用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 專注力不足定讀寫問題?
go

專注力不足定讀寫問題?

醒目開學勳章

小朋友差不多五歲,讀k2,下學期開始多左字要寫,我見佢中文,英文,數學都有時左右倒轉寫出嚟,平時做功課,又會寫寫下行開要攪第二樣野,食飯都係咁,但如果我在旁睇住,佢就比我叫一叫返埋位,但做得好慢,如果有心機佢係可以好快完成同做得好好的。成日話寫字好攰,其實係剛開始寫左一,兩個詞語。有時又會雲遊下咁。仲有佢成日都會唔小心跌倒。平時學校老師只係講過佢好鍾意上堂傾計,有時老師講左做完step1~step3既野就自由活動,但佢會做step1~step2之後坐左係度,唔知應該點咁。要老師再提下佢。好想瞭解下小朋友係咩問題?謝謝解答。

應該係讀寫+專注 ,因仔仔5歲K2 時間發現,會掉轉D字寫 例如:b寫左d 將d字轉左寫 而佢自己又唔覺, 寫2下又攰又呢樣又果樣,成日趺,因為佢地平衡唔到.我仔仔細個成日撞頭埋wall,你要帶佢去睇下啦.我仔仔要重讀k3 ,唔好拖甘耐,睇左自己安心d.加油.

醒目開學勳章

引用:應該係讀寫+專注+,因仔仔5歲K2+時間發現,會

原帖由 嘉棋媽媽 於 13-05-23 發表
應該係讀寫+專注 ,因仔仔5歲K2 時間發現,會掉轉D字寫 例如:b寫左d 將d字轉左寫 而佢自己又唔覺, 寫2下又攰 ...
請問重讀學卷系唔系只用3年咋,同仲有冇減免呀?

回覆:pccandy2000 的帖子

去學資處申请,最好你去政府評估後有封信一併寄去。