用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網叩門心得和概要, 希望給各位準叩門者參考 ...
樓主: winnie@pooh
go

91網叩門心得和概要, 希望給各位準叩門者參考 [複製鏈接]

winnie@pooh 發表於 13-5-23 14:03
回復 nc2000 的帖子

上年培橋於統一派位後, 仍有小量叩門位.王錦輝則無叩門.
今年沙田培僑及黃錦輝都不接受叩門又不設叩門位, 咁即係集中火力叩津校及其他私小及直資, 唔浪費時間去沙田呢兩間直資了!

回覆:91網叩門心得和概要, 希望給各位準叩門者參考

啲學校好似夾埋,一呂,沙呂,一胡同沙胡面試時間都係 6月8日,就算間間都有得 in 多數都撞時間。

循小 今年 2013年6月7日 interview, 比其他熱門小學早一日,
建議利用此機會給小朋友作面試實戰.....

http://www.smps.edu.hk/c1/c1_05/data/p1waiting.htm

樓主, 多謝您所提供的指引和資料!
雖然我不是91網!

回覆:91網叩門心得和概要, 希望給各位準叩門者參考

多謝您,已收藏

Good sharing and appreciated your sharing

回覆:winnie@pooh 的帖子

很好的分享!請問有參加課外活動,但没有參加任何比賽,没有獎項(只有校内的學業獎)的叩門(培基)成功的機會大嗎?

引用:很好的分享!請問有參加課外活動,但没有參

原帖由 tiger313 於 13-05-27 發表
很好的分享!請問有參加課外活動,但没有參加任何比賽,没有獎項(只有校内的學業獎)的叩門(培基)成功 ...
培基收生取向比較奇怪... 上年身邊很多朋友去面試, 最後有兩個收o左, 他們機乎是百無, 反之成績突出的那幾位, 全部落空。 就連有兩位外表非常精靈, 都落空。

回復 happystar 的帖子

Yes, they will chooses students with good English and putonghua.  As informed by the school, they do not want the students to be discourage when they feel they cannot catch up, Hence, if they can choose, they will defintely want to select students with good English and putonghua.

winnie@pooh 發表於 13-5-25 00:44
循小 今年 2013年6月7日 interview, 比其他熱門小學早一日,
建議利用此機會給小朋友作面試實戰.....
very good pt! thx

引用:Quote:winnie@pooh+發表於+13-5-25+00:44+

原帖由 abt 於 13-05-27 發表
very good pt! thx
唔好睇小循小, 上年都有百幾二百人面試, 今年我個朋友15分自行都入唔到。注意, 循小跟循中係無關連的。

回覆:winnie@pooh 的帖子

邊間循小?馬鞍山還是沙田廣源那間?

多謝你的分享, 雖然我不是這個網, 但都好有參考價值, 有你地呢D過來人的經驗, 令我們可以做到, 機會只留給有準備的人...

請問如果"一呂" 和"陳守仁".  你地會喜歡那一間呵??
(申報: 未有offer)

謝謝你用心的分享, 希望其他網都有好似你咁無私的父母幫助我們, 謝謝你.

多謝分享

winnie@pooh 發表於 13-5-27 20:01
唔好睇小循小, 上年都有百幾二百人面試, 今年我個朋友15分自行都入唔到。注意, 循小跟循中係無關 ...
我囡同學今年15分自行入左呀!!

‹ 上一主題|下一主題