用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網叩門心得和概要, 希望給各位準叩門者參考 ...
樓主: winnie@pooh
go

91網叩門心得和概要, 希望給各位準叩門者參考 [複製鏈接]

回覆:91網叩門心得和概要, 希望給各位準叩門者參考

真好心,謝謝您!!!

明天就是了, 如果首志願是熱門學校, 記住抱有必死的心態.

提提大家, 早d去拎結果, 萬一唔好彩, 立即去找幼稚園校長寫推薦信. 由於校長會同時收到大量要求, 所以通常都是先到先處理. 想盡快拎到推薦信, 就盡快回校向校長提出.

之後立即再到各小學網址或打電話了解叩門報名詳情.

仲要長期開住WhatsApp 及 手機上網功能

Winnie@pooh
你最終入了那間小學?

少少補充, 有關沙呂上年的叩門安排:
=============================

上年, 以公佈的面試名單看, 大約有190-200人獲首輪面試。
除小朋友要group interview 外, 同時間家長亦要跟老師進行面試。

面試像是跟小朋友的能力分了等級, 有些組要求小朋友看讀中文書, 有些組要看讀英文書。

而家長方面, 亦分了, 有一小部份家長是直接面見副教長的。而其他家長則只是面見老師。

於同一日, 學校會即時通知入選學生, 於下午進行第二輪面試。

你好好人呀!推!

回復 winnie@pooh 的帖子

thank you very much for your help.
請問一呂呢?? 好像沒有人提的?? 叩門是否很困難呵?

winnie@pooh 發表於 13-6-3 23:45
少少補充, 有關沙呂上年的叩門安排:
=============================
上年in過,小朋友同家長分開in,我個小朋友話佢中英文書都讀過

一呂面試補充
============

上年, 約有12個叩門位, 約 8-10學生一組, Interview 45分鐘, 家長則在禮堂等候.

分組是以報名次序來分組的, 在交申請表時, 職員會以次序, 給你一個分組時間及組別代號.
面試內容都是大路野, predictable, 同EK上討論的面試題目和形式差唔多.

面試時, 最好向讀呂小的家長請教, 了解一下學校重視什麼.... 對面試形式同題目有莫大幫助

於首輪 Interview 的5-7日, 會通知入選學生及家長作2nd-in, 大約20個名額左右.

2nd-in 面試是家長及小朋友直接面見校長. 過程大約 15-25分鐘. 其實主要是in家長, 小朋友則坐在一旁旁聽.
校長很好, 很友善和耐性, 輕輕鬆鬆的交談.

約3-4天內, 會通知得獎者結果.

thank you for your sharing

回覆:winnie@pooh 的帖子

Thank you!

引用:雖然我不是91網,但我對你無私兼詳盡的分析

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-20 發表
雖然我不是91網,但我對你無私兼詳盡的分析及分享,激讚!

...
Me too, 多謝分別

醒目開學勳章

今年有人成功叩門經驗可以分享嗎?

我個女個班有1個一呂, 1個一胡叩到, 隔離班2個一胡

引用:我個女個班有1個一呂,+1個一胡叩到,+隔離班

引用:Quote:原帖由+chingyi1228+於+13-07-05+發

原帖由 ailimama 於 13-07-05 發表
你學校叩門成績好好,恭喜曬!是樂x或嘉x麗嗎?
嘉記,我自己就89成功左

回覆:winnie@pooh 的帖子

多謝Winnie@pooh, 你呢個post 真係好有用。因為大抽獎派得好差,呢個月前前後後我地in咗十間小學都有(包括88net)遲些都好想抽時間分享。

沙田主風我地都有去in, 主風係有交申請表就可以去in, 唔需要111,不過張form上面有一度係要寫你第一志願係邊間小學,統一派位放榜後約十日後收到書面通知(好傳統),收信後嗰個星期六面試。面試形式係主任會一齋見小朋友同家長,不過主任九成時間都係問(考)小朋友,同叫小朋友寫自己嘅中英文名。

引用:多謝Winnie@pooh,+你呢個post+真係好有用。

原帖由 United 於 13-07-05 發表
多謝Winnie@pooh, 你呢個post 真係好有用。因為大抽獎派得好差,呢個月前前後後我地in咗十間小學都有(包括 ...
田小我地亦都有in, 形式係小朋友同家長一齊見校長,好causal咁傾下計,校長會問下小朋友咩名,幾多歲,住係邊,讀緊邊間幼稚園,今日嚟面試坐甚麼交通工具,喜歡睇什麼圖書...等等。

非常感謝,雖然我不是91網,還是很有參考價值。
如果有人可以分享一下89網就更好啦。

x  10000000000
‹ 上一主題|下一主題