無報有ADHD問題,怕影响派位,因聽人講如派得唔好,想叩門都無可能,另外 ...
其實就係好多家長唔肯報,以為會影響派位。想想派位係計分的,如果為仔女好,真的要報,好等學校預早準備作支援,而且就算唔報遲早老師都會發現有問題,只會令老師覺得家長唔肯面對,到時對你小朋友都唔好啦!

我有個問題呀! 如果唔報學校都知,而家之後會有支援+津貼for學校。咁點解升小一份表還要家長 tick呢?
(以我所知,唔報應該政府無額外錢比學校喎?)
另外,我最想請教咁多位,你地小朋友有冇食藥或any supplements or 魚油呀?
好想大家可以分享呀!因為我小朋友正面對以上問題。感謝!

我個仔因為是9月出世, 派位前未夠年齡做一評估,所以按一般小朋友去apply.  但入學前去聽了校長的介紹, 他說如果子女有任何學習上的需要, 只要有評估報告,他們一定全力協助學生, 從教署取得的支助也會全數用在學生身上.  所以我一夠鐘便排隊做評估, 在升小二時便把報告交給學校.  小二的班主任非常好,找她討何亞仔上堂的情况都有求必應, 雖然亞仔都會間中上課被其他老的罰, 但因為這間是比較傳統的基督教津校, 我已作好心理準備.

今個學年學校有一個專注力的課外活動安排給我的小朋友, 一共上了二十節, 每節一個半小時, 最後一節還安排負責的心理學家和家長講返小朋友的情况.  我上網查過, 那個機構如果自己去報暑期班要HKD500一個鐘, 也是小組不是一對一的.  而我的小朋友超喜歡去這個課外活動, 叫他做問卷調查, 5分滿分, 他不是4分便是5分.
所以報唔報真的要看學校本身和她的教育理念, 要小心選一間好的學校真是要家長自己花多些精神和時間.

至於我個仔,我還是覺得可以不吃藥便不吃藥, 因為凡藥三分毒.  我自己看了很多有闢ADHD的書, 也去聽講坐和上堂.
至於小朋友有吃EPA的鱼油, 有做音樂治療法, 除學校的專注力的課外活動, 他也去了耀能辨的專注力課程, 為期半年也上完.  現在他功課考試都OK, 一路在進步中, 我和丈夫也滿意了.   

BeBe媽媽  多謝你咁詳細呀!我仔學校都想佢食藥。但係仲咁細 唉  發表於 13-5-29 13:14

回復 IvyPluto 的帖子

can you tell me what is the school name?

回覆:自行及統一派位都無報有ADHD問題?

我個女有Adhd,大抽獎時都有剔呢欄,結果都派第一志願,所以應該冇影響架喎!

我仔仔讀聖公會聖雅各小學 - 今年會搬返灣仔堅尼地道.  功課出名多,每個星期默一次書, 英文or 中文, 一年只考四次試, 冇測驗.  所以我有補習老師一星期五天睇著佢做功課,自己星期六、日同佢温默書,要跟得很足很貼的.

如果無記錯,因為私隱條例,當時我要簽同意書,CA才可以把我個仔的報告交給教署和學校.  好似CA那份報告只能在衛生署內傳閱,所以份小一入學表要家長自己選報定唔報.
‹ 上一主題|下一主題