用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 健康院做完評估……之後我應該點做?
go

[聽/語障] 健康院做完評估……之後我應該點做? [複製鏈接]

健康院做完評估……之後我應該點做?囝囝3歲4個月,前幾日做完評估,醫生話囝囝仲係細,未可以判斷係未語障或讀障(因為他講嘢唔清楚,連我好多時都唔知佢講咩,同埋上咗k1 8個月,123abc一個字都認唔到),但醫生話佢語言能力發展比較慢,得2歲半-3歲,而語言能力影響學習能力,所以轉介cac.,cac約咗我下個禮拜上去排期同單獨跟我會見講吓囝囝嘅情況,都係要排半年先見專家。
而健康院就跟進,半年後再睇係未語障讀障。
咁依家我可以做啲咩嚟幫囝囝?醫生話我未排得協康之類,咁係未一定要自己比錢排私人,重申做評估呢?

0    0    0    0

回覆:健康院做完評估……之後我應該點做?

中心有比講座你聽嗎?我聽了一個,會教你這段等評估的時間點間點教小朋友,點幫佢改進,d方法都好有用!

引用:中心有比講座你聽嗎?我聽了一個,會教你這

原帖由 mamalife 於 13-05-20 發表
中心有比講座你聽嗎?我聽了一個,會教你這段等評估的時間點間點教小朋友,點幫佢改進,d方法都好有用!

...
佢地無話安排講座,剩係約我聽日去cac幫囝囝排期,同跟我單獨會談,叫我唔好帶囝囝去,咁係未即係你所講嘅會教我點樣自己教囝囝呢?

單獨會談後就可能會有講座介紹你聽

回覆:健康院做完評估……之後我應該點做?

我最近都係聽咗個講座,都唔錯。係見完姑娘佢建議我聽架,我都排緊見e生,仲未搵到私人做治療,我太“笠籮“啦,老公又唔理,呢排好煩呀

‹ 上一主題|下一主題