用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? ...
樓主: ReikoLau
go

有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? [複製鏈接]

Boborachel 發表於 13-5-20 21:12
我排到2014年11月等唔到看私家!食c字頭個隻!長效一日一次!

請問私家要睇幾次才開藥 ?? 每次診金多少呢 ??
http://www.rphotobase.com/albums/userpics/15326/thumb_%B7%D3%A4%F91%20014.jpg[/img][img align=left]http://www.rphotobase.com/albums/userpics/15326/thumb_%B7%D3%A4%F9%20013.jpg[/img]

lillymarie 發表於 13-5-23 12:48
Concerta 和 Ritalin, 還有 Ritalin LA, 都是同一隻藥,只是藥的有效時間不一樣。Ritalin 4小時
Ritalin LA ...

初期有冇試過藥力消失後情緒唔穩定及易喊?

why-me 發表於 13-5-30 14:57
初期有冇試過藥力消失後情緒唔穩定及易喊?
會架!呢個叫做rebound, 藥力散咗後,會情緒不穏定。所以我囝食唔到短效果隻ritalin, 情緒起伏太密,小朋友和大人都辛苦。
佢現在食8小時的Ritalin LA, 放學後3點零4點呢段時間會好燥,好容易發脾氣。知道佢會咁,我通常會唔搞佢,俾D下午茶點佢食,叫佢沖個涼放鬆下。大約半個鐘至一個鐘左右就正常返。

如果食短效Ritalin, 最好隔4小時就俾佢食。有時得半粒咁輕,藥力可能唔夠4個鐘添架。
for every one criticism, three positives must be given.

私家醫生俾我個囡試每朝半粒Retalin LA,老師話第一日上午冇乜唔同,但午後有個幾鐘情緒不穩。第二日成朝都忟同唔專心(即比平日更差),兩日都係瞓唔到晏覺,但同平日一樣咁大食。每日三pm後表現跟平時差不多。我想問:

• 佢咀唇紅腫好像爆擦,是否過度反應?
• 有冇人在試食頭幾天表現反覆或倒退?

引用:私家醫生俾我個囡試每朝半粒Retalin+LA,老

原帖由 muimui5 於 13-06-06 發表
私家醫生俾我個囡試每朝半粒Retalin LA,老師話第一日上午冇乜唔同,但午後有個幾鐘情緒不穩。第二日成朝都 ...
直接打電話問醫生吧!
Ritalin LA, 都幾難準確地分一半喎。囡囡表現飄忽會不會是因為每次藥量不同呀?

for every one criticism, three positives must be given.

引用:私家醫生俾我個囡試每朝半粒Retalin+LA,老

原帖由 muimui5 於 13-06-06 發表
私家醫生俾我個囡試每朝半粒Retalin LA,老師話第一日上午冇乜唔同,但午後有個幾鐘情緒不穩。第二日成朝都 ...
Ritalin LA 是一堆珠仔粉末,有白色和藍色。你怎樣分半粒呀?肯定真的是ritalin LA?

正等醫生覆电電。
我倒出來的粉好像全部白色。

muimui5 發表於 13-6-7 11:19
正等醫生覆电電。
粉未照計會有白色和另一種顏色,未必是藍色。我以前開過,可能記錯。醫生話我知,有顏色個D珠粒就係令隻藥可以維持8個小時的原素。而白色的就是藥。

其實將LA分一半是好高難度的事,因為根本就不能準確知道分了幾多成分。結果藥量時多時少,有效時間亦時長時短。

我就會寧願用普通ritalin了。

muimui5 發表於 13-6-7 11:19
正等醫生覆电電。
剛剛打開一粒10mg的來看,原來全是白色。令你疑惑不好意思!我以前開的是20mg, 裏頭就真的有兩種顏色。

醫生開了Retalin (10mg)叫試每朝半粒,四天後覆診。但駐校護士影印咗疊關於副作用的psper俾我,睇完真係十五、十六。

引用:醫生開了Retalin+(10mg)叫試每朝半粒,四

原帖由 muimui5 於 13-06-07 發表
醫生開了Retalin (10mg)叫試每朝半粒,四天後覆診。但駐校護士影印咗疊關於副作用的psper俾我,睇完真係十 ...
你可以趁呢兩日在家觀察一下囡囡的反應。

引用:回復+why-me+的帖子 我在外國訂回來的.暫

我囡試食了5mg兩朝,已經冇乜唔舒服,午餐一樣開胃但唔瞓晏覺,有比平時乖少少的時候也𠕇一樣心急發脾氣的時候,無明顯箹效發作或反彈。係咪隻箹唔啱佢?

引用:我囡試食了5mg兩朝,已經冇乜唔舒服,午餐

原帖由 muimui5 於 13-06-09 發表
我囡試食了5mg兩朝,已經冇乜唔舒服,午餐一樣開胃但唔瞓晏覺,有比平時乖少少的時候也𠕇一樣心急發 ...
如果平時瞓開晏覺,食咗藥瞓唔到,已是副作用了。
5mg的藥量好輕咋,有可能唔夠藥,亦可能唔啱。

你囡囡是否仲讀緊幼稚園?通常2年班左右才決定是否用藥會好些。

記得以前聽醫生講,只有在小朋友出現嚴重行為問題,才會考慮給幼稚園學生開藥。例如有位小朋友,若不食藥,學校不准他參加畢業禮。

亞囡依家5歲9個月,個子很大但一舊雲咁,在特殊幼兒中心讀了快兩年啲功課都只係K1既level,數1至10都專心唔到,成日講太空話跳來跳去玩手指,連I-Phone 都冇耐性玩,危險同唔衛生的行為教極改唔到,脾氣會打人。我怕佢咁落去即使入特殊學校都學唔到嘢,亦唔想佢被評入讀嚴重智障學校。

連瑪丽兒童精神科医生也俾佢早啲試药,不過佢俾risperidone亞囡,食完兩个月效果唔顯注但愈來愈肥,我心急所以睇私家,希想下年評估前佢可以追番一点程度。

引用:亞囡依家5歲9個月,個子很大但一舊雲咁,在

原帖由 muimui5 於 13-06-10 發表
亞囡依家5歲9個月,個子很大但一舊雲咁,在特殊幼兒中心讀了快兩年啲功課都只係K1既level,數1至10都專心唔 ...
或者你可考慮將囡囡食藥後的反應紀錄,幾點食,幾點見到效果,幾點開始打回原形。又或者完全無反應之類。話俾醫生知,等佢心裏有個方案。

依兩日我會keep住向學校暸解佢既反應。

個囡食5mg好似同冇食藥但心情好既時候差唔多,只係晏覺冇瞓,夜晚早啲瞓着。琴日醫生叫加到7.5mg,即四份三粒,佢食後45min開始情緒不穩,老公想唔食了。應該食返5mg還是放棄呢?

亞囡體重26kg,5mg劑量會有效嗎?

回復 muimui5 的帖子

其實藥效同體重未必有直接關係,只是太輕就唔可以加藥因身體唔夠水沖稀隻藥。兒科醫生通常由最細劑量開始,效果唔好再慢慢加。岩岩加藥可能係副作用令囡囡情緒不穩,試幾日睇下有無改善啦。至於想唔食就要商量下Plan B是什麼,未有就繼續試下啦。  Ritalin 通常用來提升專注力而Risperidone用來控制危險行為。
加油!

‹ 上一主題|下一主題