用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 搭校巴
go

K1 搭校巴

引用:想問下大家K1+搭校巴前有咩要注意?因為父

原帖由 popong 於 13-05-18 發表
想問下大家K1 搭校巴前有咩要注意?因為父母不可跟車,校巴要一次交6個月,我又擔心囡囡從未試個一個人上車 ...
1)最緊要係扣好安全帶,唔好響車上食野。
2)聽保母EE既說話。
3)教佢認路。
4)認識同站一齊上車既同學仔。
5)趁宜家未放暑假,問定學校,帶定佢去個站等架校巴,解釋/或俾囡囡知,黎架車會去邊,好快到學校。玩一陣,校巴又會好快送囡囡番屋企。

通常校車司機同保母EE有經驗,所以不用怕。

有冇上N班?
我見學校本書輕輕帶過話放學時,校巴送小朋友番屋企。
冇好detail講響坐校巴。
自己自制,得嗎?

回覆:yenyenBB 的帖子

坐校巴唔可以在車上食野?

我都有相同的擔憂,若果他哭,不肯上車,怎麼辦?或他在校車上大哭,怎麼辦?

未聽過有校車要一俾就半年? 邊間啊?

fungcarmen 發表於 13-5-20 21:39
我都有相同的擔憂,若果他哭,不肯上車,怎麼辦?或他在校車上大哭,怎麼辦? ...

好多小朋友開頭都大喊, 包括我個仔, 頭一星期日日上車前都喊, 攬住姐姐唔俾佢走, 但EE極速抱佢上車, 叫姐姐快的走. ee 會比下貼紙, 棉花糖"dum" 佢地...其實喊喊下就無野, 跟住不知幾鐘意..校車EE見慣, 會處理的..

我想問下通常幼稚園放學上車前老師會唔會同佢地去左廁所先?有D驚佢係校車瀨VV

我個仔都係,成日行行吓就要在街VV。

回復 popong 的帖子

I grew up traveling on a sch bus. It will not be a problem. Baby will learn to be obedient.

學校一般在放學前會排洗,唔洗擔心!
另校車唔比食野,因為怕小朋友會嘔,同埋唔衛生!
小朋友上車喊,好多時只係扭計,工人/父母離開視線範圍就好快唔喊的。

引用:學校一般在放學前會排洗,唔洗擔心!另校車

原帖由 CoffeeCake 於 13-06-23 發表
學校一般在放學前會排洗,唔洗擔心!
另校車唔比食野,因為怕小朋友會嘔,同埋唔衛生!
小朋友上車喊,好多 ...
同意,我个囝讀n班時上車都有哭,但都係頭一星期,重要係家長別對他依依不捨