用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔肯講野, 叫人
go

唔肯講野, 叫人 [複製鏈接]

我個仔今年 K1, 老師已不止一次同我地講佢好怕陌生,  見到生面口或少見既都唔會開金口,  仲成張摺枱咁收埋自己
連番婆婆度都要熱身好耐先叫人.

但屋企就想佢唔好講咁多野都唔得,  停唔到口

第時面試小學點搞, 實好難收啦, 雖然有哥哥,  但佢唔開口,  天王响度都冇用

好頭痛,  有咩好方法
   0    0    0    0
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

回覆:唔肯講野, 叫人

真係要去睇教育心理學家睇証幫助處理內憂外儉的問題。

回覆:唔肯講野, 叫人

siutingto 發表於 13-5-19 22:31
K1姐,再大d 應該會好d
係呀,K1仲細,再鼓勵吓、觀察吓。

引用:我個仔今年+K1,+老師已不止一次同我地講佢

原帖由 dodo214 於 13-05-19 發表
我個仔今年 K1, 老師已不止一次同我地講佢好怕陌生,  見到生面口或少見既都唔會開金口,  仲成張摺枱咁收埋 ...
盡呢兩年帶他多參與羣體及小組活動,或聽有 EK 家長說過參加朗誦班、話劇班等,應該有些幫助。

回覆:dodo214 的帖子

如果哥哥係讀緊官、津校時弟弟入番同一間,學校係必收架,根本唔駛考。

洋蔥頭媽咪 發表於 13-5-20 08:36
如果哥哥係讀緊官、津校時弟弟入番同一間,學校係必收架,根本唔駛考。

...

哥哥就係讀私校先擔心
不過佢依家有小小進步,  朝早肯叫樓下管理員 ee
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

小朋友仲細, 到了K2又唔同, 唔洗咁擔心.

回覆:dodo214 的帖子

如果唔想弟弟跟哥哥讀私立,咪參加大抽獎囉。小朋友仲细,唔駛迫佢嘅,慢慢黎啦 !

my daugther is same as your son but she is K2 now.  
She donot have any interest class.

Baby200806 發表於 13-5-21 16:17
my daugther is same as your son but she is K2 now.  
She donot have any interest class.

my son only attend Kumon (maths) class ja,  i ask him to join drawing lesson,  but he reject.  

But i have register a summer swimming class with them, i think he must cry and reluct to join the lesoon

同佢參加d話劇班, 女女以前都好怕醜, 參加咗話劇班之後, 活躍和主動咗好多...

小朋友細,離開父母或到陌生地方必定會怕,安全感不足嘛!唔好咁心急,先出外參加多D親子活動,再慢慢抽身吧!還有,唔建議靜雞雞走人,要和小朋友道別,否則他突然發現唔見父母,可能令他更加不安,下次更難離開。若然小朋友未有足夠心理準備,就陪多幾次先囉。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)
‹ 上一主題|下一主題