用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男、女童軍或其他類似團體的成員
樓主: Bao.Jin.Dup
go

男、女童軍或其他類似團體的成員 [複製鏈接]

引用:相信我女至開心是做完服務滿時數可以有+fre

原帖由 Betty媽咪 於 13-05-21 發表
相信我女至開心是做完服務滿時數可以有 free ticket 去 disney. 校外童軍好玩得多,佛旦3日2夜宿營!

...
校外童軍也是p3才可報嗎?點報架?應向那機構接觸?

Bao.Jin.Dup 發表於 13-5-19 00:13
如果本身係呢類型團體既成員,對升中面試有沒有幫助呢?
升中第一看成績,第二看操行,課外活動一般都只是「有好過沒有」。

回覆:男、女童軍或其他類似團體的成員

我仔由 p.1 玩到 中學都仲係出面玩緊, 把口就成日話唔玩,但又俾佢考到金紫荊,上到童軍又成日話要考到咩咩章,宜家仲自己走去報埋總會到上------急救證書,要上幾十個鐘又考試,佢主動話去學有用既野,我最開心(學左返黎救我)

我覺得玩得團隊多,經常出外見世面,對佢面試自信好有幫助,但唔係沙紙上既幫助

wanttoknowmama  Agree!!  發表於 13-8-26 11:35

佢仲成日同我分享,行山行足全晚半夜既經歷,佢覺得好威好勁,又黑又斜都行到成晚。

我成日教我仔人生唔係只有讀書,人生經歷先最重要。

http://www.scout.org.hk/chi/su/rd/

可以睇返邊個公開旅最近自己,再打去問下幾時收人。

回覆:Bao.Jin.Dup 的帖子

Glau 發表於 13-5-21 10:11
童軍係個人成長訓練, 我就覺得一生受用.

Agree.  

引用:童軍係個人成長訓練,+我就覺得一生受用.

原帖由 Glau 於 13-05-21 發表
童軍係個人成長訓練, 我就覺得一生受用.
認同!

今年阿仔升六年班,轉升了海童軍,多了很多海上活動,感覺更好玩。

我女兒玩得䦕心,小女童軍二年考16個章,

我女由小二玩小女童軍,佢話學校一星期集會好無聊,唱下歌仔咁。好多章都係自己出面考,自己叫阿女做,領袖最多評核下咁咋

所以話要玩就唔好係學校玩,會悶死

yipcharie 發表於 13-9-2 11:37
我女由小二玩小女童軍,佢話學校一星期集會好無聊,唱下歌仔咁。好多章都係自己出面考,自己叫阿女做,領袖 ...
阿仔三年級,剛剛入了學校的童軍,我都預了學校不會有太多活動.可是我不認識童軍,請問若想自己出面考章,是如何安排的?

引用:Quote:yipcharie+發表於+13-9-2+11:37+我女

原帖由 yuengooluk 於 13-10-13 發表
阿仔三年級,剛剛入了學校的童軍,我都預了學校不會有太多活動.可是我不認識童軍,請問若想自己出面考章,是如 ...
我不知每間學校情況,我仔是學校童軍,有章考,最後亦考獲金紫荊章。其實童軍集隊完結後,你直接問下有關老師/leader也可以。

回覆:mamee 的帖子

旅團情況不論是學校還是非學校旅團,主要還是看領袖的質素、投入和資源。我侄仔和囝囝的學校旅團就非常好。

回覆:mamee 的帖子

其實就算不為升中,童軍是非常能幫助孩子成長,也不一定要人人做 chief scout ,童軍更重集體成就,foot drilling, Carlton 和 港島徑競走,也許更能令更多童軍成長起來。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:yipcharie+發表於+13-9-2+11:37+我女

原帖由 yuengooluk 於 13-10-13 發表
阿仔三年級,剛剛入了學校的童軍,我都預了學校不會有太多活動.可是我不認識童軍,請問若想自己出面考章,是如 ...
應該全部都要經旅團安排wor

醒目開學勳章 王國長老

引用:我女兒玩得䦕心,小女童軍二年考16個章,

原帖由 laiheiyau 於 13-09-02 發表
我女兒玩得䦕心,小女童軍二年考16個章,
我仔果旅肯定無可能啦,一次限考3個。我再努力自己去報獨木舟返去換章都吾會有咁多

當年我仔升童軍前, 成件衫袖滿晒章。

佢個旅個個月都有出外既 function, 只要你肯去一年最少2次露營, 又會考到章返黎。

(公開旅)

通常公開旅活動較多,只要小朋友認真一點,暑假已考到很多章。

‹ 上一主題|下一主題