用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 入到餐廳好驚要走
go

入到餐廳好驚要走 [複製鏈接]

女兒兩歲二個月,昨日同佢去年間西餐廳有人唱歌live的時候,佢 入到去就好驚咁話要走,我地試過同佢出去行一下等佢心情平伏後入過去仍然唔得大哭。我唔知係乜令佢咁樣。又唔似係因為嘈因為我們都有試過去有live餐廳。最後見佢驚到咁,又話要走點唔唔肯坐,唯有走。我想問a仔會咁嗎?點幫佢克服?

2    0    0    0

引用:女兒兩歲二個月,昨日同佢去年間西餐廳有人

原帖由 llam1210 於 13-05-20 發表
女兒兩歲二個月,昨日同佢去年間西餐廳有人唱歌live的時候,佢 入到去就好驚咁話要走,我地試過同佢出去行 ...
我個囝仲麻煩,去幼稚園入課室interview 就要走。  (幾個月前)而家上左協康私人s位好似好左,不過都係成日喺課室行嚟行去,精力過盛。

回覆:Vichang 的帖子

我唔知呢d係唔係a仔的行為問題所以問下有其他媽媽有冇遇過呢種情況。老師曾告訴我女兒在托管的電腦室也是一入去又要走唔肯入去

回覆:Vichang 的帖子

或者你仔唔喜歡間學校?只是一間而已還是次次都係咁?

餐廳係咪好黑;一係喇叭太大聲;我囝坐車入隧道會緊張d,。

回覆:入到餐廳好驚要走

可能係感覺統合問題,佢所接收的聲音和光缐,在腦演釋出來、比一般人大幾倍或小幾倍, 以致高度敏感或唔適反應. 找職業治療師。

回覆:cat1028 的帖子

係有些暗,但唔係真的咁黑,可能係射燈?我突然想起有一次去商場個女厠佢同我在厠格內又係大喊

回覆:pyalisa 的帖子

請問呢d情況會做些什麼治療?有冇一些班可星期日上?

引用:或者你仔唔喜歡間學校?只是一間而已還是次

原帖由 llam1210 於 13-05-20 發表
或者你仔唔喜歡間學校?只是一間而已還是次次都係咁?
次次都係咁,不過係半年前即18個月大去in N 班。其實我覺得未必個個a仔都係咁,我見過好多係對外界冇反應喎。認同係感統問題多過係唔係a仔問題。

我就覺得一些細膽小朋友都會, 好似囡囡個堂大佬, 連開門聲都驚, 重要尖叫, 搞到成屋人以為佢見到d乜﹗
我試過有次變聲同囡囡講嘢, 佢即刻樣都變晒, 好驚想喊咁, 我就笑笑口咁望住佢, 佢即刻知我同佢玩, 試多幾次後佢對奇怪聲音無咁大反應, 你帶囝囝去多d唔同地方, 再同佢解釋。  

回覆:llam1210 的帖子

以下是 「甚麼是感覺统合失調」的廣東話版動畫 的YOUTUBE 連結。

請 share 給朋友,讓有需要的小朋友及早得到恰當的專業支援及訓練。  

廣東話版 Cantonese version :
https://www.youtube.com/watch?v=UDjKKsEvGC46&feature=youtube_gdata_player

‹ 上一主題|下一主題