用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑和柴米
go

培僑和柴米 [複製鏈接]

請大家比些議建,培僑呢幾年發展幾好,老師又很有愛心.

柴米又好鍾意,但聽聞.....所以請大家可比些理由支持邊間.  感謝!!

1    0    0    0

連我近60歲媽媽都知ST. MICHAEL.  我自己唔係好鐘意太左派學校, 因為政府有咩想改動關於祖國, 都係左派學校會首當其衝

回覆:Twins-Baby 的帖子

官校首當其衝一定要跟就肯定,係吾係左派學校就會跟我就不能確定!

I think 柴米 is better.

回復 lovelybaby3 的帖子

不用擔心,買藍籌,柴米,有買貴,冇買錯。
當年我只考慮北衛、北循及柴米。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

題外話: 咁大家又覺得太古小學如何?

回覆:BrianHoHoHo 的帖子

其實我都幾like太古小學,功課唔多,低小5,6樣左右,一年2測2考,測唔落成績表,英文書用backup 呢本,半活動式,小朋友讀得幾開心,而派位都唔錯,佢校網有寫多數派邊d中學,我見d小朋友都幾乖

位置、車程都係好重要o既考慮因素
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

回復 eviza_snow 的帖子

多謝回覆. 因為網上唔多人講呢間, 自知亞仔唔可以谷入傳統學校的人, 港島東仲有咩好選擇呢?

港島東來到沙田讀??

bobbob  樓主應該講緊小西灣個間培僑,唔係沙田個間  發表於 13-5-23 10:36

唔係一路講緊港島東的小學咩?

回復 lovelybaby3 的帖子

謝謝大家回覆.....就快6月1日,,,有排忙

JadeW 發表於 13-5-21 23:42
官校首當其衝一定要跟就肯定,係吾係左派學校就會跟我就不能確定!
應該不算首當其衝。
首當其衝有被迫的意思。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

BrianHoHoHo 發表於 13-5-22 12:09
題外話: 咁大家又覺得太古小學如何?

近年上位中, 用家評價唔錯, 可以考慮

如果想要比較活動式的可考慮太古,杏花邨韋理,培僑,港同……而東區大部分學校都比較谷成績,例如,2間基灣,柴米,滬江,丘佐榮,北官小,衛理等都是比較傳統,以學業成績為先!

題外話,東區分14及16網,唔知樓主係要邊個網資料,太古小應該係14網

回復 eviza_snow 的帖子

2間基灣,柴米,滬江,丘佐榮,北官小,衛理等都是比較傳統,以學業成績為先!

2間基灣.  Yes
柴米,.    No
滬江,.    No
丘佐榮, not sure
北官小, yes
衛理.        No
都是比較傳統,以學業成績為先!

Band 1, 學生比率高,不一定學業成績為先!

引用:連我近60歲媽媽都知ST.+MICHAEL.++我自己唔

原帖由 Twins-Baby 於 13-05-21 發表
連我近60歲媽媽都知ST. MICHAEL.  我自己唔係好鐘意太左派學校, 因為政府有咩想改動關於祖國, 都係左派學校 ...
官立學校係咪應該驚D?

引用:港島東來到沙田讀?? +

原帖由 jswailam928 於 13-05-22 發表
港島東來到沙田讀??
港島區有間培橋架

回覆:lazyqueen80 的帖子

明白!

‹ 上一主題|下一主題