用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 要求政府精神科醫生開藥
樓主: why-me
go

[其他] 要求政府精神科醫生開藥 [複製鏈接]

醒目開學勳章

aw285 發表於 13-6-1 09:44
因為政府跟住我私家嘅藥單開,唔開八個鐘俾我住.

唔好意思, 想問吓, 睇開私家, 有食藥, 有埋報告. 想睇政府攞藥平D, 下一步應該要點做 ? 去邊到BOOK ? 謝謝 ~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:aw285+發表於+13-6-1+09:44+因為政府

原帖由 Ivy.cheung 於 13-06-01 發表
唔好意思, 想問吓, 睇開私家, 有食藥, 有埋報告. 想睇政府攞藥平D, 下一步應該要點做 ? 去邊到BOOK ? 謝謝 ...
你問返附近醫院兒童精神科,新症點排(吾係間間有,港島只有瑪麗)。你預排兩年啦,你而家食咩藥?

唉,我都有個懷疑adhd既仔,快5歲喇,佢既專注力好差,超活躍。但幾日再見精神科,竟然話呢啲年歲活躍,未必係ADHD.醫生唔肯confirm.
當然我都唔想亞仔食藥。但我就快癲。學校都有建議改睇私家開藥。。。。
亞仔成日在街整親人,食野打瀉野。成日傷到身邊既人,包括佢自己。

引用:唉,我都有個懷疑adhd既仔,快5歲喇,佢既

原帖由 BeBe媽媽 於 13-06-02 發表
唉,我都有個懷疑adhd既仔,快5歲喇,佢既專注力好差,超活躍。但幾日再見精神科,竟然話呢啲年歲活躍,未 ...
未夠5歲真的太細了!男孩子細個時的行為確實會疑似ADHD。等到七八歲大部分的男仔都會定下來,所以小二都仲被學校投訴就要諗諗了。

BeBe媽媽  唉。對醫生嚟講,我仔就無乜問題。但對學就...  發表於 13-6-11 01:51
for every one criticism, three positives must be given.

引用:唉,我都有個懷疑adhd既仔,快5歲喇,佢既

原帖由 BeBe媽媽 於 13-06-02 發表
唉,我都有個懷疑adhd既仔,快5歲喇,佢既專注力好差,超活躍。但幾日再見精神科,竟然話呢啲年歲活躍,未 ...
個人意見,我係你一定帶個仔去睇私家精神科,你個仔問題唔知係學校、屋企、出街都騷擾到人,如果食藥可以令佢安靜、正常學習,點解唔食?

BeBe媽媽  有冇介紹呀?謝謝。  發表於 13-6-11 01:49

回覆:Ivy.cheung 的帖子

因為一直係油麻地精神科跟開,心理學家到咗小兒小一時覺得問題不大,有事再打電話俾佢地啦.食藥有效後就打過去,先見心理學家,評估之後才轉由兒科醫生開藥.

引用:因為一直係油麻地精神科跟開,心理學家到咗

原帖由 aw285 於 13-06-02 發表
因為一直係油麻地精神科跟開,心理學家到咗小兒小一時覺得問題不大,有事再打電話俾佢地啦.食藥有效後就打過 ...
心理學家都係噏埋啲廢話,睇咗=冇睇。只係浪費時間

醒目開學勳章

請問若在私家睇開食Concerta27mg,
下個月會轉睇政府, 政府是否一般照跟私家開藥?
Concerta 政府要付錢嗎? 幾多錢?
是否Ritalin就不用錢? 可要求開8小時嗎?
‹ 上一主題|下一主題