用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? ...
樓主: ReikoLau
go

有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+why-me+於+13-05-23+發表提升

原帖由 lillymarie 於 13-05-23 發表
咁究竟是否ADHD?

ADHD其實有三種
我仔似第二種。上堂坐得定,但遊魂。係屋企冇老師睇住,就冇時停,但又不致於好騷擾,同佢做功課,遊魂,唔專心。

lillymarie 發表於 13-5-23 17:30
醫生點講?呢隻藥是醫ADHD,既然唔係呢個病,食來做乜?
我囡都係冇過度活躍只係專注力不足, 醫生開左早上食Ritalin 3/4粒,中午補半粒, 初時都會冇胃口但而家又正常返...佢食藥後明顯專心左好多, 溫黙書小一要每天溫,瞓醒得返5成功力真勞氣, 但而家只雖默前2天溫就o.k. 通常都100分, 其實她在課堂上專注到真係信心返哂黎,做任何事都有進步, 學校老師都讚佢進步左好多.. 數學由6X分提升到8x分

why-me 發表於 13-5-24 08:58
我仔似第二種。上堂坐得定,但遊魂。係屋企冇老師睇住,就冇時停,但又不致於好騷擾,同佢做功課,遊魂,唔 ...
再看另一位醫生攞個意見亦是好合理的做法。第二種ADHD, 因為沒給學校麻煩,所以好多時會被忽略了。
for every one criticism, three positives must be given.

hugub 發表於 13-5-24 12:05
我囡都係冇過度活躍只係專注力不足, 醫生開左早上食Ritalin 3/4粒,中午補半粒, 初時都會冇胃口但而家又正常 ...
好多時女孩子有ADHD都主要是專注力不足。你囡囡對藥有這麼好反應,算是有福了。
for every one criticism, three positives must be given.

hugub 發表於 13-5-24 12:05
我囡都係冇過度活躍只係專注力不足, 醫生開左早上食Ritalin 3/4粒,中午補半粒, 初時都會冇胃口但而家又正常 ...

藥力維持幾耐?

why-me 發表於 13-5-24 12:51
藥力維持幾耐?
藥力維持4小時

回復 ReikoLau 的帖子

我個仔6歲已CHECK係ADHD.要到今年11 月先排到睇精神科.(仲唔知拖幾耐先會有藥食)
個性-唔專心(好似冇聽到你講野咁),衝動(打人,踢人,咬人),自我中心(覺得自己既錯係別人造成),易哭
做功課唔坐係佢隔離佢係唔會專心做功課
經過食了2個星期維他命B雜,B12 好明顯改善了.
專心了同佢傾計有回應 ^^唔洗下下都咁大聲像癲婆咁.
學校回應坐定左,肯聽人講野.乖左^^
因為食左時間短希望日後再分享

引用:回復+ReikoLau+的帖子 我個仔6歲已CHECK係

原帖由 chingyee8875 於 13-05-24 發表
回復 ReikoLau 的帖子

我個仔6歲已CHECK係ADHD.要到今年11 月先排到睇精神科.(仲唔知拖幾耐先會有藥食)
請問你仔食的B雜及B12係自己買還是醫生開?

Reikolau, 自我刺激行為指轉圈、玩手指、發怪聲之類,怪動靜或小動作。

醒目開學勳章

回復 muimui5 的帖子

明白,咁我仔就冇,但就有行為問題,

回復 why-me 的帖子

我在外國訂回來的.
暫時食緊B雜同B12

BeBe媽媽  但我與老公唔想。可否pm介紹b12+b雜。謝謝  發表於 13-5-28 10:34
BeBe媽媽  咁你小朋友未見精神科,即係未食西藥?我仔快5歲,建議吃藥  發表於 13-5-28 10:33

我想問下大家有沒有同小朋友介"奶" ?

醒目開學勳章

回復 chingyee8875 的帖子

我冇喎,仲朝朝都比一杯奶佢飲完先返學添...

引用:我想問下大家有沒有同小朋友介"奶"+?

原帖由 chingyee8875 於 13-05-27 發表
我想問下大家有沒有同小朋友介"奶" ?
我仔戒咗奶兩年多

係唔係介左奶定D?有冇咩唔同改善.
我見到奶既成粉又有B6,B12好多營養...(好矛盾)
而且我小朋友日日都有得去大大喎

因為小朋友9月小一都好擔心升小一唔專心影響學業.
精神科未見冇藥食但食了快接近一枝B雜+B12覺得佢專心左少少.
我想問見精神科醫生見幾多次就會決定食藥呢?有冇行為自療課堂上?

我個仔都有adhd,需要未要食藥,不過佢地都有一個通病,係瘦,唔吸收,食得唔好,訓得少。

可以從日常飲食入手,

例如:燉肉汁去煲飯,煮面。唔好俾佢地含飯,如果係口腔咀嚼問題,要係呢方面去改善。

唔可以飲可樂,汽水既野,可以既煲下涼茶佢地清清果底。

想辦法令佢地訓得好d,訓得多d。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:回復+why-me+的帖子 係唔係介左奶定D?有冇

原帖由 chingyee8875 於 13-05-28 發表

係唔係介左奶定D?有冇咩唔同改善.
都唔一定,但自閉症就絕大部份對牛奶過敏,佢仔戒咗係好啲

引用:Quote:why-me+發表於+13-5-24+08:58+我仔似

原帖由 lillymarie 於 13-05-24 發表
再看另一位醫生攞個意見亦是好合理的做法。第二種ADHD, 因為沒給學校麻煩,所以好多時會被忽略了。 ...
剛睇咗政府醫生啦!醫生開咗四小時嗰隻藥,早上食半粒,下午喺學校食半粒,希望幫到個仔啦!希望副作用唔好咁大啦

好開心~情況明顯改善了.
昨晚回家個仔好專心計了一頁珠心算.(之前會玩膠擦,筆,手指.....有咩玩咩,好易分心)
不過仍然大頭蝦又唔見了一本心算簿.
‹ 上一主題|下一主題