用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 要求政府精神科醫生開藥
go

[其他] 要求政府精神科醫生開藥 [複製鏈接]

月尾帶個仔覆診,想叫醫生開啲專注力藥俾個仔試,係咪好難?

4    0    0    0

醒目開學勳章

唔係好難,我朋友個仔有讀障,專注力都弱,見左幾次精神科都唔肯開藥,但最近一次,堅持要醫生開藥比佢個仔,即使醫生講晒所有後遺症比佢聽,仲要跨大黎講,佢都要比個仔食藥,結果醫生都有開左Ritalin 10mg 每次半粒比佢仔食

引用:唔係好難,我朋友個仔有讀障,專注力都弱,見

原帖由 ReikoLau 於 13-05-17 發表
唔係好難,我朋友個仔有讀障,專注力都弱,見左幾次精神科都唔肯開藥,但最近一次,堅持要醫生開藥比佢個仔,即使 ...
食咗反應點?副作用勁嗎?有冇改善到?麻煩幫我問問!我仔見過三次醫生,都唔肯開,又係話一食就食一世,藥只會越加越重,咁細個唔好咁急俾佢食,又話副作用令佢食慾不振……等,所以我就冇堅持,今個月尾會再見醫生,好想叫醫生開藥。

回覆:why-me 的帖子

醫生唔開藥俾你小朋友,會唔會有其他辦法幫到小朋友而唔駛靠藥物?始終係精神科藥物,醫生對小朋友用藥都會謹慎啲

引用:醫生唔開藥俾你小朋友,會唔會有其他辦法幫

原帖由 家希媽媽 於 13-05-18 發表
醫生唔開藥俾你小朋友,會唔會有其他辦法幫到小朋友而唔駛靠藥物?始終係精神科藥物,醫生對小朋友用藥都會 ...
佢所教我做嘅嘢其實我一早都做咗,睇唔到效果,加上學校老師都話個仔坐得定,但專注力麻麻,靈魂出竅,所以先想俾藥佢試下

唉…呢種無助我都明白,有時教佢教到我都靈魂出竅

醒目開學勳章

回復 why-me 的帖子

已問左朋友,你仔仔幾多歲呀? 我朋友仔仔7歲,佢話仔仔食左藥後,見唔到有咩功效,問學校老師,老師都說冇咩成效,亦冇任何醫生所講的副作用出現,所以朋友打算一個月後覆診時要求醫生加重藥,

引用:回復+why-me+的帖子 已問左朋友,你仔仔幾

原帖由 ReikoLau 於 13-05-18 發表

已問左朋友,你仔仔幾多歲呀? 我朋友仔仔7歲,佢話仔仔食左藥後,見唔到有咩功效,問學校 ...
我仔都係七歲,你朋友個仔要加藥了

回覆:要求政府精神科醫生開藥

我囝之前政府都係唔肯開,局住睇私家.舊年三月尾睇食都有少少成效,八月打返電話去政府講想見心理學家係關於食藥嘅事,十月咁啱有位就俾我見到兒科醫生,佢聽到我之前睇嘅精神科醫生名,又好似亞囝食開又有成效,就開咗R字頭果隻四個鐘俾我,8個鐘就開紙俾我出去買.

我本來都排緊精神科醫生, 但後尾有位可以早啲見兒科醫生, 個兒科醫生一見我個仔就話佢應該食藥, 但由於我先生唔贊成食藥, 醫生話留待下次覆診時再告訴他我們的決定, 但由始至終我覺得個兒科醫生好求其囉, 仲話如果唔食藥都唔使覆診啦!覆診黎都冇用喎!

samanthayip124 發表於 13-5-31 17:17
我本來都排緊精神科醫生, 但後尾有位可以早啲見兒科醫生, 個兒科醫生一見我個仔就話佢應該食藥, 但由於我先 ...
醫生唔算求其,只係講話太直接!講真醫生可以做的是給家長一些意見和開藥,若要行為治療就需要見心理學家。政府未必有資源做咁多。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

睇政府做評估唔係心理學家評估後轉介去精神科咩.(我已經等了一年睇心理學家做評估,現在又要等11月睇精神科)
如果做行為治療又要轉回去睇心理學家又要等過是嗎?.

覆診沒有?要見幾多次先會開藥?

引用:回復+why-me+的帖子 覆診沒有?要見幾多次

原帖由 chingyee8875 於 13-05-31 發表

星期三覆咗,我作大了亞仔情況,加上今次工人冇跟入房,冇人理個仔,亞仔走來走去,又騷擾醫生,轉佢張椅,攪佢電腦,醫生都話要開藥開咗四小時嗰隻,上下午各食半粒,佢話第一次食一定跟指引,兩個月後覆診。包藥寫明6:00pm後唔好食,因會影響睡眠!但我心急想知有冇副作用,6:30pm 餵咗一次。7:30 開始做功課,發覺好神奇,平時我認為教極唔試嘅嘢,個仔竟然做到!專注好咗,見佢個樣及眼神知佢有用腦諗過先做,唔係以前咁亂嚟!但做完嘢藥力未散,佢就比平時活躍,所以一定要喺藥力發揮期間令佢唔得閒,質嘢教佢!嗰晚終於11:30pm 先瞓著,重要7:00 發惡夢喊醒!

引用:回復+why-me+的帖子 覆診沒有?要見幾多次

原帖由 chingyee8875 於 13-05-31 發表

琴日及今日下午在學校食第二次藥,老師話佢同平時一樣,胃口一樣,唔覺有乜改變因我仔無ADHD或者冇咁明顯見到改善,睇多幾日先算!

引用:我囝之前政府都係唔肯開,局住睇私家.舊年三

原帖由 aw285 於 13-05-19 發表
我囝之前政府都係唔肯開,局住睇私家.舊年三月尾睇食都有少少成效,八月打返電話去政府講想見心理學家係關於 ...
點解醫生開四個鐘比你,你又要買八個鐘嗰隻?

引用:我本來都排緊精神科醫生,+但後尾有位可以早

原帖由 samanthayip124 於 13-05-31 發表
我本來都排緊精神科醫生, 但後尾有位可以早啲見兒科醫生, 個兒科醫生一見我個仔就話佢應該食藥, 但由於我先 ...
只有食藥先幫到你個仔!你諗吓,過度活躍症係個腦發生問題,梗係要靠食藥啦!叫你老公唔好認為係洪水猛獸!

chingyee8875 發表於 13-5-31 17:51
回復 lillymarie 的帖子

睇政府做評估唔係心理學家評估後轉介去精神科咩.(我已經等了一年睇心理學家做評估 ...
我不清楚政府診所實際運作如何,但聽聞若見開醫生食藥,醫生會按小朋友情況安排一些小組課程,又或者覆診時見心理學家。
見得精神科醫生,若醫生覺得有需要食藥就會開藥,若認為好輕微不需要食藥,確會close case,唔使再睇。我曾聽一位朋友說,佢帶小朋友去睇精神科醫生,當時醫生說要食藥,佢唔想。那醫生亦一樣咁同佢講:唔食藥,你睇我做乜?
for every one criticism, three positives must be given.

why-me 發表於 13-5-31 18:34
琴日及今日下午在學校食第二次藥,老師話佢同平時一樣,胃口一樣,唔覺有乜改變因我仔無ADHD或者 ...
可以趁星期六日,按時俾佢食藥,同時俾數學或一些要集中精神的功課給他做,留意下幾時開始有藥效,幾時開始無效。亦留意下會唔會有甚麼情緒上或胃口上的變化。

因為政府跟住我私家嘅藥單開,唔開八個鐘俾我住.

‹ 上一主題|下一主題