用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? ...
go

有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? [複製鏈接]

醒目開學勳章

仔仔6歲,黎緊9月升小一,今日第一次見政府精神科醫生,確診ADHD 兼要食Ritalin ,我一諗到種種的副作用,真係好唔想比佢食,因為我仔本身都較同齡小朋友細粒,如再冇胃口食野,都唔知點算啦,
岩岩買左醫之選的 維他命B雜比佢試下,睇下會唔會有幫助,
聽到有JM 話 針灸都有顯著療效,又想試下.........
唉...好頭痛....有冇A 仔 食緊B雜情況都有少少改善呢? 如針灸...
點可以令一個郁唔停的小朋友能安靜下來給醫師落針呢?
   1    0    0    0

引用:仔仔6歲,黎緊9月升小一,今日第一次見政府精

原帖由 ReikoLau 於 13-05-16 發表
仔仔6歲,黎緊9月升小一,今日第一次見政府精神科醫生,確診ADHD 兼要食Ritalin ,我一諗到種種的副作用,真係好 ...
我排到2014年11月等唔到看私家!食c字頭個隻!長效一日一次!

仔仔6歲,黎緊9月升小一,今日第一次見政府精神科醫生,確診ADHD 兼要食Ritalin ,我一諗到種種的副作用,真係好 ...
亞仔明顯乖了!聽到書!老師又讚他叻叻!他好開心!自信心回來了!暫時沒有副作用!我另加魚油丸&兒童多種維他命果汁給他飲!都ok !我放假唔會給他食!因為他未至於走來走去個隻!系發夢!多嘴!不專心!大家努力吧!

私家醫生唔駛先試Retalin就開concerta俾你個仔?隻箹難餵嗎?

醒目開學勳章

回復 Boborachel 的帖子

私家醫生,可以唔駛試藥,一比就比咁重藥? 會唔會返唔到轉頭呢 ?何況你話你小朋友唔算嚴重,至少佢唔會走黎走去,
但我小朋友係坐唔定,上堂會o係課室走黎走去o個 d 黎, 醫生都係比佢試食半粒 Ritalin 4小時效用先喳!

我仔早上食retalin LA ,放學食retalin ,係開始食第一個星期有試過想嘔,之後就咩副作用都無,就連話會無胃口嘅情況,佢都無。

我女都係細粒女,睇唔到佢有副作用,仲比之前食得,訓得

ReikoLau 發表於 13-5-22 12:14
回復 Boborachel 的帖子

私家醫生,可以唔駛試藥,一比就比咁重藥? 會唔會返唔到轉頭呢 ?何況你話你小朋友唔 ...
Concerta 和 Ritalin, 還有 Ritalin LA, 都是同一隻藥,只是藥的有效時間不一樣。Ritalin 4小時
Ritalin LA 8小時
Concerta 12小時

藥量一樣要慢慢調較,看小朋友本身體重和腦袋的活躍程度。唔會返唔到轉頭,因為藥力一過,就好似灰姑娘咁打回原形。

我囝食藥一直都有胃口唔好的問題,佢係偏瘦架。不過藥可以幫到佢專注,在學校有一大堆朋友,成績好表現又乖,得到好多老師的讚賞。醫生次次都安慰我,現代人唔怕瘦,到佢成年後怕肥胖多些。

ADHD的小朋友唔單只是活躍走來走去咁簡單,佢地行事衝動,想做就去做,唔理後果。在學校不但得罪老師,還會得罪同學。唔係成績表的問題,連社交都受到影响。

for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

回復 lillymarie 的帖子

我好認同你講法,我仔仔就係咁,比較衝動,想做就去做,唔會諗後果,往往令到身邊 d 同學仔都怕左佢,唔想同佢玩,但佢係控制唔到自己先去做出d 咁 ge 行為 ,唉希望食左藥後,真係對佢有幫助啦.......

醒目開學勳章

回復 mic823 的帖子

點解放左學後,都要繼續比佢食嘅? 驚佢專心唔到做功課?

ReikoLau 發表於 13-5-23 14:42

我好認同你講法,我仔仔就係咁,比較衝動,想做就去做,唔會諗後果,往往令到身邊 d  ...
講多句,藥本身只能夠令小朋友定下來,未能解決他學習和社交問題的。最終還是要家長努力去教佢。未食藥前,你講一百句,佢都右耳入,左耳出。食藥後,因為佢定D又專心D,你講既佢終於收到,終於有個印象。照講一百句,就會成為深刻印象。有了印象,佢就可以接受訓練,學習控制自己。
食藥係為孩子 “buy time”, 讓家長把握時間教返佢之前無學好的事。好似我囝囝咁,初時唔識睇人眉頭眼額,又唔明白社交規矩。我真的要畫公仔畫出腸咁解釋完又解釋。日子久了就見他漸漸開竅。

Maryahwan  漸漸開竅,身同感受,無論成績和社交都有進步。  發表於 13-6-14 23:21
Maryahwan    發表於 13-6-14 23:17
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

明白,多謝你的分享,我都會繼續努力去學習點樣去教好我仔仔

lillymarie 發表於 13-5-23 15:02
講多句,藥本身只能夠令小朋友定下來,未能解決他學習和社交問題的。最終還是要家長努力去教佢。未食藥前, ...

我仔冇ADHA 但專注力極差, 成日遊魂, 可以食嗎?

引用:Quote:lillymarie+發表於+13-5-23+15:02+講

原帖由 why-me 於 13-05-23 發表
我仔冇ADHA 但專注力極差, 成日遊魂, 可以食嗎?
醫生點講?呢隻藥是醫ADHD,既然唔係呢個病,食來做乜?

lillymarie 發表於 13-5-23 17:30
醫生點講?呢隻藥是醫ADHD,既然唔係呢個病,食來做乜?

提升專注力, 醫生係唔肯開住, 我想睇私家要求開藥.

引用:Quote:lillymarie+發表於+13-5-23+17:30+醫

原帖由 why-me 於 13-05-23 發表
提升專注力, 醫生係唔肯開住, 我枇睇私家要求開藥.
咁究竟是否ADHD?

ADHD其實有三種
第一種,Hyperactivity + Impulsive
即活躍加衝動,無專注力問題。
第二種,attention deficit. 即只有專注力問題,不活躍。
第三種,有齊過度活躍,衝動和不專心。

食藥,約有70-80%機會可改善。

回覆:ReikoLau 的帖子

因為要去補習,以前佢未食藥去補習,日日俾補習社投訴佢乜都唔做,又唔温習,補習社直頭唔收佢。結果就係返屋企成日做到兩點幾先攪掂。依家食咗藥,同一間補習社,無哂投訴,仲讚佢進步咗好多添

你們的孩子有感統失調和自我刺激行為嗎?

如果有,孩子在藥物有效期間自我剌激行為會減少嗎?

lillymarie  Yes  發表於 13-5-24 06:01

醒目開學勳章

回復 mic823 的帖子

icic  原來係咁,都估到 d架啦....

醒目開學勳章

回復 muimui5 的帖子

自我刺激意思係?
‹ 上一主題|下一主題